Page content

De Groentesmoothie, een hele dag goed gevoed!

Waarom start je je dag niet eens met een smoothie van groenten?
Het allereerste waarmee je je lichaam voedt na een nacht rust is een "bommetje" aan vitaminen en mineralen. Oh, wat zal je lijf je dankbaar zijn!
Wees niet bang dat je van een smoothie niet goed 'vol' zit. Integendeel, het is behoorlijk vullend. Uiteraard kun je noten, zaden, pitten en (verse) kruiden toevoegen voor nóg meer vitaminen, mineralen, een optimale vertering, en goede vetten die dat verzadigde gevoel geven.
Veel tijd kost het maken van een smoothie niet en het is bovendien heel eenvoudig.

Omdat er op het internet al behoorlijk veel recepten te vinden zijn, geef ik je hieronder een soort basisrecept waaraan je elke keer andere ingrediënten kunt toevoegen. Zo kun je inspelen op seizoensgroenten, op aanbiedingen in de supermarkt en gewoon kiezen wat je lekker vindt. Er zijn wat mij betreft slechts 2 regels: 1) Maak een smoothie van VERSE producten, en 2) VARIEER!

Een kleine TIP: Maak een smoothie van 1 tot 1,5 liter en neem deze met je mee. Zo heb je meteen je supergezonde tussendoortjes bij je 😉
(Een smoothie kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast, maar hoe ouder ie wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan, dus vers drinken heeft de voorkeur).

Benodigdheden:

- Blender of staafmixer

- Fles groentesap (liefst van bij de biowinkel, maar bij de reguliere supermarkten zijn ze ook te vinden). Denk aan: tomatensap, wortelsap, bietensap, sap van gemengde groenten. (let erop dat er geen suiker aan is toegevoegd, dat zou zonde zijn)

- Groenten naar keuze.
Aangezien je gebruik maakt van een blender of staafmixer kun je het beste (groene) bladgroenten gebruiken zoals: waterkers, spinazie, sla, rucola, kolen, postelein, raapsteeltjes, veldsla.
Denk ook aan de zachtere groenten die gemakkelijk te 'mixen' zijn zoals: komkommer, tomaat, avocado, selderij, en paprika.

- Zeker toevoegen voor extra 'levenskracht': Kiemen! (alfalfa, broccolikiemen etc.)

- Verse kruiden waaronder dille, bieslook, basilicum, peterselie, koriander, munt en verse (geraspte) gember.

- Extra: (gehakte) noten, pitten (pompoen-, zonnebloem-, pijnboompitten), zaden (lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad, chiazaad).
Gedroogde kruiden zoals peper en zout, gemberpoeder, kardamompoeder, kaneelpoeder (Kruiden helpen bij de vertering, dus ik raad je aan ze altijd toe te voegen).
Gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen etc. Zij zorgen voor wat extra 'zoet' in je smoothie.

Persoonlijk zou ik je afraden om in je smoothie zowel groenten als vers fruit te mengen. Voor de vertering van vers fruit zijn andere enzymen nodig en fruit wordt bovendien verteerd in de darmen en niet in de maag, zoals de rest van het voedsel. Fruit kun je daarom het beste los van andere maaltijden eten, bij voorkeur op een lege maag. (dit advies is vanuit Ayurvedisch oogpunt, ik kan begrijpen dat je je hier niet aan wilt houden, maar ik wilde het je toch meegeven, dan kun je zelf kiezen). 😉

Aan de slag:

- Giet een ruime hoeveelheid groentesap in de blender (voor een redelijk dikke smoothie van bijna 500ml gebruik ik meestal 200ml groentesap) Hoe meer groentesap of water, hoe dunner de smoothie wordt.

- Doe de groenten erbij. (Ik kies meestal één of twee soorten groenten). Doe er een pluk kiemen bij (ik haal ongeveer 3-4 porties uit één bakje kiemen).

- Mixen tot alles gemalen is.

- Even proeven en beslissen wat er nog mist: Verse kruiden? Gedroogde kruiden? Gedroogde zuidvruchten? Zaadjes of pitjes?

- Overige ingrediënten toevoegen, eventueel nog wat water om te verdunnen, nog één keer mixen en klaar.

Heb jij nog lekkere én makkelijke recepten? Deel ze alsjeblieft met ons op Facebook of hieronder bij Reacties. We leren graag van je.

 

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ De Groentesmoothie, een hele dag goed gevoed!

Plaats een reactie


*