Page content

Groentefrietjes met lekker sausje

Zijn ze bij jullie thuis ook dol op patatjes? Jammer dat het zo slecht is voor een slanke lijn. Een gezonder alternatief zijn groentefrietjes. Maak ze zelf van de knolselderij. Dit is een echte herfst- / wintergroente en hij is vele malen voedzamer dan de aardappel.
Zo zit de knolselderij barstensvol vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en hij is betrokken bij de regulatie van botmineralisatie waardoor men vermoedt dat deze vitamine een rol speelt bij het voorkómen van osteoporose. In de vaatwand is vitamine K essentieel omdat hij zorgt voor de activering van een bepaalde proteïne die wordt gezien als de belangrijkste remmer van kalkafzetting in de vaatwand. Het helpt dus bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.


Bij volwassenen is een tekort aan vitamine K zeldzaam. Bij baby's is het een ander verhaal. Vitamine K kan tijdens de zwangerschap niet via de placenta het ongeboren kindje bereiken, waardoor het kindje geen voorraad kan opslaan. De baby heeft dan nog onvoldoende darmbacteriën om zelf voldoende vitamine K aan te maken. Daarom krijgen baby's direct na de geboorte vitamine K toegediend.

Knolselderijfrietjes met sausje (4 personen)

Benodigdheden:

- 800gr knolselderij
- zonnebloemolie om in te bakken of frituren
- kruidenzout

Voor het sausje:

- 1 dl yoghurt
- 6 el mayonaise
- 3 tenen geperste knoflook
- 2 tl gedroogde pepermuntblaadjes
- peper en zout naar smaak

Werkwijze:

- Snijd de knolseldrij in plakken van 1 cm dik.
- Schil de plakken en snijd ze in frietjes.
- Roerbak deze in olie of frituur ze in de frituurpan.
- Bestrooi met een beetje kruidenzout.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor het sausje door elkaar met een garde.
- Serveer de frietjes met de yoghurt-mayonaise saus en een frisse salade.
- deze frietjes combineren ook lekker met falafelballetjes (die vind je bij de vegetarische vleesvervangers in het koelschap van de supermarkt)

(Bron: wikipedia.nl, odin.nl)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Groentefrietjes met lekker sausje

Plaats een reactie


*