Page content

Welke oefeningen voor buikspieren?

Crunches en sit ups zijn de bekendste buikspieroefeningen, maar het zijn zeker niet de beste oefeningen voor een platte en strakke buik. Waarom zijn crunches en sit ups niet de beste oefeningen en welke oefeningen kun je dan wél doen voor de buikspieren? Dat lees je hieronder....

Waarom zijn crunches en sit ups niet de beste oefeningen voor platte, strakke buikspieren?

 • ze zijn slecht voor de wervelkolom en de tussenwervelschijven
 • ze veroorzaken hierdoor rug- en nekklachten.
 • ze zorgen NIET voor sterke en strakke buikspieren
 • plaatselijk vet verbanden is onmogelijk, dus het heeft geen nut om je enkel te richten op het (verkeerd) trainen van de buikspieren. ( Lees dit blog over plaatselijk vet verbranden >>>)

Welke oefeningen doe je dan wél voor de buikspieren?

 • Met stip op 1: DE SQUAT!

  Had je niet gedacht, hè?!
  Buikspieren hoef je niet APART te trainen. Vaak zie je op een sportschool dat er een buikspieren kwartier wordt aangeboden dat je kunt volgen ná een groepsles of fitnesstraining. Dat is leuk, maar onnodig. Buikspieren train je de hele tijd! De squat (en ook de deadlift) zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt, waaronder de buikspieren. Lees ook mijn blog over "Vetlaagje op je buik? Weg ermee!" >>>

 • Doe oefeningen met LOSSE GEWICHTEN

  Door het doen van oefeningen met losse gewichten stimuleer je niet alleen de vetverbranding over het hele lichaam (inclusief het buikvet), maar train je ook de rompspieren oftewel de core. Dit komt omdat je met losse gewichten instabiel bent. De functie van de core is het stabiel houden van het lichaam. Instabiliteit creëren is dus stabiliteit trainen. Denk aan dumbells, losse schijven, kettlebells, maar ook aan een elastiek, een Swiss Ball of een Bosu Bal.

 • Richt je op het versterken van de kracht + stabiliteit van de rompspieren.

  Dit doe je o.a. door gebruik te maken van losse gewichten om instabiliteit te creeëren, zoals ik hierboven al aangaf. Maar ook allerlei vormen van de plankoefening zijn geschikt.
  Wist je dat een push up ook een variatie op een plank is?
  En wat dacht je van de burpee?
  Of de mountainclimber?

  buikspieren

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat je in mijn workouts heus wel eens sit ups en crunches terugvindt, terwijl ik weet dat ze niet zo goed voor je zijn. Als je sowieso al last hebt van je (onder)rug, doe ze dan niet, maar richt je op het versterken van je (onder)rug.

Workouts om (indirect) je buikspieren te trainen, te versterken, strakker en platter te maken ZONDER sit ups of crunches

WORKOUT 1: MULTIFIDUS ...?

Een supergoede oefening die je kunt doen om de dieperliggende buik- en rugspieren te verstevigen vind je hier >>>

WORKOUT 2: Workout voor ronde billen - waarbij je veelal op 1 been moet balanceren... balans zoeken, stabiliteit, dus buikspieren gebruiken.

WORKOUT 3: Voor je buik, onderrug en taille

Lees ook: Welke oefeningen voor een platte buik?

Lees ook: Buikspieren trainen. Wanneer zie ik resultaat?

(Bronnen: http://www.pt-nijmegen.nl/buikspieroefening_sit_up_en_crunches.htm, http://www.kaylaitsines.com/blogs/news/97871174-8-moves-for-flat-abs-that-arent-crunches?utm_source=Master+List+%E2%80%A2+English&utm_campaign=252965bdf5-Newsletter_24_3_16_8_moves_abs_not_crunches&utm_medium=email&utm_term=0_bd2f136c59-252965bdf5-173033685&mc_cid=252965bdf5&mc_eid=24befebac2)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Welke oefeningen voor buikspieren?

Plaats een reactie


*