Page content

Het geheim van Afvallen: Verander je VET SETPOINT

het-geheim-van-afvallen-verander-je-vet-setpoint

Wat is het VET SETPOINT? Dit is het niveau van lichaamsvet dat je lichaam probeert te behouden omdat het op dat niveau het beste functioneert. Je kunt dit vergelijken met de verwarming in je huis: jij stelt de gewenste temperatuur in, en de verwarming past zich aan. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur geeft de verwarming iets meer of iets minder warmte, want hij zal altijd proberen de aanvankelijk ingestelde temperatuur te behouden.

Het VET SETPOINT verklaart waarom je vaak jaren hetzelfde gewicht hebt, of je dat nu een fijn gewicht vindt of niet. Als het lichaam merkt dat je méér vet opslaat dan het VET SETPOINT, zal het zelf regelen dat dat extra vet wordt verbrandt zodat je weer terug komt op je 'normale' setpoint. Omgekeerd geldt dit principe ook: wanneer je als gevolg van een (crash)dieet veel bent afgevallen raakt het lichaam ontregeld en zal het proberen terug te keren naar het oude VET SETPOINT.

Welke factoren bepalen jouw VET SETPOINT?

 • De belangrijkste factor is de genen. Sommige mensen hebben van nature een hoge verbranding en moeten vaak enorm hun best doen om aan te komen in gewicht. Anderzijds zijn er mensen die van 'het kijken naar een gebakje alleen al' kunnen aankomen.
 • De kindertijd heeft ook een grote invloed omdat in deze periode het aantal vetcellen wordt bepaald. Wanneer men op latere leeftijd gewicht verliest, zal enkel de omvang van een vetcel afnemen. De hoeveelheid vetcellen zal nooit verdwijnen. Om op latere leeftijd overgewicht te voorkomen is het van groot belang om kinderen van jongs af aan te voeden met verse en gezonde producten.
 • Je eigen houding / mentaliteit t.a.v. eten. Dit is de enige factor waar we zelf invloed op hebben. Aan onze genen en de kindertijd kunnen we immers niets meer veranderen. In een volgend blog zal ik veel dieper ingaan op de rol van deze mentale aspecten bij het geleidelijk ontstaan van overgewicht. Voor dit blog beperk ik mij tot de vraag wat jij kunt doen om jouw VET SETPOINT te veranderen?

BLIJVEND (!) gewichtsverlies is enkel mogelijk als het VET SETPOINT wordt aangepast.

Uit het voorgaande is (hopelijk) duidelijk geworden dat het aanpassen van het VET SETPOINT niet een kwestie is van een crashdieet of 2 weken fanatiek sporten. Het behelst een aanzienlijke verandering van leefstijl en van mentaliteit. Misschien kan ik het beter omdraaien: van mentaliteit en leefstijl?

Allereerst moeten er 'de wil' en 'het vertrouwen' zijn om zaken te gaan aanpassen. Voorts is een portie doorzettingsvermogen noodzakelijk, want onderzoek heeft aangetoond dat het VET SETPOINT zich in ongeveer een half jaar kan aanpassen. Zodra je op het gewenste gewicht bent, is het van het grootste belang om minimaal 6 maanden op dit gewicht te blijven. Je laat het lichaam hiermee zien dat het haar VET SETPOINT kan aanpassen omdat het reeds geruime tijd op dat andere/lagere niveau functioneert.

Hoe pas je het VET SETPOINT aan?

Misschien verwacht of hoop je dat ik je nu iets nieuws ga vertellen.
Een Eureka-uitvinding of een Magische Tovertruc.
Helaas...

Om je VET SETPOINT aan te passen zul je structurele en blijvende veranderingen moeten doorvoeren in je beweeg- en eetpatroon: Gezond eten, ruim voldoende bewegen en dat minimaal 6 maanden volhouden. Het gaat hier werkelijk om een lijfstijlverandering. In ieder geval voor minimaal 6 maanden.

Richtlijnen en adviezen:

 1. Heb geduld! Zolang het VET SETPOINT niet structureel daalt, zal ook je gewicht niet afnemen. De Ayurveda (dat is de kennisbron die ik met name gebruik voor dit artikel) vergelijkt het veranderen van het VET SETPOINT met de ontwikkeling van een kindje in de baarmoeder. Dat proces kun je ook niet versnellen. Het heeft zijn tijd nodig.
 2. Verander in de eerste plaats je mindset, je focus. Focus op hetgeen je wilt bereiken, zie het voor je, probeer het te voelen: de energie, fitheid, de structuur van je huid, de vorm van je lichaam, alles.
  Oké, dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar bedenk wel dat deze verandering in VET SETPOINT met name een verandering in je manier van denken vergt. Ter illustratie : ik heb een klant die graag wilt afvallen. Meer dan de helft van haar leven kampt ze al met overgewicht. Ze kan zich niet meer heugen dat ze in een 'normale' kledingwinkel kon shoppen. Zij kent zichzelf niet meer anders dan als die dame die veel te zwaar is. In korte tijd veel gewicht verliezen is wel mogelijk, maar haar lichaam en vooral haar geest 'kennen' die 'nieuwe', slanke dame niet en willen liever terug naar haar oude 'ik'.
  Ik hoop dat ik met deze illustratie aantoon dat het VET SETPOINT naast een fysieke verandering eerst en vooral een mentale verandering is?
 3. Je doel moet zijn: jezelf transformeren i.p.v. afvallen.
 4. Geef niet op. Zelfs niet al moet je 100x opnieuw beginnen. Iedere poging, mits het een poging tot werkelijke transformatie is, zal uiteindelijk in je voordeel werken.
 5. SPORT! BEWEEG! KOM IN ACTIE!Mensen die 4-5 maal per week sporten vallen 3x sneller af dan mensen die 3x per week sporten. Slechts 1-2 keer per week sporten is onvoldoende om het VET SETPOINT te veranderen.
 6. Sport op matige intensiteit. Over je grenzen gaan en jezelf pushen werkt in je nadeel. Een wandeling op behoorlijk tempo (dus niet slenteren) is ook prima.
 7. Laat jezelf masseren. Massage is een passieve bewegingsvorm want het beweegt de spieren en er komen endorfines vrij.
 8. Let op je ademhaling. De Ayurveda zegt dat "het lichaam minder honger zal voelen als de ademhaling goed is omdat we via onze adem Prana binnenkrijgen (vitale levenskracht).". Hoe beter de ademhaling, des te meer Prana we binnenkrijgen, des te minder voedsel we nodig hebben.
 9. TIP: wanneer je trek hebt, ga dan eerst zitten en adem 10x diep in en uit. In de meeste gevallen zul je merken dat de honger wegebt. Mocht je toch nog trek hebben, eet dan.
 10. Let op je slaap. Teveel slaap is niet goed voor je en slapen overdag wordt afgeraden als je probeert gewicht te verliezen.
 11. Bewustwording is het sleutelwoord bij deze transformatie. Dat geldt ook voor bewustwording en bewustzijn tijdens het eten. Eet bewust, kauw goed. Maar wees je ook bewust van wat je eet. Hoe vaak stoppen we wel niet onbewust in onze mond? Houd desnoods een eetdagboek bij.
 12. Beloon jezelf regelmatig voor 'goed gedrag'. Probeer een beloning te zoeken voor één van de andere zintuigen in plaats van het zintuig van de smaak, dus beloon jezelf niet met eten, maar met iets anders Sweets / Zoets.
 13. Eet niet te vaak.
 14. Eet niet te snel.
 15. Probeer de volgende producten zoveel mogelijk te vermijden (gedurende minimaal 6 maanden, dus wees niet te streng voor jezelf als het niet altijd lukt. Onthoud: dit is een leefstijlveranderingsproces)
  > rund- en varkensvlees
  > boter
  > kaas
  > ijs
  > crème fraiche
  > tarwe en tarweproducten
  > witte suiker en alle voedingsmiddelen die witte suiker bevatten
  > alcohol
  > gefrituurd voedsel
  > junk food en fast food
  > te zuur en te zout voedsel zoals bvb augurken.

Mocht je vragen over dit artikel hebben, stel ze dan gerust. Je kunt onderaan deze pagina een reactie achterlaten of me een e-mail sturen via support@ginfitonline.nl.

Succes!

(Bronnen: Prakriti, Your Ayurvedic Constitution, Dr. Robert E. Svoboda, H.4, www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Je-setpoint-komt-hoger-te-liggen-2.htm, http://www.cci.health.wa.gov.au/docs/ACF268F.pdf,)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Het geheim van Afvallen: Verander je VET SETPOINT

Plaats een reactie


*