Page content

Krijg jezelf aan het sporten: 10 tips!

10 Tips Terug aan het Sporten

Er zijn duizenden excuses te bedenken waarom je als drukbezette moeder niet kan sporten: geen tijd, te druk of te moe. Misschien vind je sporten gewoonweg niet leuk. Of begin je vol goede moed in de sportschool maar vind je het lastig vol te houden. Met gevolg dat je 11 maanden abbonementskosten de prullenbak in gooit. Veel moeders willen wel meer bewegen maar vinden het lastig deze gezonde gewoonte vast te houden.

Ik geef je 10 tips om je aan het sporten te krijgen én te houden!

1. KIES EEN SPORT DIE BIJ JE PAST

Als je met plezier sport kost het minder moeite om dit vol te houden. Wat zeg ik, als je een sport uitkiest die jij écht leuk vindt, dan is het geen kwestie van 'vol houden'. Dan ga je met plezier! Veel moeders kiezen automatisch voor een abonnement op de sportschool. Maar is dit wel wat jij echt leuk vindt? Kijk eens rond in je woonplaats. Wat is er voor een aanbod op sportgebied: buikdansen, tennis, zwemmen, bootcamp, hardlopen of volleybal. Ga iets doen wat jij leuk vindt!

2. BOUW EEN VASTE ROUTINE OP

Heb je je sport naar keuze gevonden? Bouw dan een vaste routine op. Met routine bedoel ik niet alleen de vaste sportmomenten maar ook alles daaromheen. De dingen die het voor jou makkelijk maken de deur uit te stappen. Pak je tas van te voren in, zorg dat je kinderen onder de pannen zijn en wat makkelijks te eten hebben. Zorg dat er zo min mogelijk obstakels zijn die er voor zorgen dat jij de deur niet (op tijd) uit kan.

3. BLOKKEER JE AGENDA

Informeer je man, oppas en kinderen dat dit jouw vaste sportmoment is. Zo weten ook zij waar ze aan toe zijn. Maak duidelijk dat jij dit belangrijk vindt en dat je het graag doet. Zo kunnen ze je steunen en motiveren. Ook ben je minder snel geneigd niet te gaan als je omgeving weet dat ze je in die gevallen een beetje moeten pushen...

4. TRAIN MET EEN VRIENDIN OF IN EEN GROEP

Veel moeders vinden het fijn en gezellig om samen met een vriendin te sporten. Je kunt elkaar motiveren en steunen en bent minder snel geneigd om niet te gaan. Ook kun je tijdens (of na!) het trainen gezellig bijkletsen. Sporten in een groep werkt ook goed. Je voelt je onderdeel van het geheel en daardoor zul je minder snel opgeven en je grenzen meer opzoeken. Een groep is samen veel krachtiger, ondersteunt en motiveert elkaar!

5. VRAAG JEZELF NIET AF OF JE WEL ZIN HEBT

Deze is zo belangrijk! Sta niet te lang stil bij het feit of je wel zin hebt om te gaan sporten. Niet doen! Want néé, je hebt niet altijd zin om te sporten. Maar heb je achteraf weleens spijt dat je bent gegaan? Nee, ook niet, want je voelt je moe maar voldaan, fit en vol energie en bent trots op jezelf. Je moet deze gedachtegang dus totaal negeren. Zin of geen zin, gewoon gaan met die banaan!

6. TRAIN KORT EN KRACHTIG

Heb je weinig tijd maar wil je toch graag dagelijks bewegen? Doe dan een kort maar krachtige workout. In 20 minuten kun je al zeer veel bereiken als je de juiste oefeningen kiest. Het is een misverstand dat je uren zou moeten zweten in de sportschool om calorieën te verbranden of spieren op te bouwen. Drie keer per week 30 minuten sporten is ook prima! Iets is altijd beter dan niets. Gelukkig ben je bij Mama Stralend Fit aan het juiste adres. Kijk eens bij de 3 X 3 workouts! Dat zijn workouts die maximaal 9 minuten duren en zich richten op specifieke 'probleem' gebieden.

7. BELOON JEZELF

Je mag jezelf best belonen als je goed bezig bent op sportgebied! Helemaal als dit je stiekem eigenlijk best wat moeite kost. Hoe je jezelf beloont moet je zelf weten: drink een lekkere smoothie, ga naar de kapper, sauna of geef jezelf een simpel schouderklopje. Wees lief voor jezelf. Jouw eigen lichaam is het enige huis waar je ooit in zal wonen en als je daar goed voor zorgt dan is dat een pluim waard.

8. PAK DE DRAAD WEER OP

Er komt een moment dat je kinderen buikgriep hebben of je een drukke week op kantoor hebt. Kortom je sportroutine wordt doorbroken. Dit is het moment waarop je kan denken: laat maar even zitten dat sporten. Maar nee, pak de draad gewoon weer op. Denk daar verder niet te veel bij na. Ja, je zal er weer even in moeten komen, het is misschien even wat zwaarder of je hebt wat lessen gemist. Maar geef niet op. Pak de draad op. Zoals een zekere choreograaf vroeger al zei: 'vooral doorgaan'.

9. DE WERELD IS JE SPORTSCHOOL

De wereld is je sportschool! Dat is écht zo. Je huis is je sportschool! Als je goed om je heen kijkt kun je veel gebruiksvoorwerpen of meubels omtoveren tot fitnessapparaten. Je tafel kan gebruikt worden voor triceps dips. Op je trap kun je step-ups doen. Je hebt niet veel nodig. Trainen met je eigen lichaamsgewicht is ook zeer effectief. Heb je dus geen geld voor een abonnement op de sportschool? Niet getreurd, je kunt ook thuis sporten als je wil. Ik sport zelf erg graag in mijn achtertuin. Ik snap dat het wat lastig is om te bedenken wat je dan moet doen. Gelukkig zijn er op deze site genoeg filmpjes te vinden met leuke thuis-workouts.

10. FOCUS NIET ALLEEN OP RESULTATEN

Natuurlijk is het goed om doelen voor jezelf te bepalen. Wat wil je met het sporten bereiken? Wil je kilo's afvallen of een betere conditie opbouwen? Breng dit in kaart en werk er naar toe. Maar richt je niet alléén op die doelen. Maak van sporten 'a way of life'!  Want wat doe je als je die betere conditie hebt? Ga je dan ook nog door? Wat doe je als de kilo's eraf zijn? Blijf je dan ook gemotiveerd om door te sporten? Zie sporten op zich dus als een doel. Want soms gaat het niet zo snel. Dan kun je gedemotiveerd raken en denken dat het 'toch geen zin heeft'. Bewegen is gezond voor je. Dat je er ook wat kilo's mee kan verliezen is mooi meegenomen.

Comment Section

0 reacties op “ Krijg jezelf aan het sporten: 10 tips!

Plaats een reactie


*