Page content

Afvallen door kou?

Kou schijnt goed te zijn voor het immuunsyteem. Maar dat is lang niet alles. Kou is ook goed voor: een gezonder vatenstelsel en verbeterde bloedcirculatie, verbeterde insulinegevoeligheid, verbeterde sportprestaties, sneller spierherstel, HOGERE VETVERBRANDING door hoger metabolisme, beter humeur door het vrijkomen van endorfines, betere focus door het vrijkomen van adrenaline.

Dit alles zuig ik niet uit mijn duim, dit is dankzij Wim Hof, a.k.a. The Iceman, inmiddels wetenschappelijk bewezen. De afgelopen tijd kwam hij via internet en boeken / tijdschrijften zó vaak op mijn pad, dat ik besloot me erin te verdiepen, zijn methode uit te proberen, én eens een workshop van hem te gaan volgen (staat op de planning)

Kun je afvallen van kou?

Zoals je misschien weet kan Wim Hof recordtijden onder extreem koude omstandigheden blijven. Wat er met zijn lichaam gebeurt is grondig onderzocht en één van de conclusies is dat blootstelling aan koude een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van bruin vet.

Dit type vet maakt het mogelijk om energie (uit glucose en vetreserves) direct om te zetten in lichaamswarmte. Met andere woorden: blootstelling aan koude zorgt ervoor - net zoals een zware workout - dat de vetreserves worden aangesproken en daardoor verlies je gewicht.

Wit vet en bruin vet?

De term 'bruin vet' impliceert dat er nog een andere kleur vet is, nietwaar? Dat schijnt wit vet te heten. Bruin vet is een soort vetweefsel dat in staat is om energie direct om te zetten in lichaamswarmte, in tegenstelling tot wit vet.

Wit vet zorgt ervoor dat energie (uit voeding) wordt opgeslagen als vet. Het dient als isolatielaag en het houdt je organen op hun plek. Wit vet heeft dus wel degelijk een functie, alleen hebben wij er vaak veel te veel van.

Zoals hierboven genoemd is de functie van bruin vet dat het je lichaam opwarmtdoor het verbranden van glucose en vetzuren, oftewel door het verbranden van opgeslagen energie.

Pasgeboren baby's hebben relatief veel bruin vet zodat zij - indien nodig - hun verlies aan warmte eenvoudig en snel kunnen terugwinnen door hun interne kachel op te stoken. Na 9 maanden is de hoeveelheid bruin vetweefsel drastisch verlaagd en met het klimmen van de jaren neemt het bruine vetweefsel verder af. Volwassenen zouden geen of nauwelijks bruin vetweefsel hebben. Tot Wim Hof. Toen werd alles anders.

Uit recent onderzoek en een nieuwe manier van meten bleek dat bruin vet sporadisch aanwezig is bij volwassenen en dat het geactiveerd kan worden door kou. 

Meer overgewicht = minder bruin vet

Onderzoek heeft uitgewezen dat naarmate een persoon een hoger BMI heeft of meer lichaamsvet (wit vet), hij over minder bruin vet beschikt. Blootstelling aan kou verhoogt de hoeveelheid bruin vet waardoor (witte) vetten sneller worden opgelost om het lichaam te voorzien van warmte. Dit zou dus kunnen leiden tot een afname van het gewicht.

Bruin vet activeren door kou

Bruin vetweefsel wordt al actief bij 18 graden C. Hoe lager de temperatuur, des te meer bruin vetweefsel er wordt geactiveerd om het lichaam warm te krijgen/houden. Dit activeren van meer warmte in het lichaam heet met een ingewikkeld woord: het verhogen van het metabolisme of de stofwisseling. (stofwisseling en metabolsime zijn synomiemen)

Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan water met een temperatuur van 20 graden het metabolisme verdubbelt. En bij een watertemperatuur van 14 graden wordt hij zelfs verVIERdubbeld!

Citaat uit het boek "Koud Kunstje" van Wim Hof:
"Dus mensen met overgewicht (dat is altijd wit vet) die in de kou trainen, leren hun lichaam om het witte vet, via bruin vet, in te zetten als brandstof".

Twee eenvoudige tips om je lichaam bloot te stellen aan kou:

  • Koud afdouchen. Bouw het langzaam op en probeer het minimaal 20 seconden tot wel 60 seconden vol te houden terwijl je je concentreert op een zo rustig en natuurlijk mogelijke ademhaling.
    Uitvoering: Begin je te douchen zoals je altijd doet, met warm water. Start vervolgens met een ademhalingsoefening; diep inademen en je uitademing verlengen, ongeveer 6-10x. Zet vervolgens de douche koud (je mag de kraan mag ook in 2 of 3 stappen steeds kouder draaien) en herhaal de ademhalingsoefening van hierboven.
  • De temperatuur in je slaapkamer verlagen. Op die manier verbrand je 's nachts meer vet.
    • Nadat onderzoekers proefpersonen onder verschillende slaapkamertemperaturen hadden laten slapen bleek dat slapen in een 'koude' kamer (onder de 19 graden) al na 4 weken de hoeveelheid bruin vet had verhoogd!
  • Buiten sporten! Hardlopen, wandelen, fietsen, Bootcamp, één van mijn workouts, of een combinatie
(Bronnen: Boek, Koud Kunstje, Wim Hof en Koen de Jong april 2015, http://www.qiworks.nl/weblog/?p=2119, http://mindliftlearning.nl/wim-hof-methode-7-redenen-om-regelmatig-de-kou-in-te-gaan/, http://www.optimalegezondheid.com/koud-douchen/ onderbouwing wim hof methode)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Afvallen door kou?

Plaats een reactie


*