Page content

Tips voor een goede stoelgang

Dagelijks kunnen ontlasten (bij voorkeur 'first thing in the morning') is volgens de Ayurveda van ongekende waarde voor een goed en gezond functionerend lichaam en voor het kunnen ervaren van een gevoel van welbevinden.
Het verbaast me telkens weer hoeveel mensen slechts een paar maal per week stoelgang hebben, en hoeveel mensen gebruik maken van laxeermiddelen. Ook verbaast het me dat men dat blijkbaar niet als vreemd ziet. Voor hen is het 'normaal' geworden dat ze slechts 1 of 3 keer per week stoelgang hebben.

Je gelooft het bijna niet, maar in je darmen kan enkele kilo's aan afval zitten. Zelfs al heb je dagelijks stoelgang, dan betekent dat nog niet dat je darmen leeg zijn. Het betekent wel dat er doorstroom is, en dat is belangrijk.
Hieronder volgt eerst een (onsmakelijk) verhaal over wat er gebeurt met stoelgang die achterblijft in de darmen.
Vervolgens som ik een aantal klachten / symptomen op die hun oorzaak vinden in een slecht werkend darmstelsel. En je zult zien dat het gaat om veel voorkomende klachten als hoofdpijn, nek- en schouderpijn, rugpijn etc. Klachten waarbij je in eerste instantie helemaal niet denkt aan een verstopte darm, nietwaar?
Tot slot geef ik tips om de stoelgang te bevorderen.

Wat gebeurt er daarbinnen?

Het voedsel dat we eten wordt eerst verteerd in de maag. Alle nutriënten (voedingsstoffen) worden eruit gehaald en via het bloed getransporteerd naar de cellen zodat zij zich daarmee kunnen voeden. Wanneer het voedsel ontdaan is van zijn nutriënten blijft er 'restafval' over. Dit gaat naar de darmen waar het verder wordt 'vermalen' tot een massa die vervolgens dient te worden uitgescheiden.

Het eten van (teveel) bewerkt voedsel (= al het voedsel dat niet in de natuur is gemaakt) heeft als gevolg dat de dikke darm grote moeite heeft met het transporteren van het restafval naar het uitscheidingsorgaan. Bewerkt voedsel zorgt namelijk voor een droge, harde of plakkerige stoelgang die niet gemakkelijk door de darmgang stroomt. Als de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten (omdat het te traag stroomt), wordt ie elke dag nóg harder en droger en duurt het alleen maar langer voordat er iets uit komt. Dit noemen we dus constipatie.
Er gebeurt echter nog meer: Stoelgang die te lang achterblijft in de dikke darm en die tegen de darmwand kleeft,

 

 1. gaat rotten en fermenteren en wordt daardoor een broedplaats voor bacteriën en parasieten en een opslagplaats voor toxisch afval dat het bloed en de lymfe verontreinigt. Langzaamaan 'vergiftigt' dit het lichaam.
 2. vormt een soort barrière die voorkomt dat de dikke darm nutriënten (voedingsstoffen) kan opnemen uit de stoelgang. De dikke darm absorbeert namelijk vitaminen, mineralen en water uit de stoelgang. Als er teveel troep tegen de darmwand kleeft, kan de dikke darm de vitaminen en mineralen niet goed opnemen. Het maakt op een gegeven moment niet meer uit hoeveel voedingssupplementen of vitaminepillen je gebruikt want je darmen kunnen het niet absorberen.

Veel ziekten waarmee wij kampen zijn een gevolg van malabsorptie (het niet kunnen absorberen van de nutriënten uit de voeding) en malabsorptie is op haar beurt vaak een gevolg van een verstopte darm. Om van (pijn)klachten en ziekten te genezen is het wellicht niet onverstandig eens te beginnen bij het opschonen van het maag-darmkanaal.

Klachten bij een slecht werkende darm:

 • lage rugpijn
 • nek- en schouderpijn
 • huidproblemen
 • concentratieproblemen
 • vermoeidheid
 • loomheid, traagheid, lusteloosheid
 • verkoudheden en griep
 • koude handen en voeten
 • constipatie of diarree
 • verteringsproblemen
 • winderigheid
 • opgeblazen buik / opgeblazen gevoel
 • ziekte van Crohn
 • dikke darmontsteking
 • spastische darm
 • lekkende darm
 • buikpijn
 • menstruatieklachten
 • hoofdpijn en migraine

Wanneer je zeer regelmatig last hebt van één of meerdere van bovenstaande klachten / symptomen, dan doe je er goed aan je eetpatroon eens onder de loep te nemen en wellicht een paar detox-dagen in te lassen. Met het slikken van pijnstillers los je het probleem niet op. Een fysiotherapeut of chiropractor kunnen je in dit geval ook niet van je rug- en nekpijn afhelpen. De oorzaak ligt namelijk in je darmen en niet in een scheef staand heupgewricht. (let wel: hiermee zeg ik niet dat rug-, schouder-, nekklachten altijd een gevolg zijn van een niet goed werkende darm, maar het kan nuttig zijn om deze mogelijkheid eens nader te onderzoeken).

Tips om de stoelgang te bevorderen

Voor een goede stoelgang zijn 6 factoren van belang. Een tekort van één of meerdere factoren kan al tot verstopping leiden.

 1. voldoende vezels
 2. voldoende smerende vetten (olieën, noten, zaden, pitten e.d.)
 3. voldoende vocht
 4. voldoende agni (= verteringsvuur. Zie mijn blog over "Hoe belangrijk is een goede spijsvertering?")
 5. voldoende beweging (voor de yoga-beoefenaars: 12 cycli van de Zonnegroet) (voor de niet-yoga-beoefenaar: minimaal 3x per week sporten en 'sochtend en 's avonds wandelen)
 6. voldoende rust (vermijd stress en overbelasting van het zenuwstelsel d.m.v. teveel tv kijken en andere sterke prikkels)

Tips in geval van constipatie

 1. Eet zoveel mogelijk natuurlijk, vers en onbewerkt voedsel.
 2. Neem de tijd om de maaltijd te bereiden en te eten, kauw je eten goed, want de vertering begint al in de mond.
 3. Start je dag met een glas lauwwarm water. Hiermee geef je jezelf als het ware een inwendige douche en spoel je je darmen schoon. Hierna kun je nog een glas lauwwarm water met citroen nemen.
 4. Neem de tijd om naar het toitlet te gaan. Je kunt je organen trainen. Sta in de ochtend 3-5 minuten eerder op en ga op het toilet zitten. Leer je darmen dat ze zich op dat moment moeten ontlasten. Een heel simpele, maar effectieve remedie.
 5. Gun je maag-darmstelsel rust tussen de maaltijden door minimaal 2-3 uur tussen de maaltijden te laten. Neem bij voorkeur géén tussendoortjes (behalve 2 rijpe bananen) en tot maximaal 3 uur voor het slapengaan iets eten, daarna niet meer.
 6. Wandel 's morgens en 's avonds (kan zowel vóór als na de maaltijd)
 7. Drink verse rauwe melk
 8. Neem 's ochtends 1 koffielepel honing (bio en koud geslingerd) + 1 koffielepel Ghee (geklaarde boter) + 1 koffielepel vers gembersap (een stukje gemberwortel fijnraspen en uitpersen in bv. de knoflookpers)
 9. Week gedurende de nacht een 5-tal pruimen en kook die in de ochtend gedurende 15 min. Drink ook het sap. (wie gevoelig is voor krampen kan hierbij eventueel venkelthee drinken van venkelzaad ipv venkelthee uit een zakje).
 10. Drink veel warm water of lichte neutrale thee om toxines uit te spoelen.
 11. Eet regelmatig fruit (perziken, geweekte rozijnen, druiven, frambozen, bosbessen, vijgen, pruimen en sap van de grapefruit (vers)).

De tips zijn vrijwel allemaal huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die amper geld kosten en slechts weinig extra tijd en moeite vergen. Ga ermee aan de slag gedurende minimaal één week en vertel me over je bevindingen. Ik wens je veel succes!

(Bronnen: yoga-ayurveda health.be door John Marchand, Timeless Secrets of Health and Rejuvenation door Andres Moritz, De Ayurvedische Huisapotheek door Vasant Lad).

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

6 reacties op “ Tips voor een goede stoelgang


Door Kimm op 18 november 2014

Ik heb magnesium tabletten gehaald bij de apotheek en verwerk veel lijnzaad of lijnzaad olie in mn eten. Helpt ook


Door Ginny op 18 november 2014

Fijn om te horen, Kim. Lijnzaad en -olie zijn sowieso erg goed vanwege de omega 3.


Door barbara op 4 juni 2016

Dankjewel voor je heldere informerende artikel. Ik zie aan je foto's hoe je van het leven geniet en zie gezond je bent! Ik vind je prachtig! Heel veel succes in de toekomst met je blog en alle andere activiteiten toegewenst en veel plezier, gezondheid en liefde! Groetjes Barbara


Door Ginny op 11 juni 2016

Wat lief Barbara, dnakjewel voor deze mooie woorden!

Plaats een reactie


*