Page content

Wat is een gezond ontbijt? Tips en recepten.

wat-is-een-gezond-ontbijt

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven omdat ieder lichaam uniek is en ieder mens dus andere behoeften heeft. Bovendien zijn bepaalde omstandigheden zoals het weer, het seizoen, je fysieke gesteldheid en de hoeveelheid te verrichten fysieke arbeid van invloed op welke voeding in welke periode beter of minder goed voor je is.

Wat doet een goed ontbijt voor je?

 • het geeft je langdurig voldoende energie
 • het zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel
 • het zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder trek hebt in zoet
 • hiermee voorkomt het energie-dips (ook wel: suikerdips)
 • het kan je stofwisseling en je vetverbranding stimuleren

Waaraan moet een goed ontbijt voldoen? 7 TIPS inclusief 5 recepten

 1. Start de dag met lauwwarm water. Na een hele nacht niet drinken is het raadzaam je lichaam in de ochtend van vocht te voorzien. Kies bij voorkeur voor lauwwarm water. Koud water (en koude dranken in het algemeen) is niet goed voor o.a. je milt. Drink minimaal 1 groot glas, liefst meer. Het eerste glas kan het beste puur (liefst gefilterd) water zijn. Dan zet je de maag nog niet aan het werk en dan kan water doen wat het ook doet wanneer je je doucht: schoonmaken, reinigen.
 2. Aan het tweede of derde glas water kun je een halve uitgeperste citroen toevoegen of een paar schijfjes gember. Beide hebben een reinigende werking. Voel zelf welke van de twee beter voor je werkt. Gember heeft een verwarmend effect in het lichaam. Daarmee stimuleert het de stofwisseling, maar in de zomer kan het teveel hitte brengen. Experimenteer.
 3. Een goed ontbijt bevat goede of langzame koolhydraten en vezels. Beide vind je terug in groenten. Start je dag daarom met een groentesap . (1)
 4. Fruit bevat ook vezels. Om ervoor te zorgen dat de energie uit de fruitsuikers trager wordt afgegeven, combineer je fruit met bijvoorbeeld noten . (2). Voeg extra kruiden toe zoals kaneel-, kardamom-, en gemberpoeder toe voor extra hulp bij de vertering én natuurlijk voor een heerlijke smaak.
 5. Een ontbijt metgoede vetten uit noten, zaden, pitten, olieën of avocado zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, het zet het lichaam direct in de juiste 'stand', namelijk de vetverbrandings-stand en daarmee zorgt het voor langdurige energie. Kies voor een groentesmoothie met avocado; fruit met noten; magere kwark of yoghurt met noten, zaden en pitten, of maak hele bijzondere muesli met kokossap ipv zuivel (3) en allerlei zaden, pitten, wat noten en gedroogde zuidvruchten. JUMMIE!
 6. Ook een ontbijt met eiwitten zorgt voor een langdurig verzadig gevoel en voorkomt dat je later op de dag trekt krijgt in zoetigheid. Eiwitten zijn bovendien belangrijk voor een goede weerstand. Kook een eitje en drink daarbij een groentesap. Bak een flinke omelet boordevol groenten . (4)
 7. Voor het lichaam is de combinatie van koolhydraten en eiwitten - zoals onze favoriete boterham met kaas - niet heel goed te verteren. Als jij deze combinatie wel goed verteert, dan weet je dat omdat je geen 'klachten' hebt zoals een opgezette buik, een opgeblazen, gevoel, winderigheid, veel boertjes moeten laten, of een soort 'aanval' van moeheid nadat je gegeten hebt. Om je dag te beginnen is het raadzaam koolhydraten en eiwitten te scheiden. Dit betekent dus ook: géén yoghurt en muesli (= eiwitten en koolhydraten). Wel kun je yoghurt of kwark met fruit eten, of yoghurt of kwark met noten. Als je kiest voor een boterham (=koolhydraten), besmeer die dan bij voorkeur met avocadospread (5). Die combinatie is goed te verteren.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Wat is een gezond ontbijt? Tips en recepten.


Door Ineke op 5 februari 2015

Mijn ochtend start op precies deze volgorde

Plaats een reactie


*