Page content

Multifidus trainen tégen lage rugklachten

Maar liefst 85% van de bevolking heeft wel eens last van (lage) rugklachten. Één van de oorzaken van lage rugklachten is een verkeerde houding. Hieronder valt ook teveel zitten en te lang achter elkaar zitten. Ook bedoelen we met een verkeerde houding dat je 'in je lichaam hangt' in plaats van goed rechtop te staan.
Zwakke rompspieren (corespieren) zijn tevens een belangrijke oorzaak van rugklachten. En de combinatie van te zwakke rompspieren plús een een verkeerde houding is op termijn bijna een garantie voor rugklachten.

Kleine (buik- en rug-)spieren trainen om lage rugklachten te voorkomen en genezen

Als je zelf ooit met (lage) rugklachten bij een specialist bent geweest, dan heb je vast als 'huiswerk' me kleine spiertjes egekregen dat je de kleine spiertjes moest gaan trainen / versterken / mobiliseren? De kleine spiertjes zijn de spiertjes die lopen van de ene wervel naar de andere wervel over de gehele lengte van je wervelkolom. Hun Latijnse naam is Multifidus.

Op de foto hiernaast zijn die kleine spiertjes goed te zien.

Rugklachten zijn geen reden om niet meer te sporten. Integendeel, met de juiste oefeningen kun je klachten voorkomen en zelfs genezen. Rugklachten kun je zien als een 'teken' van het lichaam. Het wil je vertellen dat je enerzijds teveel van jezelf vraagt terwijl je daar anderzijds fysiek (nog) niet toe in staat bent omdat de spieren te zwak zijn. Werk aan de winkel dus.

In onderstaande video geef ik je 3 simpele oefeningen om de spieren rondom het heupgebied te mobiliseren en daarna geef ik je 2 goeie oefeningen om de core te stabiliseren

Bewust trainen van kleine spieren is een múst voor iedere (beginnende) sporter!

Of je nu gaat hardlopen, hockeyen, voetballen, tennissen, boksen, fitnessen, dansen, skieën of wat dan ook, IEDERE beweging start vanuit de core. De core is het centrum. De core DRAAGT het lichaam. Het maakt rotatie mogelijk. Het maakt de verbinding mogelijk tussen onder- en bovenlijf. Het stabiliseert, het coördineert, kortom: het is essentieel om sterke rompspieren te hebben.

Sterke rompspieren krijg je niet vanzelf. Daar moet je voor oefenen. Voor trainen. Niet met zware krachttraining, of ingewikkelde oefeningen, maar met simpele bewegingen die je heel doelbewust en geconcentreerd dient uit te voeren.

Doe de oefeningen uit de video bij voorkeur iedere dag. Het kost slechts een paar minuutjes van je tijd. Mocht dat toch teveel gevraagd zijn, doe de stabiliserende oefeningen dan in ieder geval vóór aanvang van iedere workout. Dankzij deze oefeningen zet je de corespieren heel bewust even 'AAN' voor een effectieve en veilige workout.

Lees ook: Lage rugklachten voorkomen en genezen
Lees ook:  de-plank-challenge
Lees ook: train je core

Word lid van de GinFit CLUB!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Multifidus trainen tégen lage rugklachten

Plaats een reactie


*