Page content

LUNCHTIP: avocadospread voor op brood

Om slank en fit te worden is gezond eten van het grootste belang. Dat wisten we al, en dat willen we ook, maar hoe? En wat?
Laten we het - met name in het begin - zo simpel mogelijk proberen te houden zodat jij en je gezin stukje bij beetje kunnen wennen, en gezonder eten een geïntegreerd onderdeel van het leven wordt.

Wat moet je dan in hemelsnaam op je brood nemen?

Neem nou het ontbijt en de lunch. Voor velen van ons bestaan deze maaltijden uit brood met beleg. We zijn dit zo gewend, het is lekker makkelijk, en het hele gezin lust het. In plaats van voor jezelf een speciaal broodloos ontbijt- of lunchgerecht te maken waarvoor je aparte boodschappen moet doen en extra tijd kwijt bent in de keuken terwijl de rest van het gezin zit te smullen van een bruine boterham met kaas, kun je ook starten met het bewuster uitkiezen van het beleg op je brood (en dat van je man en kinderen).

Zo is een broodje (zetmeel) met kaas (eiwtitten) geen goede combinatie met het oog op een goede vertering. Ook geen goede combinatie is brood (zetmeel) met zoet beleg (suikers). Wat moet je dan in hemelsnaam op je brood nemen, want het ziet ernaar uit dat ons huidige broodbeleg allemaal niet 'mag'?!

Wél een goede combinatie is brood (zetmeel) met vetten. Bij vetten kun je denken aan alle plantaardige en dierlijke vetten.
Goede smeersels voor op brood zijn bijvoorbeeld olijventapenade, roomkaas en kruidenboter. Je kunt ze kant en klaar kopen in de winkel, maar ze zijn ook prima zelf te maken. Voordeel van zelf maken is dat je precies weet wat je erin doet, dus geen verborgen geur- kleur- of smaakstoffen.

Hieronder twee recepten: een avocadosmeersel en zelfgemaakte kruidenboter.

Avocadosmeersel

Neem 1 avocado en verwijder de schil en de pit. Pureer de avocado met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Voor wat extra smaak kun je een gensipperd rood uitje en eventueel wat (appel)azijn toevoegen.

Zelfgemaakte kruidenboter

Neem een (half) pakje ongezouten, biologische roomboter en laat het op kamertemperatuur komen. Neem verse kruiden en snijd ze fijn. Denk hierbij bv. aan bieslook, peterselie, knoflook, maar ook aan verse rozemarijn, basilicum.
Meng de boter met de fijngesneden kruiden en voeg naar smaak peper en zout toe (en varieer eens met andere gedroogde kruiden waaronder paprikapoeder of korianderpoeder etc.)

 

 

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ LUNCHTIP: avocadospread voor op brood

Plaats een reactie


*