Page content

Krachttraining om af te slanken.

We willen allemaal slank en strak zijn, liefst mét behoud van onze vrouwelijke vormen en we willen er vooral niet gaan uitzien als de vrouwelijke versie van Arnold Schwarzenegger. Daarom schuwen we het woord 'krachttraining', want daar krijg je grote spieren van, toch?

Laat ik dit blog beginnen met de geruststelling dat krachttraining niet hetzelfde is als bodybuilding in die zin dat je van krachttraining heus niet heel breed en gespierd wordt. Krachttraining zorgt juist voor versteviging van de spieren waardoor het lichaam er slanker uit gaat zien.
Bovendien zorgt het voor actievere spieren en actieve spieren zijn hongerig. Die hongerige spieren gaan op zoek naar voedsel in het lichaam en toevallig lag daar nog een laagje vet dat die spieren mooi kunnen omzetten in waardevol voedsel, genaamd: energie.
Met andere woorden: krachttraining helpt bij afvallen, strak en slank worden. Het hebben van 'actieve' spieren zorgt voor een snellere verbranding. Oók in rust.


Hieronder nog meer redenen om krachttraining te doen:

1. Je houding verbetert.

Sterkere spieren zorgen voor een sterker lichaam en een betere houding. Je staat meer rechtop hetgeen er niet alleen veel charmanter uitziet, maar ook goed werkt ter voorkoming van bijvoorbeeld (onder)rugklachten.

2. Minder kans op blessures.

Net zoals ik hierboven schreef: sterkere spieren zorgen voor een sterker lichaam. Niet alleen de spieren versterken, ook de banden en pezen. Dus je lichaam kan wel tegen een stootje. Het is niet voor niets dat veel topsporters waaronder voetballers, zwemmers en schaatsers aan krachttraining doen.

3. Strak lichaam.

Spieren laten je figuur veel mooier uitkomen dan vet.
Spieren zijn overigens zwaarder dan vet. Staar je dus niet blind op het getal op de weegschaal. Het kan goed zijn dat er qua gewicht niet veel verandert, terwijl je in de spiegel duidelijk kunt zien dat je strakker wordt.
Ik geef er de voorkeur aan om (naast wegen) in elk geval je centimeters op te nemen zodra je start met krachttraining.

4. Prestaties verbeteren

Doe je toevallig al aan hardlopen, zwemmen, hockey of wat dan ook? Dan helpt krachttraining om nóg beter te worden in de sport die je al beoefent. Neem nou hardlopen. Dat is een redelijk eenzijdige belasting van je lichaam. Om het rennen gemakkelijker te maken is het niet enkel van belang aan je uithoudingsvermogen te werken, maar ook aan het versterken van je romp-, been- en bilspieren.

Wanneer doe je aan krachttraining?

Als je een beginner bent, dan is het misschien (nog) niet nodig om zware gewichten te gebruiken omdat ook de lichtere gewichten voor jouw spieren al kunnen aanvoelen als een flinke krachtinspanning.
Ben je het gewend om met gewichten te werken, maar heb je je streefgewicht nog niet bereikt en/of sta je al een tijdje stil? Dan wordt het tijd om aan zwaardere gewichten te gaan denken.

Neem bijvoorbeeld mijn workout videos. Zodra je merkt dat je de oefeningen met gemak doet, dan is het zaak de boel te gaan verzwaren door gebruikmaking van gewichten. Als je de workouts niet zwaarder maakt, dan blijf je op hetzelfde niveau en wordt elke training op den duur een cardiotraining.
Niet dat cardiotraining slecht voor je is, maar je bouwt er weinig tot geen actieve spiermassa mee op, dus van echt afslanken zal op den duur geen sprake meer zijn.
Voorbeelden van gewichten die je bij de workouts kunt gaan gebruiken zijn dumbells of een sandbag. Kijk maar eens op internet of bij een sportwinkel in jouw buurt. Er is genoeg te koop.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

6 reacties op “ Krachttraining om af te slanken.


Door Diana op 24 oktober 2014

Ik doe mee!


Door Ginny op 25 oktober 2014

Helemaal leuk dat je meedoet, Diana!

Plaats een reactie


*