Page content

Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel II: Voeding

Fitness-feitje: 80% van het resultaat haal je uit voeding, 20% uit training.
Conclusie: Wil je afvallen, sterk worden, een betere conditie, strakkere benen en billen, plus een platte buik? Dan is stap 1: Voeding aanpassen.

Vandaag sprak ik een dame die in 1,5 jaar 5 kg is afgevallen. Dat is niet zo veel, nietwaar?
De persoon in kwestie gaat 4x per week naar de sportschool. Daar kan ik niks tegenin brengen, dat is fantastisch!
Waarom verliest ze dan zo weinig gewicht?
Er kunnen medische oorzaken zijn, maar ik ben geen dokter, dus ik houd het dichter bij huis en vraag naar het eetpatroon. Dan verschijnt er direct een beschaamde glimlach op haar gezicht en slaat ze haar ogen naar beneden. Daar zit dus de boosdoener!

Stop met excuses, Start met koken

Na haar verhaal even aangehoord te hebben, zeg ik haar eerlijk dat haar redenen om niet gezond te eten in mijn ogen excuses zijn.
Reden 1 is: ze is alleen.
Reden 2 is: ze kan niet koken.
Mijn idee is: Koken kun je leren en het feit dat je zonder partner bent hoeft toch niet direct een reden te zijn om slecht voor jezelf te zorgen?
Met deze uitspraak maak ik mezelf vast niet populair. Laat ik mezelf uitleggen door voorop te stellen dat ik altijd probeer te denken en te handelen vanuit liefde en respect naar mezelf en naar anderen.
Ik doe mijn best om begrip te hebben voor beperkingen en obstakels. Toch blijft er in mij altijd een stemmetje dat zegt: "Waar een wil is, is een weg". En als je iets écht graag wilt, dan lukt het vaak ook.
Als ik hoor wat voor redenen mensen soms opwerpen om niet goed voor zichzelf te zorgen (lees: ongezond te eten), dan voel ik me altijd een beetje verdrietig. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie gaat dat dan doen? En wat voor signaal geef je af aan andere mensen (bv je kinderen)?
Ik ben misschien streng, maar dat komt omdat ik vind dat ieder mens het verdient om gezond te zijn, lekker in zijn of haar vel te zitten, te genieten en te stralen.
Je bent het waard en je hebt maar één lichaam, dus zorg er goed voor!

Mijn site - en het internet in het algemeen - staan bol van de voedingstips en gezonde recepten. Van lezen alleen word je echter niet strak, slank en fit. Pak pen en papier, maak een menu voor de komende week, maak een boodschappenlijst, ga naar de winkel, koop gezonde en verse producten en ga lekker koken en daarna héérlijk eten. Gun dat jezelf, je bent het waard!

Hieronder enkele effectieve en praktische aandachtspunten voor een gezonder eetpatroon en een slank, fit lichaam:

-          Hoe zit het met je suikerinname? Is het bijvoorbeeld mogelijk om de komende dagen het snoepen, snacken en snaaien te beperken tot 1 á 2 (weekend)dagen?

-          Hoe zit het met je waterconsumptie? Probeer de komende week minimaal 1,5 ltr per dag te drinken. Draag daartoe iedere dag en de hele dag een 1,5 ltr fles bij je die je gedurende de dag langzaam leeg drinkt.

-          Indien je nog wat kilootjes wilt afvallen, probeer dan je koolhydraatinname ’s avonds te beperken. Probeer ook te voorkomen dat je na 20.00u ’s avonds nog eet. Als bijkomend voordeel zul je merken dat ’s ochtends een stuk fitter opstaat!

-          Focus de komende dagen / weken / maand zoveel mogelijk op voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt. Zorg voor één 'junkdag', zo heb je in ieder geval één dag waarop je ‘los’ mag. De rest van de dagen doe je (vrijwel) dagelijks boodschappen zodat je alles vers in huis hebt. Kook met natuurlijke producten i.p.v. het op smaak te brengen met pakjes en zakjes. Probeer het uit. Je hebt er zoveel mee te winnen.

-          Zorg voor voldoende eiwitten. Haal deze uit noten, peulvruchten, vette vis, kalkoen, kip, eieren, magere kwark, magere yoghurt.

-          Neem voldoende plantaardige vetten in de vorm van oliën, noten, zaden, pitten en avocado. Deze producten helpen bij de vetverbranding en geven een verzadigd gevoel. Wees niet bang hier dik van te worden. Het tegendeel is eerder waar.

-          Maak een plan voor een paar dagen of een week. Schrijf op wat je eet en drinkt en noteer hoe je je erna voelt. Dit geeft je meer inzicht en het houd je scherp en gefocust.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel II: Voeding

Plaats een reactie


*