Page content

Voordelen van en tips voor sporten in de ochtend

Sporten in de ochtend geeft energie

Sporten in de ochtend heeft als twee grootste voordelen dat je je er de hele dag lekker energiek door voelt én dat het helpt bij het maken van gezondere keuzes, want je wilt die positieve vibe graag vasthouden en het maken van gezonde keuzes helpt daarbij.

Positieve Vibe hele dag vasthouden

En weet je wat leuk is? Iedere gezonde keuze die je die dag maakt (een appel in plaats van appeltaart, met de trap in plaats van met de lift, water in plaats van cola etc.) zorgt ervoor dat je die positieve vibe weer even voelt, ervaart. Weer even een moment om je goed over jezelf te voelen. Trots op jezelf te zijn. Dit kun je volhouden totdat je naar bed gaat: na het avondeten niet meer snacken en op tijd naar bed, in plaats van tot laat op je smartphone te kijken. Moet jij eens kijken hoe vrolijk en fit je morgenochtend opstaat!

Zonnegroet en Mediteren

Als het even lukt probeer ik rond zonsopgang Zonnegroetjes te doen. Vaak magisch om te zien hoe de lucht van roze, naar oranje, naar geel kleurt totdat de mooie ronde zon zich helemaal laat zien.
Na de Zonnegroetjes mediteer ik. Fijn vind ik dat. Ik maak er steeds vaker bewust tijd voor en ik kan echt verschil merken met de dagen waarop ik het niet doe, dan voel ik me meer opgejaagd. De moeite waard dus - voor mij althans - om het zo vaak mogelijk te doen. Ik wil echter niet dat het 'een moetje' wordt, anders schiet het zijn doel voorbij. Dus ik doe het enkel als ik er ruim de tijd voor heb (ook al duurt het max 15 minuten).

Al bijna een jaar volg ik op zaterdagochtend om 08.30 de Bootcamp lessen van mijn collega Regilio. Heel fijn om me te laten afmatten door professioneel 'afmatter' Regilio.

Tips om je eigen Bootcamp-les te bouwen

Wat is het toch fijn om buiten actief te zijn. Als jij die ervaring (nog) niet hebt, dan kan ik het je echt aanraden. Het is zo simpel en je hebt er maar weinig voor nodig. Yousra verwijst er ook naar in één van haar blogs.
"De wereld is je sportschool":

 • Sporten kan altijd en overal.
 • Je kunt het zo intensief maken als je zelf wilt.
 • Je kunt het gezellig maken door het samen te doen.
 • Je kiest zelf hoe lang jouw workout duurt.

Vier voorbeelden voor buiten sporten:

 1. Kies een mooie wandel- fiets of hardlooproute.
 2. Stop tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen een aantal keer om (samen) oefeningen te doen zoals:
  1. op- en afstappen van picknickbankjes
  2. push ups op de grond / tegen de picknicktafel / tegen de reling van een brugfoto 1(3)
  3. lunges lopen
  4. met je rug tegen een muur / brugleuning zitten in squatpositie en dat zo lang mogelijk volhouden
  5. sprintjes trekken
  6. heuveltjes en/of trappen op en af rennen
  7. in kikkersprongen de trap op springen
  8. tegenover elkaar in plankpositie en elkaar 'high fives' geven.
  9. sit ups en/of andere buikspieroefeningen in het gras.
 3. Doe deze oefeningen gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 minuut. Of doe een bepaald aantal herhalingen van elke oefening.
 4. Wandel, fiets of jog weer een stukje en herhaal hetzelfde circuit nogmaals of doe nieuwe oefeningen.

Voordelen van sporten in de ochtend

Voordeel 1: In de ochtend sporten bevordert gezond eten.

Uit eigen ervaring, maar ook uit veel reacties die ik van jullie ontvang, blijkt dat wanneer je de dag goed start, door middel vanfoto 2(3) een workout of een ander beweegmoment, dat het gemakkelijker is om de rest van de dag gezond te doen. Ongezond eten ervaren we als 'zonde' van de tijd en energie die we vanochtend al in de dag hebben gestoken, nietwaar?

 

Voordeel 2: In de ochtend sporten zorgt voor méér energie.

Van sporten krijg je energie. Heb jij die ervaring niet, dan kan het zijn dat je té zwaar traint. Het maakt niet uit welke workout je kiest, zo lang je je na afloop maar moe en voldaan voelt. Niet zo moe dat je niets meer kan behalve uithijgen op de bank, maar precies zo moe dat je denkt: "Zo, dat was lekker, en nu ga ik werken / boodschappen doen / tuinieren / koken / kinderen naar sport brengen en halen", etc.foto 4(1)
Met andere woorden: je hebt veel energie gegeven tijdens de workout, maar je hebt er net zoveel nieuwe en positieve energie voor teruggekregen zodat je met gemak aan de rest van de dag kunt beginnen.

Voordeel 3: Sporten zorgt voor meer positiviteit in je leven.

Je hoort en leest het overal: van sporten word je blij. Sporten maakt namelijk endorfines aan, een stofje dat zorgt voor een gelukkig en euforisch gevoel. Het is echt waar! Als je regelmatig sport, dan weet je precies wat ik bedoel. Sport je te weinig, dan heb je deze ervaring waarschijnlijk helaas niet.

Mijn belangrijkste tip is daarom : sport in de ochtend, want dan heb je de rest van de dag profijt van dit 'Because I'm Happy' gevoel.
Mijn volgende tip is: ook al ben je moe, ook al heb je geen zin, ook al ben je een beetje down: GA SPORTEN! (en onthoud: wandelen en fietsen tellen net zo hard mee)

Voordeel 4: Positieve vicieuze cirkel door sporten

 • je krijgt er energie van,
 • je wordt er happy van,
 • je wordt er gezond(er) van,
 • je wordt fitter, stralender, strakker en sterker,
 • je gaat er beter door in je vel zitten, meer zelfvertrouwen,
 • je slaapt beter,
 • je kunt beter met stress omgaan,

Sporten brengt je in een POSITIEVE VICIEUZE CIRKEL: alle variabelen versterken elkaar op een positieve manier.
Sporten is misschien wel het beste medicijn en het grootste kado dat je jezelf kunt geven.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Voordelen van en tips voor sporten in de ochtend

Plaats een reactie


*