Page content

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt dat je steeds trek hebt (met name in zoete dingen), het zorgt voor een betere afweer tegen ziektes, het voorkomt moeheid en energiedips, en - misschien wel de meest belangrijke - het voorkomt diabetes type 2!

Test jouw bloedsuikerspiegel, leer over de gevaren van een te hoge bloedsuikerspiegel en volg de tips voor een optimalere gezondheid.

Test jouw bloedsuikerspiegel

Als je bloedsuikerspiegel uit balans is dan heb je zeer regelmatig last van één van onderstaande symptomen:

 • regelmatig een hongerig gevoel tussen de maaltijden door
 • en de behoefte om de hele dag te eten (snaaien). Met name zoete dingen.
 • vermoeidheid, weinig energie
 • last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid
 • last van overgewicht / last van makkelijk in gewicht aankomen
 • snel vatbaar voor ziektes en kwaaltjes (als gevolg van inefficiënt immuunsysteem)
 • last van ouderdomskwaaltjes (botontkalking, verslapte huid, dunner haar, verhoogde bloeddruk etc.)

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel is een maat om te meten hoeveel glucose er in het bloed zit en wordt daarom ook wel bloedglucosespiegel genoemd.

Ietwat versimpeld uitgelegd zit het zo: Alles wat we eten wordt middels het stofwisselings- en spijsverteringsproces omgezet in glucose, opgenomen in het bloed en getransporteerd naar de cellen zodat het daar als brandstof (energie) kan dienen. Naast voeding hebben ook inspanning (sporten/bewegen) en stress invloed op de bloedsuikerspiegel.

Voedingsmiddelen die snel verteerd worden en/of die snelle koolhydraten (suikers) bevatten, zorgen voor een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel dan bijvoorbeeld vetten en eiwitten die de minste invloed op de bloedsuikerspiegel hebben.

Een stabiele suikerspiegel is ideaal.

Het is normaal dat de waardes van de bloedsuikerspiegel gedurende de dag fluctueren. Zo zal de bloedsuikerspiegel vlak vóór een maaltijd of vlak na het sporten laag zijn. Na het eten zal de suikerspiegel hoger zijn. Ondanks dat de waardes best mogen fluctueren is het de vraag hoezeer ze fluctueren en ook hoe vaak ze fluctueren. De bloedsuikerspiegel behoort zich namelijk tussen een bepaald minimum en maximum te bevinden. Komen de waardes erboven of eronder dan krijg je klachten.

Wat zijn de gevaren van een te hoge bloedsuikerspiegel?

Af en toe een hoge suikerpiek hebben is echt niet zo erg. Het wordt echter gevaarlijk op het moment dat dit te vaak gebeurt (lees: meerdere malen op 1 dag). Als er té vaak een snelle verhoging is geweest van de bloedsuikerspiegel, dan raken de systemen die de bloedsuikerspiegel moeten reguleren overprikkeld en kunnen hun werk niet meer doen. Vooral de alvleesklier en de bijnieren raken uitgeput.

Hetgeen ik hierboven beschrijf noemt men ook wel: Hypoglycemie syndroom. Dit syndroom geeft aan dat de bloedsuikerspiegel (ernstig) uit balans is en dat kan leiden tot - indien er niks wordt veranderd aan de voeding en/of de stress - kan leiden tot diabetes type 2!

Symptomen van hypoglycemie syndroom:

Een aantal symptomen werd bij de 'zelftest' hierboven ook al genoemd.

 • vermoeidheid, gevoel van zwakte in de spieren
 • honger tussen de maaltijden door
 • transpiratie en hartkloppingen
 • beven, trillen van bijvoorbeeld de handen vlak voor een maaltijd
 • 's nachts wakker worden om te eten
 • loomheid, gapen, slaperigheid en slapeloosheid
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • angsten, fobieën, nervositeit
 • prikkelbaarheid, woede-aanvallen, huilbuien

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

 1. Met STIP op de eerste plaats: VERMIJD SUIKERS en SNELLE KOOLHYDRATEN waaronder witmeel, witbrood, witte rijst, witte pasta en aardappelen.
 2. met STIP op de tweede plaats: VERMIJD STRESS. Lees dit blog over de gevolgen van stress en hoe stress invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Minder stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Start in ieder geval met het inplannen van meer rustmomenten om echt even bij te tanken.
 3. Eet zoveel mogelijk producten met een lage glycemische index en neem extra groenten (groenten hebben zeer weinig effect op de bloedsuikerspiegel)
 4. Combineer zoet voedsel (bvb fruit) zoveel mogelijk met vetten en/of eiwitten (fruit met kwark, of fruit met noten, of smoothie met fruit en avocado etc)
 5. Gebruik vaker kaneel en citroen . Beide hebben een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel

EXTRA TIP: BEWEEG! Bewegen heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Word lid van de GinFit CLUB! en je hebt toegang tot een database aan video workout en je ontvangt complete weekmenu's.

Lees ook: Suikervrije start van de dag: tips en recepten
Lees ook: Ontbijt overslaan om af te vallen?

(Bronnen: http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/index.php?pagina=hypoglycemie, http://energiekevrouwenacademie.nl/balanceren-met-je-bloedsuikerspiegel/, http://www.optimalegezondheid.com/10-tips-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ 5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel


Door Beitske op 10 september 2015

Gaat allemaal best goed zonder suiker, maar als ik intensief gesport heb heb ik iets extra's nodig....
Maar weet niet precies wat.
Ik sport dan 1 tot 1,5 u.
Binnenkort een run van ongeveer 5 uur, wat ook erg intensief is en wil niet halverwege leeg zijn.
Heb jij ideeën?


Door Ginny op 11 september 2015

Hoi Beitske,
Goed dat je meedoet en dat het goed gaat tot nu toe. Tijdens en na een intensieve sportinspanning mag je natuurlijk je koolhydratenvoorraad aanvullen, maar dat hoeft dus helemaal niet in de vorm van slechte geraffineerde suikers te zijn. Je kunt ook een shake maken van banaan en kokoswater. Die kun je ook meenemen tijdens je run. Kokoswater vult je electrolyten aan en de suikers uit de banaan zorgen voor instant energy. Dadels en rozijnen zijn (spier)weefselopbouwend, dus ook die kun je mooi eten na een workout, eventueel in een bakje yoghurt of kwark met wat appel en kaneel?

Plaats een reactie


*