Page content

Effectieve tips voor strakke en slanke benen

Wat moet je doen (of laten?) voor mooie, slanke benen?
In elk geval is het handig om te begrijpen wát de omvang van jouw benen bepaalt. Allereerst heb je te maken met je lichaamsbouw. Hoe graag je het misschien ook zou willen, daar is niets aan te veranderen. De één heeft nu eenmaal een slankere bouw dan de ander. Het is belangrijk jezelf te accepteren zoals je bent. Wanneer je gaat trainen of je voedingspatroon gaat aanpassen om bepaalde fysieke resultaten te bereiken, wees dan realistisch. Als jij als jong meisje nooit dezelfde bouw hebt gehad als Doutzen Kroes, dan ga je die ook niet krijgen. Werk binnen de mogelijkheden die je hebt.
Op de tweede plaats wordt de omvang van je benen (en uiteraard de rest van je lichaam) bepaald door de hoeveelheid vetmassa en vetvrije massa.

De vetvrije massa bestaat o.a. uit je huid (het grootste orgaan van je lichaam), het skelet, vocht, organen, en natuurlijk de SPIEREN.
Voor mooie, slanke benen wil je de vetmassa op je benen verminderen en de vetvrije massa vermeerderen. Aangezien we niet eigenhandig ons huidweefsel of onze botten kunnen vermeerderen, zullen we aan de slag moeten gaan met het spierweefsel. Daarom zullen we onze benen trainen. Voorts is het uitermate belangrijk het voedingspatroon aan te pakken. Voeding en training horen bij elkaar. Het één kan niet zonder het ander.

Training: de grote vet verbranders!

In onze benen zitten veel spieren en grote spieren. Ik noem ze altijd de grote vetverbranders. Trainen van de benen (en sporten in het algemeen) zorgt ervoor dat het lichaam de opgeslagen energie (vet = energie, dus er ligt energie opgeslagen in je vetcellen) gaat aanspreken.
Daarnaast zorgt sporten ervoor dat de spieren actiever worden. Dit betekent niet persé dat ze groter en gespierder worden, maar dat ze 'actief' worden. Actieve spieren hebben trek. Als jij je (been)spieren (liefst elke dag) even flink aan het werk zet, dan lusten ze daarna wel een hapje.
Begrijp je al waar ik heen wil?
Wanneer je niet sport, dan liggen je spieren als het ware te slapen en omdat ze bij dat slapen maar weinig energie verbruiken, hebben ze weinig trek. Het overschot aan calorieën dat jij eet, hoeft dus niet naar je spieren. Drie keer raden waar het dan heen gaat? Juist. Naar de vetcellen.
De conslusie is dat het hebben van actieve spieren ervoor zorgt dat je slank wordt én blijft.
Spieren moeten tijdens een workout een prestatie leveren en ná de workout moeten ze herstellen. Beide processen vergen energie. Het is jouw taak ervoor te zorgen dat jouw lichaam elke dag bezig is met energie verbuiken (= vet verbranden).

Welke beenspieroefeningen?

Twee oefeningen zijn zéér effectief: de squat en de lunge. En elke mogelijke variatie op de squat en lunge die je maar kunt bedenken.
In verschillende workout videos en in het E-Book vind je genoeg inspiratie voor een korte maar effectieve beenspier workout.

Workout van 9 minuten speciaal voor slanke benen.

De video's zijn beschikbaar voor leden van de GinFit CLUB.

Voeding

Daar kom ik weer met mijn fitness-feitje 😉

80% van het resultaat komt uit voeding, 20% van het resultaat uit training.

Het mag duidelijk zijn dat het aanpassen van voeding essentieel is en dat je een grote kans laat liggen als je je enkel gaat richten op squats en lunges voor het 'kweken' van mooie, slanke benen.
Over voeding heb ik al zoveel geschreven dat ik het hier niet zal herhalen.
Er is niet één voedingsmiddel, of De Goude Tip of een Quick Fix die je gaat helpen.
Het is een kwestie van de juiste keuzes maken, elke dag opnieuw. En natuurlijk mag je een dagje zondigen. Dat doe ik ook. Maar zeg nou zelf: gezond eten is toch ook héérlijk?!

Zoek op de site naar lekkere en gezonde recepten en lees nog wat blogs over wat gezonde voeding is, maar ga vooral aan de slag. Het is een kwestie van doen: verse groenten en fruit kopen, zelf koken en weinig tot geen gebruik maken van pakjes en zakjes, 1x opscheppen, vermijd snoepjes en toetjes, eet gezonde tussendoortjes (NOTEN!), vermijd fruitsappen en frisdranken, drink water en kruidenthee, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het internet staat bol van de voedingstips. En je kunt ze allemaal lezen, maar uiteindelijk is er maar één ding dat werkt: PAS HET TOE.

TIP: Word lid van de GinFit CLUB! en ontvang wekelijks nieuwe workouts, weekmenu's en een uitdagende challenge.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

15 reacties op “ Effectieve tips voor strakke en slanke benen


Door Suwanna op 23 augustus 2013

Hoe weet je eigenlijk welk deel van je been vet is en welk deel bijv vel? Als je bijv. het vel op je bovenbeen vastpakt, heb je dan ook alleen vel te pakken of ook vet?


Door ginny op 24 augustus 2013

Dat vind ik n moeilijke, Susanna 😉
Als je op je,bovenarm n stukje huidplooi vastpakt (t.h.v je biceps) dan is t waarschijnlijk alleen huid/vel. Voor andere plekken vind ik dat moeilijk te zeggen.

De huid zou volgens mij los moeten zitten van het vetlaagje, maar dat is niet altijd t geval.
Ik heb vroeger bij veel mensen het vet% opgemeten met n huidplooimeter, maar ben daarmee gestopt omdat ik vaak geen huidplooi kon vastpakken maar n laagje huidplooi met vet. Ik vind t dus moeilijk te zeggen of je vel of vet vastpakt, waarschijnlijk beide.


Door Linda op 6 september 2013

Hai Ginny,

Ik heb net deze workout gedaan, heerlijk! Ik vind het fantastisch om op deze manier te trainen, mijn eigen moment kiezen en dan in zeg een kwartier flink te keer gaan. Ik voel dat m'n spieren goed gewerkt hebben en ik kan kiezen om er nog een workout achteraan te doen of het hierbij te laten. Voor mij werkt het heel goed, kinderen naar school even wat oefeningen, werken, weer wat oefeningen en dan komen de kinderen al weer van school. Dank je wel voor je uitgebreide infomatie, achtergronden en workouts. En vooral nog je enthousiasme!
Groet,
Linda


Door Ginny op 9 september 2013

Net terug van vakantie en dan 'begroet' worden met zo'n leuke, enthousiaste reactie. Helemaal top, dankjewel Linda.
Wat jij beschrijft is precies wat ik hoop te bereiken. Ook ik doe mijn workouts gewoon in de woonkamer en ik kies mijn momenten netjes uit, een kwartiertje weet ik altijd wel te vinden, soms zelfs 2 😉
Sporten en bewegen hoeft niet lang te duren of 'gedoe' te zijn. Als het maar lekker intensief én effectief is. Ga vooral zo door zou ik zeggen!


Door Jana op 25 december 2013

Beste Ginny,

Ik ben geen mama maar een studente ( 23jaar). Ik ben sinds enkele maanden intensiever bezig met het letten op mijn voeding in combinatie met sporten ( wat ik voordien absoluut nooit deed). Door die combinatie heb ik tien kilo verloren op 4 maanden. Nu het echter een blokperiode is ( de examens beginnen halverwege januari) en ook kouder merk ik dat ik niet veel meer in de fitness geraak. Het resultaat van hele dagen achter de boeken zitten zonder beweging merkte ik al vlug op mijn weegschaal en ik voelde me ook niet lekker in mijn vel. Khad al vlug schrik mijn harde werk van afgelopen maanden kwijt te geraken. Nu ben ik dus op je site terecht gekomen en deze korte workouts zijn echt perfect voor wat ik zoek. Deze in het bijzonder, omdat mijn benen altijd wat mijn zwak punt geweest zijn ( zit in de familie). Echt bedankt voor de duidelijke en enthousiaste uitleg! Ik ben ook bezig met de 100 squats per dag uitdaging. Hopelijk kom ik zo mijn examens fit door en zonder extra kilotjes! Danku! Wat raad jij persoonlijk aan van hoeveelheid van trainingen? Ik dacht nu zelf om elke dag die 100 squats te doen in combinatie met 1 workout ( savnds squat sochtends workout). Als mijn benen mijn zwak punt zijn is het dan het best om elke dag dezelfde workout( deze) te combineren met de squats of raad je variatie aan?

Nogmaals dank!!


Door Ginny op 27 december 2013

Hoi Jana,
Dankjewel voor je uitgebreide reactie en mijn comnplimenten voor de resultaten die je helemaal zelf hebt gehaald door op je voeding te letten en te gaan sporten!
Voor wat betreft je vraag over wat ik jou aanraad t.a.v. trainen zou ik zeggen: 100 squats per dag is helemaal prima en elke dag een workout is perfect. Ons menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen, sterker nog, om iedere dag te bewegen, dus dat doe je erg goed.
Mijn advies zou zijn om juist wel variatie aan te brengen in de workouts. Liefst zoveel mogelijk. Op de site vind je voldoende gratis workouts van ongeveer 15 minuten of ietsje langer. Ook in het E-Bookj dat je via de site gratis kunt downloaden vind je nog 7 15-minuten workouts. Ook is er een programma te koop: "In 40 dagen een PLATTE BUIK". Bij dit programma krijg je de verschillende workouts (zijn niet gratis beschikbaar via de site) via een mail elke dag (6 dagen per week gedurende 40 dagen) toegezonden.
Je ziet het, er zijn voldoende mogelijkheden via de site om jou stralend en fit te maken en te houden 😉
En dan kun je natuurlijk ook nog gaan hardlopen, fietsen, zwemmen etc.
Héél veel plezier met de workouts en héél veel succes met je tentamens!
Warme groet,
Ginny


Door Laura op 12 juni 2015

Leuke site , ik doe nu buikspieren en billen , ik merk dat mijn benen nog dikker lijken omdat mijn buikje afgenomen is , dus nu meer peer vorm , ik ga je oefeningen volgen , hopelijk na 6-7 weken een beetje resultaat ,


Door Ginny op 12 juni 2015

Dankjewel Laura. Wat fijn dat je al resultaat hebt. Mijn tip is om je workouts zoveel mogelijk te variëren ipv je te richten op twee spiergroepen. op die manier prikkel je je lichaam meer en behaal je dus meer resultaat. Succes!


Door merel op 14 november 2015

Beste Ginny,
Ik vind dit echt een hele fijne workout! Thanks!
Nog wel eventjes een vraagje.. hoevaak per weer moet je dit doen om echt goed resultaat te zien/hebben?
Liefs!


Door Ginny op 19 november 2015

Hoi Merel, sorry voor mijn late reactie, ik had 'm helaas over het hoofd gezien.
Je vraagt hoe vaak je deze workout moet doen om resultaat te zien: over het algemeen geldt dat je dagelijks iets aan sport/beweging zou moeten doen, minimaal 30 minuten. Bovendien is het zeer wenselijk dat je je niet beperkt tot één workout maar dat je verschillende workouts doet omdat dat voor meer (en sneller) resultaat zorgt.
Mijn workouts kun je in principe iedere dag doen (maar minimaal 3-5 x per week).
Je kunt eens kijken op https://ginfitonline.nl/platte-buik-formule/ voor een compleet 30 dagen pakket met verschillende workouts. Daarmee haal je binnen 30 dagen gegarandeerd resultaat!

Succes Merel!


Door Lisa op 2 februari 2016

Hey
Echte een leuke site met wat interessante tips. Maar ik heb een vraagje. Moet je perse naar de sportschool gaan om bv dunne bennen, smalle buik,... te hebben, want ik ben pas begonnen met afvallen maar ik zorg er wel voor dat ik wel iedere dag(soms meer) 30 minuten actief ben( door te wandelen enz) en nu vraag ik me af moet ik naar een sportschool om die overtollige vet te verbranden of niet alvast bedankt
groetjes Lisa x


Door Danique op 22 september 2016

Hallo
Ik had een vraagje ik heb niet perse dikke veto benen maar juist dikke gespierde benen en dus lijken me benen dik hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn beenspieren weg gaan en ik slankere benen krijg of kan ik met bepaalde oefeningen dunne benen krijgen zonder dat ze echt gespierd lijken?

Plaats een reactie


*