Page content

Workout voor een strak en fit lichaam (inclusief extra tips voor méér resultaat)

workout-voor-een-strak-en-fit-lichaam Deze workout bestaat uit 3 oefeningen die gericht zijn op de grote spiergroepen, oftewel de vetverbranders. Je traint je hele lichaam in slechts 9 minuten op zowel conditie (cardio) als kracht.

Zijn 9 minuten wel voldoende om strak en fit te worden?

Absoluut!
De tijd dat men dacht dat je 1,5 uur op de crosstrainer moest staan om de nodige calorieën te verbruiken, is echt voorbij. Onderzoeken hebben uitgewezen dat je beter kort, maar krachtige oftewel intensieve workouts kunt doen voor maximaal resultaat.

Uitgangspunt is wel dat je flink je best doet in die korte tijd.

De 'norm' is toch dat je minimaal 30 minuten per dag moet bewegen?

Klopt helemaal. En liefst nog meer natuurlijk. Het menselijk lichaam is gemáákt om te bewegen. Vrijwel alle processen die zich binnen in ons lichaam continu afspelen zijn afhankelijk van die beweging. Denk bijvoorbeeld aan je stoelgang, die geprikkeld wordt door lichaamsbeweging. Denk ook aan het afvoeren van afvalstoffen via de lymfe. Dat systeem is volledig afhankelijk van beweging.

Er is echter een verschil tussen dagelijkse lichaamsbeweging om je gezondheid en je gewicht op pijl te houden, én lichaamsbeweging in de zin van sporten of trainen om je gezondheid en je gewicht te verbeteren.

Mijn advies is: Doe het allebei!

Zelf train ik dagelijks, maximaal 30 minuten, meestal korter, maar wel lekker pittig en heel veel variatie qua oefeningen. Verder probeer ik iedere dag een flink stuk te lopen, te fietsen, te zwemmen of ik ga op een rustig tempo maximaal 5km joggen. Op mijn rustdagen laat ik de training achterwege, maar ga ik wel lopen of fietsen, heerlijk de natuur in.

Tips voor méér resultaat:

  • Gebruik waar mogelijk gewichten. Deze workout is zeer geschikt om gewichten te gebruiken. Losse dumbells die je in handen houdt terwijl je de jump heen en weer over de stoel doet en terwijl je de squatoefening doet. Lees meer over het belang van het gebruik van gewichten als afvallen en strakker worden je doelstelling is.
  • Houd de score bij. De 3x3 workouts bestaan uit 3 rondes van 3 oefeningen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt. Tel het aantal herhalingen van iedere oefening en noteer dit aantal tijdens de 15 seconden rust op het papier. In de volgende rondes probeer je de score te verbeteren of in ieder geval te evenaren.
  • Varieer. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende 3x3 workouts doet om je lichaam op allerlei verschillende manieren te trainen, sterk en fit te maken. Tijdens een workout geef je het lichaam prikkels. Het lichaam reageert daarop (in de rustperiode) o.a. door de aanmaak van nieuw spierweefsel. Spieren verbranden vet. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe hoger je (vet)verbranding). Als je telkens dezelfde workout doet, reageren de spieren na verloop van tijd niet meer op de prikkels. Het lichaam is slim. Het past zich snel aan. De workout 'lijkt' geen effect meer te hebben. Een andere manier om variatie aan te brengen is de workout met gewichten te doen. Dat is nieuw voor het lichaam en dus zal het reageren op deze nieuwe prikkels.
  • Leg een workout dagboek aan. Hierin noteer je de scores van alle 3x3 workouts die je doet. Wanneer je na een tijd dezelfde workout herhaalt probeer je wederom de scores te overtreffen. Zo blijf je het lichaam uitdagen en nieuwe prikkels geven en zo blijf je resultaten boeken. Stilstaan is achteruitgang. Onthoud dat!

3x3 workout voor een strak en fit lichaam

De video's zijn beschikbaar voor leden van de GinFit CLUB

Laat je me weten wat je van deze workout vond?
TIP: Word lid van de GinFit CLUB! en ontvang wekelijks nieuwe workouts, weekmenu's en een uitdagende challenge!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Workout voor een strak en fit lichaam (inclusief extra tips voor méér resultaat)

Plaats een reactie


*