Page content

Ontbijt overslaan om af te vallen?

ontbijt-overslaan

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd? Volgens sommigen is het beter om het ontbijt over te slaan. De waarheid? Die ligt waarschijnlijk ergens in het midden omdat ieder mens anders is en verschillende behoeften heeft. Zo maakt het verschil of je zware fysieke arbeid verricht, en of je een langzame of tragere stofwisseling hebt. Eén ding is zeker (althans voor mij): het is interessant om de invloed van het ontbijt op het gewicht nader te onderzoeken.

Onderaan dit blog vind je een bere-interessant filmpje + een oproep voor testpersonen...

Afvallen door het ontbijt over te slaan?

Ik zeg: JA!

Waardoor komen we aan in gewicht?

We hebben geen overgewicht omdat we teveel vetten eten. Integendeel, we eten er zelfs te weinig (goede vetten welteverstaan). We komen aan omdat we teveel suikers, oftewel koolhydraten eten. Even kort door de bocht en in Jip en Janneke taal uitgelegd: het lichaam zet suikers/koolhydraten volgens een ingewikkeld proces om in energie die we nodig hebben om te functioneren. Het overschot aan suikers/koolhydraten slaat het lichaam op als vet. Tadaaa! Zo simpel is het eigenlijk.

We eten dus niet teveel vetten. We eten teveel koolhydraten en omdat het lichaam ze niet kwijt kan, slaat het de rest op in de vetcellen.

Hoe verlies je vet?

Als je een paar kilo's kwijt wilt, dan bedoel je dat je vet wilt verliezen. Om vet te verliezen moet het vet dat ligt opgeslagen in de vetcellen worden 'aangesproken'. Dat doe je op twee manieren.

  1. voedsel eten dat de vetverbranding stimuleert
  2. DAGELIJKS matig tot matig intensief bewegen (link naar workout)

Let op: hierbij geldt dat de combinatie het beste resultaat geeft.

Hoe helpt NIET ontbijten bij het stimuleren van de vetverbranding?

Als we 's ochtends wakker worden, dan hebben we weinig tot geen suikers meer in ons lichaam. Het lichaam 'draait' dan in de vetverbrandingsmodus. Dat is PRECIES wat we willen als afvallen ons doel is.

Als we nu onmiddellijk matig tot intensief gaan bewegen, dan dwingen we het lichaam om de opgeslagen energie uit de vetcellen aan te spreken want er is nog geen nieuwe energietoevoer uit koolhydraten binnen gekomen.

Stap 1: Eerst bewegen, dan pas eten

Probeer je voor te stellen hoe het vroeger was, in de oertijd. Toen hadden mensen geen koelkasten vol met eten zodat ze 20 minuten na het opstaan aan de ontbijttafel hun bakkie en bammetje konden nuttigen. Nee, zij moesten eerst op pad, noten zoeken, fruit zoeken, eieren rapen, een vis vangen etc. Geen idee hoeveel tijd dat kostte, maar het is duidelijk dat zij al fysiek actief waren vóór het ontbijt. Al die tijd functioneerde het lichaam in de vetverbrandingsmodus. Perfect dus!

Stap 2: Vet eten = AFVALLEN

In de oertijd verbouwde men nog geen granen, dus er was geen brood of rijst. Men vond noten, groenten en fruit, ving een vis of slachtte een ander dier. Vooral noten, vis en vlees bevatten veel vetten en eiwitten, maar weinig koolhydraten. Effect? Door het eten van koolhydraatarm voedsel werd de koolhydraat- of suikerverbranding niet of amper aan het werk gezet. Met andere woorden? Men blééf functioneren in de vetverbrandingsmodus.

Conclusie: ontbijt pas als je trek hebt en ga eerst bewegen

Ga pas ontbijten op het moment dat je écht trek ervaart en doe dit bij voorkeur pas nádat je een minimaal 20 tot 30 minuten fysiek actief bent geweest. Kies als ontbijt iets dat rijk is aan goede vetten en eiwitten en zeer arm aan koolhydraten.
(In dit blog vind je voldoende inspiratie voor een afslank-ontbijt)

Mijn wekker gaat om half 6. Dan heb ik mijn ochtendritueel en een vast onderdeel daarvan zijn de Zonnegroetjes en 100 squats. Wanneer ik niet heel vroeg bij een klant hoef te zijn, zorg ik dat ik een sportmomentje pak in de ochtend. Soms is het gewoon een ommetje van een kwartier, soms zelfs een hele bootcamples.

Meer weten? Hier een fragment uit RTL Late Night van 21 oktober 2014 waar Richard de Leth precies hetzelfde advies geeft.

Oproep voor testpersonen:

Ben jij overtuigd door dit blog en het filmpje en wil je kijken of éérst sporten en dan ontbijten voor jou werkt, probeer het dan 2 weken uit. Laat onderaan dit blog een reactie achter en ik geef je verdere informatie.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

18 reacties op “ Ontbijt overslaan om af te vallen?


Door Melissa op 4 november 2014

Ik was in beginsel sceptisch. Deze blog gelezen en filmpje gekeken en moet zeggen, klinkt erg aannemelijk. Ik geloof erg dat lijf en geest met elkaar in verbinding staan. En ook dat voeding effect heeft op je geest.....ben docent en ik zie veel gedragsproblemen die wel eens opgelost of verminderd kunnen worden dmv voedsel. Eerst bewegen en dan ontbijten? Ik wil het wel proberen


Door Ginny op 4 november 2014

Geweldig dat je het wilt gaan proberen, Melissa! We hebben veel minder voedsel nodig dan we denken (of dan ons verteld wordt). Je zult merken dat je je letterlijk en figuurlijk (dus ook in je geest) lichter gaat voelen.
Ik deel jouw visie verder helemaal; over dat lijf en geest erg met elkaar in verbinding staan.
Succes Melissa!


Door fiona onos op 4 november 2014

Toevallig begon een vriend van me daar ook over vd week. Ik ben nog steeds bezig met de 100 squats, daar ga ik gewoon mee door, en hij zei dat ik dat smorgens moet doen voordat ik iets eet, omdat ik dan meer zou verbranden. Nou eet ik inmiddels al bijna 2jaar volgens paleo/cleaneating frame. Kimt heus wel eens wat anders in maar let er heel erg op. Mn hele gezin gaat daar goed bij maar bij mij merk ik niet zoveel van. Dus ik wil dit wel gaan uitproberen. Grtn van fiona


Door Ginny Mulders op 4 november 2014

Ik geef je vriend gelijk, Fiona; eerst sporten of bewegen en dan pas eten. Eigenlijk zou je moeten wachten totdat je echt flinke trek hebt. Ga het maar eens proberen (geef het wel wat tijd). Ik ben benieuwd naar je ervaring.

By the way, wat onwijs goed dat je al 2 jaar paleo volgt!!!!! COMPLIMENTEN dame!


Door Marliese op 4 november 2014

Wat een interessant stuk! Ik ga het zeker proberen. Ik begin de ochtend ook altijd met lauwwarm water en daarna nog een glas met citroensap en dan 'prop' ik er snel een ontbijt in zodat ik kan gaan sporten (terwijl ik eigenlijk wel even vol zit van het water). Maar op deze manier kan ik gewoon rustig ontbijten als ik klaar ben met sporten! Ik ben benieuwd!


Door Ginny op 5 november 2014

Heel goed begin van je dag, Marliese: eerst water en vervolgens nog eens water met citroen.
Ik ben er zelf van overtuigd dat je je er helemaal goed bij zult voelen. Toch zou ik het fijn vinden om over een tijdje je opnieuw van je te horen en je bevindingen te lezen. Houd je me op de hoogte?
Gr. Ginny


Door Marliese op 5 november 2014

Ga ik zeker doen! Het is altijd het proberen waard! Groetjes, Marliese


Door Marlies op 5 november 2014

Hallo,
Ben benieuwd naar je info, probeer steeds met Sonja bank er maar gaat niet zo goed, val steeds weer in oude gewoonte!

Dus kom maar op!

Gr Marlies


Door Ginny op 5 november 2014

Hoi Marlies,
Wat bedoel je precies met 'ben benieuwd naar je info'? Bedoel je dat je met de info uit dit blog aan de slag gaat en benieuwd bent naar wat het je zal brengen, of heb ik beloofd om je ergens informatie over te geven, want in dat laatste geval is mij dat blijkbaar ontschoten? Ik hoor het graag van je.
Groet,
Ginny


Door Lieke op 6 november 2014

Ik begon dit bericht te lezen vol ongeloof, mij wordt dagelijks benadrukt dat ik m'n dag moet starten met 2 belegde boterhammen om zo honger gevoel in de loop van de dag te voorkomen. Sinds ik dat dat doe, werkt dit heel effectief! Een goed ontbijt is belangrijk om je 'motor' weer te starten.. Echter begon ik steeds meer te geloven in je verhaal, ik ben heel benieuwd naar het effect hiervan. Echter ben ik wel een beetje bang voor mn hongergevoel in de loop van de dag, maargoed, het is het proberen waard. Is het verstandig afwisselend te trainen met een dag een zware training (bijv 45min Insanity) afwisselend met een dag squaten of spieroefeningen? (Van bijv 20min). En waarmee zou ik, na zo een workout, de dag het beste kunnen starten? (Aangezien je het over de koolhydraten hebt). Groetjes!! 🙂


Door Ginny op 6 november 2014

Hoi Lieke,
Ik vind het leuk om te lezen dat je 'mijn verhaal' toch een kans wilt geven en het gaat uitproberen.
Wees niet bang voor een hongergevoel. Start je dag wel met bvb 2 grote glazen lauwwarm water waarvan eentje met citroen.
Je suggestie qua training lijkt me prima. Kijk gewoon hoe jouw lichaam reageert. Het zou kunnen dat Insanity te intens is om zonder ontbijt te doen. Ik doel in mijn blog meer op activiteiten van matige intensiteit zoals squats, wandelen, hardlopen zou ook kunnen, zwemmen etc. Insanity is behoorlijk heftig (heb ik ook gedaan) 😉

V.w.b. het ontbijt dat je dus wel eet, maar pas ná je sportactiviteit, kun je kiezen uit vetrijk voedsel. Zie de link naar dit blog voor allerlei ontbijt suggesties: https://ginfitonline.nl/wat-een-gezond-ontbijt-tips-en-recepten/

Heel veel succes, Lieke. Laat je me aub weten hoe het verdergaat? Ben héél benieuwd!


Door Cheryl op 28 november 2014

Hoi Ginny,
Bedankt voor je uitleg. Ik heb altijd t idee dat ontbijten een must is. Dus ik at elke ochtend twee boterhammen met een kopje thee. Wel thee zonder suiker.
Ik wil graag jouw advies opvolgen. Al ben ik wel bang voor t hongergevoel zoals Lieke ook aangaf.
Nu heb ik een vraagje. Mij lukt t zeker vier ochtenden niet om te sporten ivm het werk. Is dus drie sportmomenten in de week genoeg om te kunnen afvallen? Ik hoor graag van u. In ieder geval alvast bedankt voor uw tijd. Gr Cheryl


Door Ginny op 29 november 2014

Hoi Cheryl, dankjewel voor je reactie.
M.b.t. je vraag of 3 sportmomenten genoeg is om te vallen: dat is afhankelijk van wat je momenteel al doet? Als je nu niet sport en gaat starten met 3x per week sporten, dan zal je lichaam daarop gaan reageren. Als je nu al 3x per week sport en je gaat niks extra's doen, dan zul je de winst dus enkel uit voeding gaan halen (door later te ontbijten zoals ik in mijn blog schrijf) en dan duurt het waarschijnlijk langer voordat je resultaat zult merken. Het beste is een combi van voeding en beweging.

Ik kan me voorstellen dat je zegt dat het vóór je werk niet lukt om te sporten ivm werk. Voor w.b. het 'aanzwengelen' van de vetverbranding is het niet nodig om lang te sporten. 100 squats maken of enkel ronde 1 van één van mijn 3x3 workouts doen (3 minuten in totaal) is ook sporten. Het gaat erom dat je het lichaam even lekker in beweging zet vóórdat je ontbijt en dat je wacht met ontbijten totdat je een natuurlijk hongergevoel voelt opkomen.

Heb ik zo je vraag voldoende beantwoord, Cheryl?
Houd je me op de hoogte?
Suuces!
Groet, Ginny


Door Prina op 19 oktober 2015

Hi Ginny
Ik drink ook eerst een glas water met citroen en dan ga ik sporten, de ene keer doe ik wat meer dan de andere keer, ligt er aan hoe ik mij voel. Maar als ik het goed begrijp moet ik pas gaan eten als ik echt honger ga krijgen, ik doe dat nu eigenlijk uit gewoonte gelijk na het sporten. Ik kan dus beter wachten tot ik echt honger krijg???


Door ginny op 20 oktober 2015

Hoi Prina,
Volgens het filmpje dat bij dit blog hoort is het inderdaad beter om te wachten met eten totdat je trek krijgt ipv eten uit gewoonte. Eigenlijk klopt dat ook wel bij het concept: luisteren naar je lichaam, nietwaar? Wij mensen zijn volgens mij de enige 'diersoort' die ook eten terwijl ze geen trek hebben.

Plaats een reactie


*