De squat mag in geen enkel trainingsprogramma ontbreken. Het is één van de vier basis beweegpatronen en het is een zeer functionele beweging, hetgeen wil zeggen dat de beweging overeenkomt met beweegpatronen uit activiteiten van het dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan zitten en opstaan.
Ik kan me voorstellen dat deze argumenten voor jou geen reden zijn om direct uit je stoel op te springen en te gaan squatten. Hieronder vind je echter een aantal redenen die dat effect absoluut wel hebben...
De SQUAT, wat er zo goed aan is:
Met de Squat verbrand je meer vet dan elke andere oefening
Ieder lichaam heeft ongeveer 640 spieren. We kunnen niet méér spieren krijgen, maar de bestaande spieren kunnen wel actiever, oftewel getrainder worden. Hoe actiever (getrainder) de spieren zijn, des te meer calorieën of vetten zij verbranden, zelfs in rusttoestand. Het kost namelijk energie (oftewel calorieën) om de spieren in stand te houden.Ter illustratie: voor iedere kilo extra spier verbruik je ongeveer 50-70 extra calorieën per dag.Door te trainen bouw je spieren op. Je bouwt nog meer en sneller spieren op, indien je gebruik maakt van (losse) gewichten.
(In deel II ga ik dieper in op de juiste techniek van de squat en op gebruikmaking van gewichten. In dit blog som ik de voordelen op van de squatoefening.)
De squat is een perfecte oefening om actievere spieren te kweken, zelfs zonder (zware) extra gewichten omdat het een oefening is waarbij je alle spierketens in het lichaam aan het werk zet. Spieren van onder- én bovenlijf zijn betrokken bij de uitvoering. Conclusie: omdat je door het doen van een squat alle spierketens traint, bouw je actievere spieren op en die zorgen voor een hogere vetverbranding.
De Squat helpt blessures voorkomen
Regelmatig squatten versterkt spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen van met name de benen, billen, enkel- knie- en heupgewricht. Des te sterker een lichaam is, hoe meer het aankan. Plotseling aanzetten tot een sprint omdat je achter je kleuter aan moet, ergens op- of afspringen, een bepaald gewicht verplaatsen, het gaat allemaal soepeler en het lichaam kan ertegen omdat het belastbaarder (sterker) is geworden.
Squatten vergroot tevens de flexibiliteit en balans waardoor de kans op blessures afneemt. Ook de mobiliteit in heup- en enkelgewricht neemt toe.
Daarnaast levert het uitvoeren van Squats de volgende voordelen op:
- De squat bevordert het pompen van vloeistoffen door het lichaam.
Denk hierbij aan een verbeterde bloedcirculatie die er op haar beurt toe bijdraagt dat voedingsstoffen naar de cellen getransporteerd worden en dat afvalstoffen (ook uit lymfevocht) worden afgevoerd. - De squat verbetert de werking van de dikke darm en bevordert de stoelgang .
- De squat verhoogt je Chi of Prana, oftewel je vitale levenskracht door de belangrijke meridianen .
100 Squats per dag
Achter elkaar uitgevoerd, zonder gewichten, maar mét een juiste techniek. Als je dat kan, dan levert dat jou de bovengenoemde voordelen op. De moeite waard om te proberen, nietwaar?
Video Instructie Hoe doe je een SQUAT?
Deze video staat ook op de ledensite van de leden van de GinFit CLUB! Daar is deze video onderdeel van de GinFit Academy waarin ik oefeningen zo eenvoduig en duidelijk mogelijk probeer uit te leggen.
How to SQUAT & LUNGE from GinFit Online on Vimeo.
Mocht je de Challenge zijn misgelopen, organiseer dan je eigen Challenge, of start gewoon met het dagelijks doen van squats. Bouw het aantal per dag op totdat je er 100 achter elkaar kunt doen.
Wil je meer inspiratie en motivatie?
Word dan lid van de GinFit CLUB!
Lees ook: Hoe doe je een perfecte squat (Deel II)
Lees ook: Squat workout voor benen en billen (Deel III)
Lees ook: Hoe trainen voor strakke, ronde billen?
Comment Section
5 reacties op “ WAT is er zo goed aan de SQUAT? (Deel I)”
Pingback
Pingback: Hoe doe je een perfecte SQUAT? (Deel II)
Pingback
Pingback: Squat workout voor benen en billen (Deel III)
Pingback
Pingback: Work that Booty Challenge: Dag 2
Door Ina op 1 juni 2016
Hoi Ginny. Jou filmpjes staan steeds stil. Spelen niet goed af.
Door Ginny op 11 juni 2016
Dat is vervelend, Ina, maar ik ben bang dat dat iets te maken heeft met de instellingen van je pc of tablet 🙁