Page content

Waarom val ik niet af? 11 meest gemaakte (denk)fouten

"Waarom val ik niet af, terwijl ik supergezond eet en voldoende beweeg?" Die vraag wordt mij veruit het vaakst gesteld. Graag zou ik een pasklaar antwoord voor iedereen willen hebben, maar dat is onmogelijk omdat er zóveel oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen.

In een eerder blog ging ik in op mogelijke lichamelijke oorzaken (zoals een te traag werkende schildklier), die het behalen van resultaat belemmeren. Ook stress is een flinke 'sta-in-de-weg'. Zo gaan stress en buikvet bijna hand in hand. Op het gebied van beweging vergeten we vaak dat we 'progressive overload' moeten toepassen in plaats van telkens dezelfde routine te herhalen.

Mijn tip aan jou is om alle blogs (zie links onderaan de pagina) goed door te lezen. Wellicht herken je jezelf erin en weet je direct wat je moet doen. Succes!

Waarom afvallen niet lukt: 11 fouten

 1. Je eet te weinig.
  Het risico bestaat dat je lichaam in de spaarstand gaat: dat het de energie uit voeding gaat opslaan in de vetcellen in plaats van het te gebruiken als brandstof omdat er te weinig nieuwe energie (in de vorm van voeding) binnen komt.
 2. Je eet teveel fruit.
  Ze zeggen toch wel eens "snoep gezond, eet een appel". Vaak wordt snoep vervangen voor fruit. Dat is natuurlijk al een stuk beter dan blijven snoepen, want fruit bevat veel vitaminen, vezels en mineralen, maar het bevat ook een hoog suikergehalte. Overdrijf het niet. Twee tot 3 stuks zijn echt voldoende.
 3. Je drinkt teveel calorierijke drankjes.
  Letten op  wat je eet is mooi, maar je doet er verstandig aan ook te letten op wat je drinkt, want drankjes als Latte Macchiato en cappuccino, alcohol en frisdranken maken ook onderdeel uit van je dagelijkse calorie/energie-inname.
 4. Je gebruikt teveel lightproducten.
  Let op met verpakkingen die promoten dat ze suikervrij zijn of 0% vet bevatten. Deze producten bevatten haast altijd vervangende stoffen die net zo rijk zijn aan suikers (alleen onder een andere naam, waardoor je ze misschien niet herkent). Light producten hebben bovendien een minder verzadigende werking waardoor je er al gauw teveel van eet.
 5. Je eet niet gevarieerd genoeg.
  Het lichaam is een geniale, hyperintelligente fabriek. Hoe beter je voor die fabriek zorgt, des te beter hij in staat is alle interne processen correct uit te voeren waardoor jij je in topvorm en topconditie voelt. Klinkt logisch, toch?
  Wanneer we gaan lijnen/dieëten, schrappen we soms bepaalde voedingsmiddelen die we wél nodig hebben (denk aan koolhydraten, die mag je best mínderen, maar niet volledig schrappen uit je voeding!). Ook houden we ons vast aan een aantal vaste producten / voedingsmiddelen en combinaties waarvan we weten dat ze goed voor de lijn zijn. Ja, dat kan wel zo zijn, maar niet als je ze iedere dag eet. Het lichaam bouwt door te weinig variatie bepaalde tekorten op. Daardoor kunnen de interne processen - die allemaal worden aangestuurd door verschillende hormonen - minder goed functioneren en dat kan dus leiden tot een stagnatie in gewichtsverlies.
 6. Een salade is niet persé slank.
  Gewoon even een voorbeeld: een salade met een hele plak warme gegrilde geitenkaas, croutons en honing-yoghurt-balsamico dressing is echt niet zo gezond. Dressings bevatten vaak veel suikers. Je kunt ze het beste zelf maken.
 7. Je wilt té snel téveel afvallen.
  Éen gram vet bevat 9 kcal. Éen kilo vet bevat dus 9.000 calorieën. Als je 1 kilo vet wilt verliezen zou je denken dat je 9.000 moet verbranden. Dat is gelukkig ietsje minder, namelijk 7.777 calorieën.
  Hiermee wil ik vooral aangeven: wees geduldig. Afvallen op de juiste manier - dus door verlies van vetmassa in plaats van spiermassa - heeft simpelweg tijd nodig. Een halve tot 1 kilo per week verliezen is een mooi streven. Als je meer verliest, dan is de kans groot dat dat vooral vocht is of spiermassa en dat is echt niet de bedoeling.
 8. Je hebt te weinig rust
  Te weinig (innerlijke) rust, te weinig slaap en teveel stress belemmeren het afvalproces. (zie link hieronder)
 9. Je eet te weinig vetten.
  Als je net puntje 7 hebt gelezen over dat je bijna 8.000 kcal moet verbranden om 1 kilo vet te verliezen, dan kan ik me voorstellen dat je vet wilt verbannen uit je leven. Maar geloof me: het eten van de juiste vetten HELPT bij de verbranding van vetten. Het zijn de (slechte, snelle) suikers die we teveel binnen krijgen, die zorgen voor de opslag van vet. (bekijk dit vlog en het wordt je duidelijk)
 10. In het weekend gooi je alle remmen los.
  De hele week netjes eten en in het weekend nergens naar kijken, zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.
 11. Je focust teveel op het getal op de weegschaal.
  Van (kracht)training krijg je actievere spieren, en die wegen best wel wat. Bovendien helpen actieve spieren bij de verbranding van vetten. Maar op de weegschaal zie je dat niet terug. Voor de vetmassa is nu spiermassa in de plaats gekomen. Dat merk je wel aan je kleren, doordat je een maatje minder aan kan, maar dat merk je niet aan de weegschaal. Als je het serieus wilt aanpakken, kun je beter je centrimeters opnemen in plaats van de weegschaal aan te houden.

Een snelle, verantwoorde en gezonde weg om af te vallen is met behulp van één van mijn 30 of 40-dagen programma's. De hierboven behandelde punten zijn er allemaal in verwerkt en de programma's draaien om het optimaliseren van je leefstijl, want dáár ligt uiteindelijk de structurele oplossing.

Word lid van de GinFit CLUB! Beweeg en eet jezelf Fit & Gezond!

Lees ook: Sporten, diëten en toch niet afvallen?
Lees ook: Waarom je van stress een buikje krijgt.
Lees ook: Buikpsieren trainen: wanneer zie ik resultaat?
Lees ook: Waarom word je dik van stress?

(Bronnen: http://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/174/E%C3%A9n%20kilo%20vet%3A%209.000%20of%207.777%20kcal%3F, Vrouw, Nr. 6, 5 feb. 2015)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Waarom val ik niet af? 11 meest gemaakte (denk)fouten


Door suus op 17 april 2016

hoi gin,

ik vrouw van bijna 40 en inmiddels goed ingestelde (traag werkende) schildklier,ben mijn roer aan het omgooien door aangepaste voeding tot mij te nemen 2 a3 x per week te sporten cardio en krachttraining.

ik ben inmiddels ruim 20 kilo kwijt geraakt,echter zie ik op de weegschaal soms geen verandering of maar 2 a300 gram gewichtsverlies en de andere week ineens verlies van 1,6 kilo.

maw hoe weet ik nou of het de vetten zojn die worden verbrand of vocht/spieren?

Plaats een reactie


*