Page content

Buikspieren trainen: Wanneer zie ik resultaat?

buikspieren-wanneer-zie-ik-resultaat

Ik wil een platte buik; hoe lang moet ik trainen voor resultaat? Deze vraag wordt veruit het meest door jullie gesteld, en het zou geweldig zijn als ik één simpel pasklaar antwoord had voor iedereen. Nu heb ik niet slechts één enkel antwoord, maar wel een hoop verschillende opties waarvoor geldt dat hoe beter je alles op elkaar afstemt, des te sneller en mooier het resultaat.

Na hoe lang trainen krijg ik een platte buik?

Of je nu een platte buik wilt, een betere conditie wenst, of de putjes in je benen zat bent, het is een feit dat je er wat voor moet doen en tegelijkertijd voor moet laten. Het is niet eenvoudig te zeggen wanneer al jouw inzet beloond zal worden.

1. Hoe snel je resultaat ziet is per persoon verschillend en van meerdere factoren afhankelijk waaronder leeftijd, getraindheid, huidige eet- en leefpatroon, mate van stress in je leven, de genen, etc.

  • Naarmate we ouder worden zullen bepaalde lichaamsprocessen - waaronder het metabolisme - vertragen. Het basaal metabolisme staat voor de hoeveelheid energie (calorieën) die je verbruikt in rust. Een jongere heeft een hoger metabolisme dan een ouder iemand. Denk niet dat dit verouderingsproces (nog) niet op jou van toepassing is. Het lichaam 'start' al met het vertragen en/of afbreken van bepaalde processen vanaf ons 25ste levensjaar. We kennen allemaal wel het voorbeeld bij de mannen die elkaar waarschuwen met de woorden: "Wacht maar tot je 30 bent, dan kom je er niet meer zo gemakkelijk mee weg!" (als ze iets ongezonds eten of drinken).Het goede nieuws is: er is één manier om dit verouderingsproces af te remmen: SPORTEN!
  • Des te beter je al getraind bent, des te harder je zult moeten werken voor nóg meer resultaat. Dit mes snijdt achter aan twee kanten: als je in je leven pas weinig hebt gesport, dan reageert het lichaam meestal redelijk snel op de nieuwe prikkels die het ineens krijgt.
  • Stress is een potentiële dikmaker en ik heb het meer dan eens meegemaakt dat mensen weinig tot geen resultaten behaalden - ondanks een fantastische inzet - omdat er simpelweg teveel stress in hun leven was. De invloed van stress op het lichaam en op het leven mag je niet onderschatten. Stress schijnt zich met name op te slaan rond de buikregio. Reden temeer dus om het huidige stressniveau grondig te onderzoeken. (lees mijn blog over stress voor meer info)
  • Als er in jouw familie meerdere mensen zijn met overgewicht, is de kans groter dat jij er ook (sneller) last van zult hebben. Voor een deel ligt het namelijk in onze genen besloten hoe ons lichaam zich ontwikkelt. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen. Als jouw opa's en oma's en jouw ouders grote maten droegen, dan is het simpelweg niet realistisch om te streven naar maat 36. Ook is het belangrijk jezelf niet te vergelijken met je vriendin of buurvrouw die uit een compleet ander pakket genen bestaat.

 2. Een combinatie van de juiste do's en don't s werkt versterkend.

Hard gaan sporten, maar ondertussen blijven snoepen, werkt niet. Misschien in het begin, als je geluk hebt (of de 'goeie' genen).

Uiteindelijk zul je op meerdere vlakken in je leven een leefstijlverandering moeten doorvoeren voor échte en vooral voor blijvende resultaten.

Wat moet ik doen (of laten) voor (meer) resultaat?

1. Méér sporten:

Sport je al 2 of 3x per week? Heel goed, maar daar kan meer bij. Iedere dag bewegen is echt noodzakelijk. Hiermee geef je je lichaam nieuwe en extra prikkels waar het op zal reageren. Organiseer je eigen buikspieren challenge en doe gedurende 7 dagen iedere dag 100 crunches of sit ups.

2. Intensiever sporten:

Dus harder je best doen tijdens de workout door bijvoorbeeld met gewichtjes te werken, niet 1 maar 2 3x3 workouts te doen, een wedstrijdje aangaan met je sportmaatje zodat je het uiterste uit jezelf haalt.

3. Suikers zoveel mogelijk vermijden

Suiker is de grootste boosdoener als het aankomt op toename in lichaamsgewicht. Het probleem zit 'm in het feit dat we veel te veel suikers nuttigen die door het lichaam worden omgezet in vet. Organiseer je eigen suikerchallenge en daag jezelf uit minimaal 7 dagen geen suiker te eten.

4. Gezond eten

Dat is een inkoppertje, maar in de praktijk blijkt gezond eten helemaal niet zo gemakkelijk. Eet zoveel mogelijk verse groenten en vers fruit, drink water, kruidenthee en (biologisch) kokoswater. Eet noten, pitten, zaden en gebruik voldoende olieën. Kook niet met pakjes en zakjes, maar maak het zelf, met verse kruiden. Eet zo gevarieerd en gekleurd mogelijk. Ga voor volkoren producten en kies vaker voor glutenvrij en zuivelvrij.

5. Eet voldoende, niet teveel en niet te weinig.

Gezond eten is niet hetzelfde als weinig eten. Wel zul je merken dat wanneer je het lichaam goed voedt, je minder trek hebt en zeker minder behoefte hebt aan tussendoortjes.

LET OP: van te weinig eten kun je aankomen omdat je lichaam denkt dat het wordt uitgehongerd en daarom alles gaat vasthouden - in de vetcellen. (bovendien zou je kunnen zeggen dat het lichaam uithongeren een vorm van stress is, en we hebben al gezien dat stress een potentiële dikmaker is, met name in de buikregio).

Word lid van de GinFit CLUB! Beweeg en eet jezelf Fit & Gezond!

Lees ook: Sporten, diëten en toch niet afvallen?
Lees ook: Waarom je van stress een buikje krijgt.
Lees ook: Waarom word je dik van stress?

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Buikspieren trainen: Wanneer zie ik resultaat?


Door Floris Lavino op 1 juni 2015

Hoi,ik ben 16 jaar en ben sportief. Ik heb een sportief redelijk gespierd lichaam maar geen echte duidelijke sixpack waarvan ik nog iets meer gespierd wil worden, hoeveel weken zou ik moeten gaan trainen om echt verschil te zien, (ik doe de ene dag opdrukken en de andere dag buikspieroefeningen).


Door Ginny op 3 juni 2015

Hoi Floris, dankjewel voor je berichtje. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord op je vraag te geven. ieder lichaam is anders en hoe snel je resultaat ziet is mede afhankelijk van je leeftijd, getraindheid en uiteraard van je voeding. Voor wat betreft het trainen ben je al goed op weg. Voor meer spieropbouw kun je je het beste richten op grotere spiergroepen van o.a. de benen en billen. Je zult dan over je gehele lichaam gespierder worden, maar blijf uiteraard ook je buikspieren trainen en push ups doen (die zijn ook goed voor de buikspieren).

Let vooral ook op wat je eet, en de belangrijkste tip is in dit geval: vermijd suikers. Want suikers zijn de belangrijkste tegenwerkende factor asl het aankomt op mooie buikspieren. Succes!


Door Ahmet van der Bergg op 23 februari 2016

hoi, ik ben Ahmet van der Bergg en ben al 3 jaar gay en ik vroeg me af of dit invloed uit oefent op het feit dat ik niet echt een gespierd lichaam heb. Om een beter beeld bij te geven:
Ik ga elke dag naar de mcdonald en eet daar zo'n twee mcchickens met extra patat en cola.
Ook druk ik minimaal 3 à 5 keer per maand op.
Daarnaast vergelijk ik mijn spieren met die van mijn vrienden en merk ik een merkwaardig verschil. Dit is namelijk dat mijn armen 3 keer zo dik Ijn en ik zeg dan altijd dat mijn spieren veel groter zijn. Maar mijn armen hebben niet echt een gespierde vorm.
Als u weet wat het probleem is kunt u mij informeren.

PS: ik ben gebruik bij het posten van dit bericht de


Door Petra op 13 juni 2016

Wat een leuke site! Ik heb ook een vraag... Ik heb al jaren last van arm/nek/schouder/rugklachten en trainen wordt afgeraden (eerst moeten zenuwen zich herstellen etc). Ik heb maat 36 en weeg 55,4. Sportief ben ik niet, wel loop ik veel met de honden, haar de trein of naar het centrum (gemiddeld ca 2 uur per dag). Ik zou wel graag mijn buik, billen en benen trainen, maar zonder mijn rug of nek te belasten. Welke oefeningen zijn dan veilig? Kun je ook strak aanspannen als je ligt bijvoorbeeld, heeft dat ook effect? Ik ben er alvast mee begonnen 😉

Plaats een reactie


*