Page content

Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel III: Beweging

Heb je iets gehad aan de twee eerdere delen ( Deel I, Deel II) die gingen over het bepalen van je eigen succes? Je zult gemerkt hebben dat ik geen kant en klare oplossingen heb gegeven. Dat kon ook niet, want die zijn er niet.
Strak, slank en fit worden en blijven, zijn zaken die je zelf in de hand hebt. Waar je zelf voor moet werken. Niemand anders kan dat vóór je doen, wel mét je, en daarin probeer ik de spreekwoordelijke 'stok achter de deur' te zijn. Wat ik heb geprobeerd is jou te prikkelen om aan de slag te gaan. Misschien heb ik je geïnspireerd, of wellicht heb ik je met mijn 'gepreek' wel een schop onder je kont gegeven? Hoe dan ook, ik hoop dat het gewerkt heeft.

Dit laatste deel is mijn favoriete deel, want we hebben het over mijn specialiteit: sporten, trainen, bewegen, I LOVE IT!
Vandaag probeer ik je inzicht te geven in hoe je lichaam werkt en waarom het nodig is te zorgen voor variatie en nieuwe prikkels in je training om resultaten te blijven behalen.

Varieer en werk harder

Het lichaam reageert op prikkels. Wanneer we sporten geven we het lichaam zo'n prikkel. De reactie is dat het lichaam energie (calorieën) gaat verbruiken d.m.v. allerlei ingewikkelde chemische processen en hormonen gaat aanmaken (adrenaline, noradrenaline, cortisol, testosteron, groeihormoon etc.). Veel van deze hormonen dragen bij aan vetverbranding en spier- en weefselopbouw. Het lichaam maakt zich na elke training sterker en fitter dan de training ervoor.
Maar.... natuurlijk is er een 'maar': Je lichaam is héél slim. Je spieren passen zich snel aan de prikkels aan. Dat is goed, natuurlijk. Maar het zorgt er ook voor dat het lichaam stopt met reageren wanneer je constant dezelfde prikkels blijft geven.

Je hebt het vast al eens meegemaakt: Je start fanatiek met sporten en de kilo's vliegen eraf. Je bent helemaal blij en supergemotiveerd om door te gaan. Totdat, ineens, het werkt niet meer? Je sport nog steeds evenveel, maar je valt geen gram meer af. Hoe kan dat?
Ook hier kunnen weer meerdere oorzaken voor zijn, maar ik zou je willen vragen eerst te kijken naar je workout routine. Hoe lang doe je al precies hetzelfde? Dezelfde oefeningen? Dezelfde frequentie (bv. altijd 3x per week)? Dezelfde intensiteit (bv. altijd 10 push ups, of 50 crunches)?

Het zou zo maar kunnen dat je lichaam aan dit alles gewend is geraakt. Het wordt niet meer uitgedaagd. Niet meer geprikkeld. Er komen geen of in elk geval minder hormonen vrij die juist zo van belang zijn bij het proces van vet verbranden en strak worden.
De enige oplossing is: nieuwe prikkels geven zodat het lichaam weer gaat reageren.

Mijn video workouts als voorbeeld

Wanneer je lid bent van een sportschool, dan vraag je na ongeveer 6 weken aan je trainer of hij of zij een nieuw schema voor je wilt maken. Sport je 3x per week, ga dan naar 4x per week. Of ipv 3x per week 1+ uur, ga je naar 6x per week 15-20 minuten. Van 10 push ups maak je er 15 en je werkt omhoog. Hetzelfde doe je met de crunches. Gooi de boel overhoop. Laat je spieren 'schrikken'.

Wat ik zelf altijd doe en wat ik jou nu ook wil vragen is om mijn video workouts als voorbeeld te nemen. Kies bv één of meer van je favoriete workouts. De eerstvolgende keer dat je een workout gaat doen, zorg je dat je pen en papier bij de hand hebt.
Meestal werk ik op tijd, dus 45 seconden trainen en 15 seconden rusten.
Gedurende de 45 seconden ga je vanaf nu 'tellen' hoeveel herhalingen je van één bepaalde oefening doet. Bijvoorbeeld 35 squat jumps in 45 seconden.
In de 15 seconden rust noteer je dat aantal op het papier. Hetzelfde doe je voor de volgende oefeningen.
Zodra de tweede (en/of derde) ronde start probeer je het aantal van ronde 1 te verbeteren.
Op deze manier daag je jezelf uit, ga je harder werken en geef je het lichaam weer nieuwe prikkels.

Doe je de workout de volgende week weer? Neem dan het papier van de afgelopen keer erbij en probeer of je weer een beetje meer kunt doen?
Dit is mijn belangrijkste tip en voor mij werkt het geweldig!
Ik word nog steeds sterker en strakker en voel me 'on top of the world'!

Laat je me weten of het voor jou ook werkt?
Je kunt dit uiteraard ook met een groepje mensen doen. Maak er een nieuwe Challenge van. Wees creatief, maar wat je ook doet: Blijf jezelf uitdagen!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel III: Beweging


Door Saskia op 11 mei 2014

En daarom hou ik nou zo van spinning!
Het blijft altijd een uitdaging en je hebt tijdens de lessen nooit het idee dat het makkelijker gaat. Dat komt omdat je ongemerkt steeds wat zwaarder kunt trappen.
Bij ons gaan de lessen op hartslag. Tijdens de les zijn een aantal piekmomenten. Dan moet je hartslag dusdanig hoog zijn dat je niet meer kunt praten en je verzuring in je benen moet voelen.
Dus of je nou beginner of heel ervaren bent: het gaat om het opzoeken van die momenten. Dus de intensiteit is wat dat betreft voor iedereen gelijk.
Heeeerlijk!


Door Ginny Mulders op 11 mei 2014

Ik begrijp zóóó goed wat je bedoelt, Saskia! Sporten geeft je echt dat heerlijke gevoel, hè?!

Plaats een reactie


*