Page content

Platte Buik & Strak Lichaam vóór zomer 2014?

Is dat wat je wilt? Dan gaan we ervoor.
Hoe dan? Dat ga ik je nu uitleggen en daarna ga je zelf aan de slag.

Om af te vallen, een gezond gewicht te bereiken, fit, sterk, strak en slank te worden, zijn een VIERTAL FACTOREN CRUCIAAL:

 1. VOLDOENDE BEWEGING
 2. GEZONDE VOEDING
 3. EEN CONCREET PLAN VAN AANPAK INCLUSIEF REALISTISCHE DOELEN
 4. EEN POSITIEF ZELFBEELD INCLUSIEF ZELFVERTROUWEN

1. Voldoende beweging

Als je de bovengenoemde resultaten wilt bereiken dan zul je aan de bak moeten. Hoe eerder je start, des te meer resultaten je zult behalen.

De basisregel is dat je dagelijks minimaal 20 minuten matig tot intensief beweegt, en daarmee bedoel ik dat je redelijk gaat zweten. Huishoudelijke werkzaamheden en van en naar je werk of school fietsen tellen helaas niet mee. Het gaat erom dat je bovenop deze dagelijkse dingen nog extra, gerichte lichaamsbeweging doet.

Je training moet gericht zijn op vetverbranding. Vet is hetzelfde als energie die ligt opgeslagen in je lichaam. Het is van belang om voldoende en voldoende intensief te bewegen zodat het lichaam wordt geprikkeld de reserve energie (vetten) aan te boren. Wanneer je op de juiste intensiteit sport, dan gaat het lichaam namelijk  Groeihormoon produceren. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de verbranding van vet en de omzetting ervan in energie. In mijn blog " Hoe belangrijk zijn hormonen voor een slank lichaam?" lees je meer over de werking van Groeihormoon én je vindt er concrete tips + workouts die het gewenste effect opleveren.

Denk er alsjeblieft niet te moeilijk over na zodat het een 'beer op de weg' gaat vormen. Mijn programma's en 3x3 video's zijn erop gericht om in zo kort mogelijke tijd je lichaam een goede workout te geven zonder dat je er je huis voor uit hoeft, speciale materialen nodig hebt of er veel extra tijd mee kwijt bent.

 • Kijk eens rechts in het menu bij " Ik wil... Een 3x3 video" om te zien of er een workout bij zit die jou aanspreekt (gratis)
 • Voorts heb ik twee thuis train programma's ( 30 dagen & 40 dagen) die gegarandeerd resultaat opleveren zoals blijkt uit de vele positieve reacties.
 • Ook in mijn E-Book vind je verschillende workouts die helemaal zijn uitgeschreven inclusief foto's (gratis)
 • Andere beweeg-ideeën zijn: wandelen (minimale snelheid 5 km per uur), hardlopen, fietsen (snelheid minimaal 15 km per uur), Bootcamp, sporten bij jou op de sportschool, WiiFit en XBox sportoefeningen, dansen, baantjes zwemmen bij een zwembad bij jou in de buurt (kost meestal maar 3,50 per keer) etc.

2. Gezonde Voeding

Over het onderwerp voeding lijken we niet uitgepraat te raken. Wat mag wel? Wat mag niet? Hoe zit het met koolhydraten? Met vetten? Met superfoods? Hoeveel calorieën mag ik hebben? Hoeveel moet ik drinken?

De basisregels hier zijn:
- Verminder (drastisch) je suikerinname
- Drink voldoende WATER
(frisdranken en zwarte thee tellen niet mee)
- Verhoog de dagelijkse porties groenten & fruit
- Kies voor verse in plaats van bewerkte producten
- Kies voor gezonde vetten
- Kies voor complexe koolhydraten

In mijn blog " Essentiële kennis voor een Platte Buik" leg ik o.a. uit hoe de verwerking van koolhydraten plaatsvindt in het lichaam. Simpel gezegd komt het erop neer dat een overschot aan koolhydraten (suikers en zetmeelstoffen) wordt opgeslagen als vet. Zolang we koolhydraatrijke voeding blijven nuttigen, blijft het lichaam werken op de koolhydraatverbranding, terwijl we eigenlijk willen dat het lichaam overschakelt naar de vetverbranding.

Help je lichaam over te schakelen naar de vetverbranding door te kiezen voor méér gezonde vetten en minder snelle koolhydraten. Het voordeel van gezonde vetten is dat ze zorgen voor een langdurig gevoel van verzadiging.
Voorbeelden van gezonde vetten zijn: noten, zaden en pitten, avocado, oliën (olijfolie, kokosolie, sesamolie, lijnzaadolie etc.). Ook kun je wat vaker kiezen voor vette vis (makreel, tonijn, zalm) of een eitje.

Voedingstips die zorgen voor méér vetverbranding en minder trek:

- S tart je dag met gezonde vetten om je lichaam DIRECT in de vetverbrandingsmodus te zetten. Neem hiertoe bv kwark of yoghurt met maximaal 60 gram noten / zaden / pitten + 1 eetlepel lijnzaadolie (géén museli of cruesli want dat zijn koolhydraten!). Maak een groene smoothie van 1 avocado, 1/2 banaan, flinke pluk alfalfa kiemen, 1 maatschep tarwegraspoeder en/of 1 maatschep chlorellapoeder en/of 1 maatschep spirulinapoeder, 1 koffielepel gebroken lijnzaad, 1 koffielepel hennepzaad en 2 koffielepels lijnzaadolie. Beleg 1-2 dikke snee(ën) bio-speltbrood met een spread van avocado (voeg er wat sambal, paprikapoeder of cayennepeper aan toe voor extra vetverbranding!).

- Perfecte tussendoortje is: nootjes (max 60 gr per dag per persoon, dus als je dit al voor je ontbijt hebt gehad, dan kun je dit niet als tussendoortje nemen). Probeer eens een keer géén tussendoortje te nemen en drink 1-2 extra glazen water of kruidenthee.

- De lunch als de grootste maaltijd van de dag. Het verteringsvuur is rond de middag het hoogst, dus als je nu een zwaardere maaltijd neemt is je lichaam beter in staat die te verteren dan later in de avond. Bovendien zul je de calorieën van deze maaltijd nog gaan verbranden, terwijl je na het avondeten meestal minder actief bent en de calorieën niet meer (helemaal) verbrandt. Wil je graag vasthouden aan je broodlunch? Kies dan voor minder brood en veel meer beleg. Denk aan gerookte zalm, ei, avocado, notenpasta etc. Beleg je brood rijkelijk met rauwkost en kiemen of neem er los een salade bij. Meer trek in een salade? Neem er dan geen brood bij, maar wel extra vetten of eiwitten (zei de hierboven reeds gegeven voorbeelden).

- Laat de koolhydraten in de avond achterwege. Neem een stukje vlees/vis/vega en zorg dat de rest van je bord helemaal vol ligt met groenten en peulvruchten. Of maak een 2-gangen menu met een salade of huisgemaakte groentesoep vooraf en als tweede gang neem je vlees/vis/vega met groenten.

3. Plan van Aanpak en Realistische doelen

 • Wees realistisch bij het bepalen van je doelen. Als je nooit de maten 90-60-90 hebt gehad, dan ga je die ook niet krijgen omdat dat simpelweg niet past bij jóuw lichaam. Een gezonde en haalbare richtlijn is 1 kg per week afvallen. Of ga voor 1-2 kledingmaten minder in 1 maand.
 • In plaats van een streefgewicht op de weegschaal doe je er verstandiger aan je omvang te verminderen. Reden hiervoor is dat het getal op de weegschaal je geen informatie verschaft over de verdeling van vet en spieren in je lichaam.
  Wanneer je bijvoorbeeld een crashdieet volgt, dan verlies je vaak veel vocht en spiermassa in plaats van vet. Hetzelfde geldt voor een overmaat aan cardiotraining.
 • Bepaal een startpunt en een eindpunt. Bepaal je gewicht / centimeters nu en reken uit wat realistisch is. Bijvoorbeeld: startpunt is maandag 31 maart. Eindpunt is zondag 1 juni = 9 weken. Realistisch is dat je 9 kilo kunt afvallen.
 • Zorg voor een plan: Wat ga je eten? Maak een weekmenu. Hoe ga je om met geplande verjaardag en komende Feestdagen? Zorg voor een plan. Laat je niet verleiden.
  Wat ga je doen aan sport? Maak een weekschema. Op welke dagen ga je sporten? Hoe laat? Wat doe je op je rustdag? Met wie ga je sporten?
  Weeg en meet jezelf in het begin, halverwege en aan het einde, of iedere week, of iedere maand.
  Ken jezelf en pas je plan daarop aan: Weet je van jezelf dat je competitie nodig hebt? Ga dan samen met iemand anders voor deze uitdaging. Weet je van jezelf dat je makkelijk opgeeft? Zorg dan voor hulptroepen. Bedenk wat of wie jij nodig hebt om door deze periode heen te komen en vraag tijdig on hulp.

4. Positief zelfbeeld & zelfvertrouwen

Zonder zweverig te willen klinken, vind ik het toch noodzakelijk je bewust te maken van de kracht van gedachten. Hetgeen je over jezelf denkt, wat je tegen en over jezelf zegt als je in de spiegel kijkt en het vertrouwen dat je hebt in jezelf en in je lichaam tijdens deze periode is van onschatbaar belang.

Datgene wat je aandacht geeft, groeit. Zowel in positieve als in negatieve zin. Probeer dagelijks een moment stil te staan bij jezelf en je gedachten. Is er frustratie, boosheid, teleurstelling? Of is er hoop, vertrouwen, liefde en dankbaarheid ten aanzien van jezelf? Het geeft niet als er in het begin sprake is van een negatieve gedachte die ten grondslag ligt aan jouw 'afvaltraject'. Maar doe in ieder geval je best om iedere dag een momentje te nemen waarop je stilstaat bij al datgene dat die dag goed is gegaan; dat je blij heeft gemaakt; waarover je je trots hebt gevoeld. Als het moeilijk voor je is om spontaan iets positiefs over jezelf te bedenken, 'forceer' dan een positieve gedachte. Je traint op die manier je geest in positief denken. Uiteindelijk zullen de positieve dingen meer en groter worden.

Ik zeg altijd: Waar een wil is, is een weg. Maar soms zit er een groot gat tussen iets willen en daadwerkelijk geloven en vertrouwen dat het je gaat lukken. Laten we daarom de slogan veranderen door te stellen: Waar vertrouwen is, is een weg.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Platte Buik & Strak Lichaam vóór zomer 2014?


Door Iris op 19 maart 2014

Ah, een strakke buik en strak lichaam vóór de zomer van 2014? JAAAA, dat wil ik! Leuk artikel om te lezen, en vooral heel leerzaam. Er staan echt goede tips in. Sinds een paar maanden doe ik af en toe aan crossfit (www.crossfitcoach.nl), waardoor ik ook al goede resultaten zie, maar ik zal zeker aan je tips denken komende maanden.
De beste motivatie van dit hele artikeltje vind ik nog wel dit: "Bepaal je gewicht / centimeters nu en reken uit wat realistisch is. Bijvoorbeeld: startpunt is maandag 31 maart. Eindpunt is zondag 1 juni = 9 weken. Realistisch is dat je 9 kilo kunt afvallen."
9 kilo is ongeveer wat ik kwijt zou willen, en als dat kan in 9 weken zou dat super zijn!
Bedankt voor dit artikel, het motiveert me echt!


Door Ginny op 20 maart 2014

Hoi Iris, ik vind het enorm leuk om je uitgebreide reactie te lezen en het verheugt mij dat je ook écht iets aan het artikel hebt. Je hebt jezelf een heel realistisch doel gesteld, dus ik heb er alle vertrouwen in dat je het gaat halen.
Keep me posted, oké?

Plaats een reactie


*