Page content

WAT is er zo goed aan de SQUAT? (Deel I)

De squat mag in geen enkel trainingsprogramma ontbreken. Het is één van de vier basis beweegpatronen en het is een zeer functionele beweging, hetgeen wil zeggen dat de beweging overeenkomt met beweegpatronen uit activiteiten van het dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan zitten en opstaan.

Ik kan me voorstellen dat deze argumenten voor jou geen reden zijn om direct uit je stoel op te springen en te gaan squatten. Hieronder vind je echter een aantal redenen die dat effect absoluut wel hebben...

De SQUAT, wat er zo goed aan is:

Met de Squat verbrand je meer vet dan elke andere oefening

Ieder lichaam heeft ongeveer 640 spieren. We kunnen niet méér spieren krijgen, maar de bestaande spieren kunnen wel actiever, oftewel getrainder worden. Hoe actiever (getrainder) de spieren zijn, des te meer calorieën of vetten zij verbranden, zelfs in rusttoestand. Het kost namelijk energie (oftewel calorieën) om de spieren in stand te houden.Ter illustratie: voor iedere kilo extra spier verbruik je ongeveer 50-70 extra calorieën per dag.Door te trainen bouw je spieren op. Je bouwt nog meer en sneller spieren op, indien je gebruik maakt van (losse) gewichten.
(In deel II ga ik dieper in op de juiste techniek van de squat en op gebruikmaking van gewichten. In dit blog som ik de voordelen op van de squatoefening.)
De squat is een perfecte oefening om actievere spieren te kweken, zelfs zonder (zware) extra gewichten omdat het een oefening is waarbij je alle spierketens in het lichaam aan het werk zet. Spieren van onder- én bovenlijf zijn betrokken bij de uitvoering. Conclusie: omdat je door het doen van een squat alle spierketens traint, bouw je actievere spieren op en die zorgen voor een hogere vetverbranding.

De Squat helpt blessures voorkomen

Regelmatig squatten versterkt spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen van met name de benen, billen, enkel- knie- en heupgewricht. Des te sterker een lichaam is, hoe meer het aankan. Plotseling aanzetten tot een sprint omdat je achter je kleuter aan moet, ergens op- of afspringen, een bepaald gewicht verplaatsen, het gaat allemaal soepeler en het lichaam kan ertegen omdat het belastbaarder (sterker) is geworden.
Squatten vergroot tevens de flexibiliteit en balans waardoor de kans op blessures afneemt. Ook de mobiliteit in heup- en enkelgewricht neemt toe.

Daarnaast levert het uitvoeren van Squats de volgende voordelen op:

  1. De squat bevordert het pompen van vloeistoffen door het lichaam.
    Denk hierbij aan een verbeterde bloedcirculatie die er op haar beurt toe bijdraagt dat voedingsstoffen naar de cellen getransporteerd worden en dat afvalstoffen (ook uit lymfevocht) worden afgevoerd.
  2. De squat  verbetert de werking van de dikke darm en bevordert de stoelgang .
  3. De squat verhoogt je Chi of Prana, oftewel je vitale levenskracht door de belangrijke meridianen .

100 Squats per dag

Achter elkaar uitgevoerd, zonder gewichten, maar mét een juiste techniek. Als je dat kan, dan levert dat jou de bovengenoemde voordelen op. De moeite waard om te proberen, nietwaar?

Video Instructie Hoe doe je een SQUAT?

Deze video staat ook op de ledensite van de leden van de GinFit CLUB! Daar is deze video onderdeel van de GinFit Academy waarin ik oefeningen zo eenvoduig en duidelijk mogelijk probeer uit te leggen.

How to SQUAT & LUNGE from GinFit Online on Vimeo.

Mocht je de Challenge zijn misgelopen, organiseer dan je eigen Challenge, of start gewoon met het dagelijks doen van squats. Bouw het aantal per dag op totdat je er 100 achter elkaar kunt doen.

Wil je meer inspiratie en motivatie? Word dan lid van de GinFit CLUB!
Lees ook: Hoe doe je een perfecte squat (Deel II)
Lees ook: Squat workout voor benen en billen (Deel III)
L
ees ook: Hoe trainen voor strakke, ronde billen?

(Bronnen: www.chivo.nl/taxonomy/term/51, - www.pt-nijmegen.nl/functionele_training_voor_een_sterk_lichaam.htm, - www.fitness-tips.nl/speciale-trainingtips/squat-gezond, - Timeless Secrets of Health and Rejuvenation, Andreas Moritz)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

5 reacties op “ WAT is er zo goed aan de SQUAT? (Deel I)


Door Ina op 1 juni 2016

Hoi Ginny. Jou filmpjes staan steeds stil. Spelen niet goed af.


Door Ginny op 11 juni 2016

Dat is vervelend, Ina, maar ik ben bang dat dat iets te maken heeft met de instellingen van je pc of tablet 🙁

Plaats een reactie


*