Page content

Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel I: Mentaliteit

It's all in your mind

De beste topsporters zijn niet persé degenen met het meeste talent, maar degenen met de juiste mentaliteit.
Talent brengt je heel ver, maar uiteindelijk, wanneer het lichaam niet meer kan en eigenlijk wil opgeven, dan komt die mentale kracht om de hoek kijken. Een topsporter wíl winnen, wíl de beste zijn, het hoogst haalbare halen, elke keer weer. Dat betekent trainen, trainen, trainen, een strenge en gezonde routine, gezond eten, genoeg rust, focus, wilskracht, doorzettingsvermogen en doorgaan, vooral doorgaan.

Als je wilt afvallen, strakkere benen, sexy armen of een plattere buik wilt, dan heb je deze DRIE SLEUTELS TOT SUCCES nodig:

1) de juiste instelling

2) een gezond en gevarieerd eetpatroon

3) veel bewegen, sporten, trainen.

In dit deel bespreek ik 'jouw instelling', je mentaliteit. Wat wil je eigenlijk? Hoe graag wil je het? Waarom wil je het? In mijn E-Book wijd ik er een heel hoofdstuk aan. Het eerste hoofdstuk welteverstaan, want alles begint met 'Willen'. En waar een wil is, is een weg.
Voor de één is 'starten' het moeilijkst. Voor de ander is 'volhouden en doorzetten' een probleem. Of mischien zijn beide zaken wel lastig voor je?
Hoe dan ook, het is een kwestie die zich afspeelt in je hoofd, tussen je oren. Je wordt gehinderd door gedachten en ideeën die obstakels vormen op jouw weg naar een slanke lijn en een fit en gezond lichaam.

Laat je niet gek maken door je gedachten en zorg voor een plan.

“Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible”

Motivatie begint met het duidelijk en helder maken wat je wilt en waarom. Denk goed na over wat voor jou belangrijke doelen zijn en zet ze op een rij. Dit werkt het best als je er even voor gaat zitten.
Een heldere doelstelling geeft antwoord op de volgende vragen:

* Wat wil je bereiken?

Veel vrouwen stellen als doel: “gezonder leven” of “afvallen”. Dit klinkt mooi, maar het is lastig te realiseren omdat het geen specifieke of reëele doelen zijn. Als je aan het eind van het jaar ½ kilo bent afgevallen, dan ben je afgevallen. Maar dat is waarschijnlijk niet wat je voor ogen had? Een voorbeeld van een concreet en realistisch doel is: “5 kilo afvallen, waardoor ik 65 kilo weeg” of “na 17.00u ’s avonds geen koolhydraten eten, maar wel 200 gram verse groenten en mager vlees of vette vis”.
Probeer het zelf, ga rustig zitten, neem pen en papier bij de hand en denk na over wat je wilt bereiken

* Wanneer wil je jouw doelstelling hebben behaald?

Maak je doel tijdsgebonden. Afslanken is een vaag doel. Als je over dertig jaar op je streefgewicht bent is dat natuurlijk fijn, maar niet wanneer je dat liever eerder had willen realiseren. De hierboven genoemde doelen kunnen we als volgt tijdsgebonden maken: “5 kg afvallen binnen 5 weken”, of “Vanaf aanstaande maandag gedurende 21 dagen na 17.00u ’s avonds geen koolhydraten eten, maar wel 200 gram verse groenten en mager vlees of vette vis”.
Startpunt:           Op _______________________  (datum) heb ik/ ben ik/ weeg ik / draag ik / etc.

Voorts is het handig om grote doelen op te knippen in kleinere doelen. Zo blijft het hanteerbaar en heb je vaker de gelegenheid om successen te vieren.

Eén van mijn klanten wilt vóór haar vijftigste levensjaar onder de 100 kilo wegen. Ze heeft precies een jaar de tijd om nog 25 kilo af te slanken. Omdat 25 kilo behoorlijk veel is, en een jaar lang duurt, bekijken we haar doelen iedere twee weken. Telkens maken we afspraken over wat ze de komende twee weken wel of niet zal eten en over hoe vaak per week ze zelf thuis zal sporten en wat ze tijdens de sport precies voor oefeningen zal doen.

Het bovenstaande doel “5 kilo afslanken in 5 weken” is gemakkelijk op te knippen door per week te bekijken of je 1 kilo lichter bent. Probeer het zelf:

Tussendoel 1: Op _______________________ (datum) heb ik/ ben ik/ weeg ik / draag ik / etc.
Tussendoel 2: en ga zo verder.

* Waaróm wil ik ’n platte, strakke buik?

Het antwoord “omdat ik dat mooi vind”, is niet voldoende. Het gaat juist om de achterliggende gedachten: Waarom is het hebben van een platte buik of een slanke lijn zo belangrijk voor je? Wat denk je dat er anders zou zijn wanneer je wél het figuur hebt waar je van droomt? Wat is het voordeel ervan? Wat brengt het je? Gaat het wel specifiek om je buik, of om gewichtsafname in het algemeen, of spelen er mentale aspecten mee?

Ga even rustig zitten, neem pen en papier bij de hand en denk goed na over ‘het waarom’ van je doelstelling.

Ik wil een platte en strakke buik omdat: __________________________________________________

Een platte en strakke buik is belangrijk voor me omdat:_____________________________________

"Being Healthy and Fit is as much psychological as it is physical “MASTER YOUR MIND”

Van uitstel komt afstel

Nu dat je helder hebt wát je wilt en waarom je dat wilt, kun je eigenlijk meteen aan de slag. Want laten we eerlijk tegen elkaar zijn, als je wilt afvallen of strakker en slanker wilt worden, dan weet je waarschijnlijk zelf ook hóe je dat het beste kunt aanpakken, namelijk door 1) gezonder te gaan eten, en 2) meer te gaan sporten. In deel II en deel III zal ik dieper ingaan op voeding en beweging, maar laat dat je niet weerhouden om nu vast te starten.

Bestaat er een sport waar je in korte tijd heel strak en slank van wordt? Nee.
Bestaat er een dieet waar je in korte tijd - op een gezonde en verantwoorde manier - heel strak en slank van wordt? Nee.
Dus het maakt niet uit wat voor beweging of sport je gaat doen, áls je het maar gaat doen. En dan niet 1x per week, maar (vrijwel) dagelijks.

Voeding is een ander verhaal. Natuurlijk maakt het uit wát je eet. Als je een doel voor ogen hebt, dan is het belangrijk de randvoorwaarden voor het bereiken van dat doel daarop af te stemmen. Bij het doel: 'strak, slank en fit worden', passen nu eenmaal geen hamburgers.
We hoeven echter geen dieetboeken te gaan lezen en er een complete studie van te maken. We hoeven simpelweg maar aan de slag te gaan. Verse groenten en fruit kopen (op de fiets), zelf koken etc.

Niet langer uitstellen, maar hup, aan de slag! Want als je iets wilt veranderen, dan zul je zelf die eerste stap moeten zetten.

"Don't wait, the time will never be JUST right

Oké, dus je bent gestart, je gaat ervoor. Gezonder eten en (vrijwel) dagelijks sporten. Het gaat één week goed, misschien twee weken. Daarna komt de klad er een beetje in en na 5 weken geef je het op. Klinkt het bekend?
Ho! Stop!
Dit is dus het moment waarover ik het in het begin had: die mentaliteit, de juiste instelling. Die heeft alles te maken met motivatie. Waarom ben je minder gemotiveerd? Wil je niet meer gezond, strak, slank en fit zijn? Is dat niet meer belangrijk voor je?
Het kan heel goed dat het onderweg moeilijk wordt en zwaar. Dat resultaten tegenvallen en externe factoren zorgen voor een kink in de kabel. Maar hoezo laat je je uit het veld slaan? Welke gedachten belemmeren je? Denk erover na, neem er de tijd voor. Word geen 'slachtoffer' van je eigen beperkende gedachten of van de samenloop van omstandigheden. Neem het heft in eigen hand en vecht door. Waar een wil is, is altijd een weg. Dus vraag jezelf als eerste af waar 'je wil' is gebleven? Lees de doelstellingen die je ooit hebt opgeschreven opnieuw, kijk in je binnenste, ga op zoek naar je drijfveer.

Ik realiseer me dat het allemaal heel streng klinkt. Dat is helemaal niet mijn bedoeling. Wat ik hoop is jou bewust te maken van het feit dat je het zélf zal moeten doen, zowel starten, als volhouden, als doorzetten. En dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn, maar dat je er uiteindelijk echt zult komen, mits je er zelf in blijft geloven en GEMOTIVEERD blijft.

Binnenkort breng ik een programma uit: 'In 40 dagen een PLATTE BUIK'. Dat programma duurt maar liefst 40 dagen. In die dagen ga je 6x per week met mij een workout doen. Het zou toch zonde zijn als je in al je enthousiasme start met het programma, maar er vervolgens na 9 dagen mee stopt? Terwijl je - als je het volhoudt - op dag 41 Stralend en Fit kunt zijn mét een platte buik?

Bereid je maar vast voor, zorg voor een plan, en zorg voor motivatie. Als je het wilt, dan gaat het je lukken.

"Je kunt drie keer vallen, als je maar vier keer opstaat"

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Strak, slank en fit zijn? Bepaal zelf je succes - Deel I: Mentaliteit


Door Sandra op 22 augustus 2013

Kun je hier eiwitpoeder (van de tuinen) aan toevoegen? Of werkt dat niet goed qua vertering? (misschien plaats ik dit nu 2x, maar vanuit het buitenland op m'n mobiel is lastig af en toe...)


Door ginny op 24 augustus 2013

Hoi Sandra,
Je zou er inderdaad eiwitpoeder aan kunnen toevoegen.

Plaats een reactie


*