Page content

Plaatselijk vet verbranden, is dat mogelijk?

plaatselijk-vet-verbranden-is-dat-mogelijk Vet verbranden, liefst plaatselijk, met name rond de buikregio, dat willen veruit de meeste vrouwen.
Iedere dag 100 buikspieroefeningen doen voor een platte buik. Heeft dat zin?
Ja en nee.

Iedere dag krijgen we energie (caloriëen) binnen in de vorm van drankjes en voeding en verbruiken we (een deel van die) energie door onder andere te  bewegen. Het overschot aan energie wordt opgeslagen in de vetcellen en op termijn leidt dit ertoe dat we zwaarder en ongezonder worden.

Om vet te verbranden is een 'negatieve energiebalans' nodig.

Om vet te verbranden is het noodzakelijk een negatieve energiebalans te creëren: er moet méér energie verbruikt worden, dan dat er via de voeding naar binnen komt. Wanneer de energiebalans negatief is, zal het lichaam - nadat het de snelst beschikbare energiebron, te weten koolhydraten, heeft uitgeput, overschakelen op de vetreserves.

Hoe creëer ik een negatieve energiebalans?

Op twee manieren die je tegelijkertijd doet:

1. Vet verbranden door de grote spiergroepen te trainen.

Door middel van krachttraining die zich richt op de grotere spiergroepen. Spieren verbranden het meeste vet. Maar dan moeten die spieren wel flink aangesproken worden. Doe korte, maar zeer krachtige en intensieve workouts, bij voorkeur met gewicht en richt je met name op de grote spieren zoals die van de benen, billen, borst en rug. TIP: Word lid van de GinFit CLUB en ontvang wekelijks nieuwe workouts die je gewoon thuis kunt uitvoeren.

2. Vet verbranden door minder koolhydraten te eten

LET OP: Koolhydraten zijn een macronutriënt en je lichaam heeft koolhydraten nodig. Koolhydraten bestaan uit zetmeel of uit suikers. Je doet er verstandig aan de hoeveelheid suikers flink te beperken door enkel natuurlijke suikers te nemen zoals fruitsuikers. Laat snoep, koek, gebak, en fridsdrank staan. Wees matig met brood en pasta. Kies meer voor verse groenten en fruit, noten, en peulvruchten. In plaats van rijst met groenten, eet je groenten met rijst, als je begrijpt wat ik bedoel? In plaats van aardappelen, groenten en vlees, eet je groenten, een beetje vlees of vis en 1 aardappel. Neem een salade, groentesoep of groentesap vooraf.

  1. EXTRA TIP: eet noten als tussendoortje. Noten (ook avocado) bevatten de goede vetten én ze bevatten zeer weinig koolhydraten. Het eten van noten helpt je lichaam om direct in de vetverbrandingsmodus te komen. LET OP: maximaal 60 gram noten per dag, oftewel één gevulde handpalm.

Krijg ik van een negatieve energiebalans een platte buik?

Zodra je de negatieve energiebalans hebt gecreëerd, zul je geleidelijk aan gaan afvallen en omdat je flink traint, zul je ook strakker, sterker en fitter worden. Wáár jouw lichaam precies de vetreserves zal aanspreken heeft (helaas) niets te maken met welke spieren je traint.

Natuurlijk zullen je buikspieren sterker en strakker worden door ze te trainen. Net zoals ook je benen en billen strakker worden. Zodra het vetlaagje weg is, worden die mooie buik-, been-, en bilspieren beter zichtbaar. Feit blijft dus dat allereerst gewerkt moet worden aan het verbranden van het overtollige vet d.m.v. de negatieve energiebalans die hierboven beschreven staat.

Wat bepaalt waar ik vet opsla?

Dat is een kwestie van hormonen. Heb je bijvoorbeeld veel last van buikvet? Dan kan dat betekenen dat je gedurende een langere periode teveel van het hormoon cortisol hebt aangemaakt.
Sla je juist vet op bij benen en billen dan kan dat erop duiden dat de oestrogeenhuishouding uit balans is. Misschien is het je ooit opgevallen dat mannen niet gauw last hebben van teveel vet op benen en billen? Dit komt omdat mannen van nature veel minder van dit hormoon aanmaken.

Hormonen zijn essentieel voor een slank en gezond lichaam. Tijdens het sporten komen ook bepaalde hormonen vrij die ons helpen bij het afvallen. Meer daarover lees je in dit blog.

CONCLUSIE: Is plaatselijk vet verbranden mogelijk?

Plaatselijk vet verbranden kan alleen d.m.v. liposuctie. Helaas.
Afvallen, vet verbranden, sterk, strak en fit worden, doe je over je hele lichaam en niet in 1 specifieke zone.

De plek waar het lichaam vet opslaat en waar het lichaam als eerste de vetreserves aanspreekt is voor het grootste deel afhankelijk van hormonen. Hormonen zijn te beïnvloeden d.m.v. sporten, gezond eten en een stressvrij (voor zover mogelijk) leven. (zie verwijzing naar andere blogs voor meer info).

Zodra het vetlaagje weg is, zal het mooie, strakke lichaam zichtbaar worden.

Het is allemaal geen 'rocket science'. Het is vooral een kwestie van DOEN!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Plaatselijk vet verbranden, is dat mogelijk?

Plaats een reactie


*