Page content

RAUWE melk superGEZOND?

rauwe-melk

RAUWE MELK IS GOED VOOR ELK! Alle melk die je in de winkel koopt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd, hetgeen betekent dat de melk wordt verhit zodat bacteriën worden gedood en de melk langer houdbaar is. Door het verhitten van de melk gaan niet alleen de vetoplosbare vitamines verloren, ook worden bepaalde eiwitten en levende enzymen vervormd of gedood. Hier reageert je immuunsysteem op met o.a. astma- en eczeemklachten.

Rauwe melk wel bij lactose intolerantie?

Eiwitten zijn voor het lichaam zwaarder om te verteren dan bijvoorbeeld koolhydraten. Om de melkeiwitten goed te verteren heb je levende enzymen nodig. Het mooie is dat Moeder Natuur ervoor heeft gezorgd dat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van melk gewoon ín de melk aanwezig zijn. Maar, dan moet de melk dus wel rauw zijn. Zodra de melk is verhit boven de 42 graden dan is het gedaan met de enzymen. Zo ook met het enzym lactase, dat helpt om lactose te verteren te verteren. Mensen met een lactose intolerantie kunnen vaak wel rauwe melk drinken omdat het enzym daar nog in zit.

Wat maakt rauwe melk gezond?

Dat zijn 3 aspecten, te weten gras, zonlicht en horens

1. Gras

Koeien die buiten leven eten gras en gras zit boordevol omega-3 vetzuren. Koeien die niet buiten staan krijgen vooral sojabonen en granen te eten die vol omega-6 vetzuren zitten. In onze westerse voeding bestaat er een grote disbalans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Wij krijgen veel te weinig omega 3 binnen en veel te veel omega 6. Een tekort aan omega-3 maakt gevoeliger voor (ontstekings)ziektes.

2. Horens

Omega 3 zit niet alleen in gras. Het zit ook in de horens. Daar zit namelijk het 'mineralendepot' van de koe. Met behulp van die mineralen worden de vetzuren uit het gras omgezet naar lichaamseigen, dierlijke omega-3 vetzuren.

Om praktische redenen (veel koeien op een kleine oppervlakte) worden de horens van de koe eraf gehaald. Weg mineralendepot.

3. Zonlicht.

Zonlicht is nodig om vitamine A en D aan te maken. Die vitaminen vind je terug in het melkvet, mits de koe buiten heeft gestaan natuurlijk. Let er dus op dat je gras-melk koopt. Dan weet je zeker dat een koe buiten heeft staan grazen.

Welke vitaminen en mineralen zitten er in rauwe melk?

  • vitamine C. Je hebt vetoplosbare en wateroplosbare vitamine C. De wateroplosbare vitamine C vind je terug in groente en fruit. De vetoplosbare variant zit in rauwe melk en is werkzaam in de vetachtige weefsels zoals de hersenen en de organen. Het is belangrijk voor de bouw van sterk bindweefsel, sterke bloedvaten en als antoxidant in vetachtig weefsel (een antioxidant 'bestrijdt' vrije radicalen in het lichaam).
  • vitamine A, D & K. (ook weer vetoplosbaar). Deze vitaminen zijn o.a. nodig voor sterke botten en schone bloedvaten.
  • calcium en magnesium. Met behulp van bovengenoemde vetoplosbare vitamines kunnen de calcium en magnesium bovendien heel goed door het lichaam worden opgenomen.  Gepasteuriseerde melk werkt osteoporose in de hand, maar rauwe melk doet dat niet.

Belangrijk weetje: vetoplosbare vitamines zitten in het vet. Drink daarom altijd volle melk in plaats van halfvol of mager. Trouwens, bij rauwe melk kun je niet eens kiezen voor halfvol of mager. Dat is altijd vol, rechtstreeks van de koe.

Koemelk drinken niet voor (volwassen) mensen?

Het klopt dat de melk van de koe wordt gemaakt voor het kalf en niet voor de mens. Toch blijkt - als we kijken naar inheemse volken zoals de Masaï die gezond oud worden - dat zij altijd een dierlijk product als basis hebben in hun menu. Dus ofwel vlees, ofwel vis, ofwel zuivel. Dierlijke producten bevatten namelijk verzadigde vetten en dat zijn de dragers van de vetoplosbare vitamines A, D & K.

Het schijnt dat inheemse volken die hun traditionele voeding eten 4x zoveel mineralen en 10x zoveel vetoplosbare vitamines binnen krijgen dan mensen die het moderne westerse dieet eten.

Zuivel noodzakelijk voor de vegetariër

Als je niet veel vlees of vis wilt eten, of als je - zoals ik - vegetariër bent, dan kun je prima zuivel eten en op die manier toch de noodzakelijke vetoplosbare vitamines binnen krijgen.

Alternatief voor rauwe melk?

In de gewone supermarkt wordt geen rauwe melk verkocht. Daarvoor moet je echt de boer op. In Zoetermeer hebben we Boerderij 't Geertje waar ze rauwe geiten- en koemelk verkopen. Op deze link vind je een lijst met adressen door heel Nederland waar rauwe melk te koop is.

Kun je - of wil je - niet aan rauwe melk komen dan is het beste alternatief gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt (met rechtsdraaiend melkzuur), kwark en kefir.

Fermenteren betekent dat de bacteriën de melk als het ware 'voorverteren'. Zo ontstaat er weer een levend product met enzymen. De (vervormde) eiwitten worden door de bacteriën voorverteerd en roepen in veel mindere mate een immuunreactie op.

(Bronnen: Salt sept-okt 2014, blz 76-77 door gezondheidswetenschapper Susan Vroemen, http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1064)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ RAUWE melk superGEZOND?

Plaats een reactie


*