Page content

Tray bake - ovenschotel: voordelen en recepten

Een tray bake is een gerecht dat je op een bakplaat of ovenschaal in de oven bakt. Je schilt en snijdt de groenten, besprenkelt ze met olijfolie, brengt het op smaak met kruiden, en je zet het in de oven. That's it. het is echt zó simpel! Het is blijkbaar dé trend van dit moment. Ik ben fan want het heeft een aantal grote voordelen. Lees verder voor fijne recepten.

Voordelen van tray bake (ovenschotels) vegagroenten uit de oven

 • het is ongelooflijk makkelijk te maken
 • het vergt vrijwel geen voorbereidingstijd behalve wat snijwerk
 • je hebt bijna geen afwas (nu hebben de meeste mensen waarschijnlijk een vaatwasser, maar wij niet, dus ik vind het zeer prettig als ik niet zoveel afwas heb)
 • het kan NIET misgaan. Zelfs als je (denkt dat je) niet kunt koken, wordt het héérlijk!
 • tijdens de 'wachttijd' in de oven, heb je tijd om andere dingen te doen. Een soort van multitasking dus. Zelf gebruik ik die tijd vaak om de keuken alvast schoon te maken of om mijn tas in te pakken voordat ik weer op pad ga voor werk e.d.

Tray bake recepten

 • tray bake met bloemkool, tomaat en kidneybonen

Zonder te weten dat het 'tray bake' heette - ik noemde het gewoon 'ovenschotels',  was het al één van mijn favoriete manieren om te koken. Zo heb ik onlangs nog een tray bake gemaakt met bloemkool, cherry tomaat en rode kidneybonen.

 • tray bake met pompoen ovenschotel

Ook heb ik al vaker een ovenschotel met pompoen gemaakt. Zo is het eigenlijk begonnen. Want pompoen is ideaal voor in de oven. Je hoeft niet eens die harde schil eraf te halen (dat vond ik altijd zó'n tijdrovend klusje!). In plaats van pompoen - of in combinatie met pompoen - kun je prima zoete aardappel gebruiken. Lekker in het schilletje laten zitten. Wel even schoonboenen.

 • tray bake met pastinaak

Het recept met pastinaak was een toevalstreffer. Het recept was namelijk: soep van geroosterde groenten. Alvorens de soep te pureren gingen alle ingrediënten op een bakplaat in de oven. Dat begon zóó lekker te ruiken dat ik ervan proefde voordat ik er de soep van maakte. Jummie wat lekker was dat, zeg! Ik heb hetzelfde recept direct nog een keer gemaakt die week, maar toen dus zonder de soep, alleen het 'ovengedeelte'. Waauw!

 • Ovenfrietjes van groenten geroosterde pastinaak bonen

Wellicht iets bekender, maar eigenlijk precies hetzelfde idee: groente snijden, besprenkelen met olie en kruiden, in de oven zetten en tadaaa! Frietjes die ik al gemaakt heb zijn: koolrabifrietjes, pastinaakfrietjes, wortelfrietjes, en  knolselderijfrietjes.

 • tray bake met prei, aardappeltjes en kip

Omdat ik vegetariër ben vind je op mijn site veel groentegerechten. Voor de nodige eiwitten voeg ik bonen toe, tofu of kaas. Een tray bake kan natuurlijk ook prima met vis of met vlees.
De website kookideel.nl is van mijn lieve zwager Rik. Daar vond ik een heerlijke recept met prei, aardappeltjes en kip uit de oven.

 • tray bake met zalm, winterpeen en sperzieboontjes tray bake met zalm

Leuk filmpje erbij van Rudolph van Veen. Klik hier voor het recept.

Heb jij nog tray bake recepten? Laat het me weten!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Tray bake - ovenschotel: voordelen en recepten

Plaats een reactie


*