Page content

MOE ná het eten, mogelijke Oorzaken & Oplossingen

moe-na-het-eten-oplossingen

Heb je na het eten een kleine energiedip of voel je je echt doodmoe? In dat laatste geval is het tijd je voedingspatroon onder de loep te nemen, want wellicht eet je producten die jouw lijf niet goed kan verwerken. Hieronder som ik enkele veelvoorkomende oorzaken van moeheid na het eten op.

Mogelijke oorzaken van vermoeidheid na het eten

 • Leukocytose

  Dit klinkt als een enge ziekte, maar dat is het niet. De volledige naam is: spijsverteringsleukocytose en het houdt in dat je (tijdelijk) teveel witte bloedcellen in je lichaam hebt. Witte bloedcellen zijn zeer nauw verbonden met het immuunsysteem. Zij zorgen ervoor dat parasieten, virussen en bacteriën gedood worden. Een immuunsysteem in actie kost veel energie. (denk maar aan hoe moe je je kunt voelen als je ziek bent, of een ontsteking hebt, dan is het immuunsysteem aan het werk om jou beter te maken en dat vergt energie).

  Het blijkt dat rauw eten of eten dat licht verhit is, geen leukocytose teweeg brengt. Eten dat rond de 100 graden is gekookt heeft een mild effect op het immuunsysteem. Zwaar verhitte voedingsmiddelen zoals brood en andere deegwaren uit de oven hebben een groot effect.
  Voorts blijkt dat hoe bewerkter de voeding is, des te groter het effect op het immuunsysteem.
  Wat kun je doen om leukocytose te voorkomen?

  1. zwaar bewerkte voedingsmiddelen vermijden: Witmeel (witbrood, witte rijst, pasta en andere deegwaren), witte, geraffineerde suiker, E-nummers, gefrituurd voedsel, gepasteuriseerd voedsel (dus beter kiezen voor rauwe melk en rauwmelkse kaas) en frisdranken.
  2. vaker kiezen voor rauw, gestoomd of gewokt. Eet bvb bij elke maaltijd een beetje rauwkost of drink een groentesapje.
  3. kies zoveel mogelijk voor pure, onbewerkte producten. Dus verse groenten en de volle granen. Tover zelf een gezonde maaltijd op tafel in plaats van met behulp van pakjes en zakjes.

 • Té veel en/of té zwaar gegeten

  Als je té veel eet, dan staat het verteringsstelsel voor een pittige klus waarvoor het wel wat energie kan gebruiken. Die energie is dan dus niet beschikbaar voor je hersenen of je spieren.
  Met té zwaar eten bedoel ik dat je combinaties eet die het lichaam niet gemakkelijk verteert. Eiwitten en zetmeel zijn zo'n voorbeeld. Het bekendste voorbeeld is kaas en brood. Of aardappelen en vlees of vis.

  Wat kun je doen om teveel eten te voorkomen?
  1. langzaam eten.
  2. goed kauwen.
  3. luisteren naar hét signaal van je lichaam dat je vol zit: HET BOERTJE! Iedereen, dus jij ook, moet op een gegeven moment een boertje laten. Dát is het signaal van het lichaam dat het vol zit. Wen jezelf aan te stoppen met eten bij dit signaal en je zult merken dat je nooit meer overeet.

  Wat kun je doen om te zwaar te voorkomen?
  1. experimenteer met verschillende combinaties waarin je probeert eiwitten en zetmeel te scheiden.
  2. vermijd zoet eten ná een maaltijd (ook in de vorm van fruit)

 • Oorzaken van vermoeidheid één voor één aanpakken

  Om erachter te komen waar in jouw geval de schoen wringt, kun je het beste starten met één van de suggesties in plaats van allemaal tegelijk (dat mag uiteraard wel, hoor).
  Zou je mij - en andere fans van Mama Stralend Fit - het plezier willen doen jouw bevindingen hieronder met ons te delen? Ik geloof dat we veel van elkaar kunnen leren en inspirerende verhalen van een ander hebben meer effect dan mijn 'belerende' woorden.
  Alvast bedankt!

(Bron: Spiegelbeeld, november 2014 blz 61)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ MOE ná het eten, mogelijke Oorzaken & Oplossingen

Plaats een reactie


*