Page content

12 gezondheidsvoordelen van 'warm water met citroen'

Je dag starten met een glas (lauw)warm water en vervolgens nóg een glas (lauw)warm water met citroen heeft veel gezondheidsvoordelen. Gastblogger Heidi Schoofs, één van de organisatoren van het Fit Start Weekend - zet hieronder de voordelen op een rijtje.

1. Geeft je energie.

Veel mensen drinken 's morgens koffie om energie te krijgen, maar wat koffie doet - naast dat het je lichaam juist uitdroogt - is je een 'energie-boost' geven, waarna je vervolgens weer 'inkakt' en meer koffie nodig hebt. Warm water met citroen geeft je langdurig energie.

2. Bevordert de stoelgang

Het warme water maakt je spijsverteringssysteem langzaam 'wakker', waardoor deze rustig op gang kan komen. Daarnaast zorgen de vitaminen en mineralen in citroen ervoor dat voedselresten uit je maag en darmen gespoeld worden.

3. Is urineafdrijvend

Citroen zorgt ervoor dat je moet plassen. Dit is goed, want door urineren worden gifstoffen uit het lichaam verdreven, waardoor de urinewegen schoon blijven.

4. Versterkt het immuunsysteem

Citroen bevat veel vitamine C en kalium. Vitamine C helpt bij het voorkomen van verkoudheden en kalium stimuleert de hersenfunctie en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vitamine C bevordert tevens de opname van ijzer in ons lichaam. IJzer speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand.

5. Zuivert de huid

Vitamine C helpt rimpels en oneffenheden te verminderen. Het alkaliserende effect van citroen vermindert de kans op acné en puistjes. Water met citroen zorgt er ook voor dat het bloed gezuiverd wordt, waardoor je huid er mooier uitziet.

6. Balanceert de pH waarde van het lichaam

Citroen alkaliseert het lichaam. Citroen is op zichzelf zuur, maar in je lichaam wordt het alkalisch. Een zuur lichaam is vatbaar voor allerlei ziekten, terwijl een alkalisch lichaam hier juist tegen beschermt. Wanneer je er een gewoonte van maakt om dagelijks warm water met citroen te drinken, zul je je bloed alkalischer maken, waardoor je minder kans hebt op ontstekingen en pijn.

7. Bevordert gewichtsverlies

De pectine in citroen vermindert hongergevoel. Daarnaast is bewezen dat mensen die een meer alkalisch dieet eten, gemakkelijker gewicht verliezen.

8. Reinigt de lever

Het citroenzuur zorgt voor een goede werking van de lever, waardoor deze zich kan ontdoen van gifstoffen.

9. Het bevordert een frisse adem

Het citroenzuur doodt de bacteriën in de mond. Hierdoor kan kiespijn verminderen en help het tandvleesontsteking te voorkomen.
En wie denk je dat frisser ruikt? Iemand die een kop koffie heeft gedronken op een lege maag of iemand die citroensap heeft gedronken? Juist ja!

10. Het verlicht ademhalingsproblemen

Warm water met citroen zal helpen om van je luchtweginfecties af te komen en stopt die vervelende hoest.

11. Het vermindert stress

Wanneer je last hebt van stress, is het goed mogelijk dat je vitamine C tekort komt. Warm water met citroensap is dan een goede manier om je vitamine C aan te vullen en je stress te verminderen.

12. Het helpt je van je koffie-gewoonte af te komen

Wanneer je er een gewoonte van maakt om iedere ochtend een glas warm water met citroensap te drinken, zul je merken dat de behoefte aan koffie vermindert. Probeer het maar eens!

Recept voor warm water met citroen

Het recept is super simpel: pers een halve citroen uit en voeg het sap toe aan een glas warm - maar niet heet - mineraal water.

Tips en weetjes voor 'warm water met citroen'.

  • Als je bang bent dat het zuur je tandglazuur aantast, kun je het met een rietje drinken.
  • Voeg eens een snufje cayennepeper toe voor een nog betere reiniging van je lichaam.
  • Wacht na het drinken van dit drankje minimaal een half uur voordat je aan je ontbijt begint.
  • Mijn ervaring is dat als ik mijn dag begin met iets gezonds, ik de rest van de dag ook graag gezond wil blijven eten en drinken.

Lauwwarm water met citroensap is gezond, fris en je gaat ervan stralen. Probeer het maar eens. Voor je het weet, ruil je er je koffie voor in!
In het Fit Start Weekend van 5 t/m 8 september, drinken we elke ochtend lauw water met citroensap.

Begin jij de dag met koffie of citroensap of wat is jouw ochtendritueel?

 

Met een rituele groet,

Heidi

 (Bronnen: Why You Should Drink Warm Water & Lemon en Start Your Day With Warm Water & a Lemon )

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ 12 gezondheidsvoordelen van 'warm water met citroen'

Pingback


Door sheila op 27 september 2016

colitris ulsarosa reageert er top op ben blij..

Plaats een reactie


*