Page content

5 tips bij brandend maagzuur en zure oprispingen

Brandend maagzuur en zure oprispingen die af en toe optreden als gevolg van bijvoorbeeld te gehaast eten, zijn simpel te verhelpen met een paar zeer natuurlijke remedies zoals het drinken van broccolisap bijvoorbeeld.

Oorzaken van zure oprispingen en brandend maagzuur

Als je er slechts af en toe last van hebt, dan zou dat kunnen komen door:

 • stress
 • gehaast eten
 • te sterk gekruide maaltijden
 • geraffineerd voedsel
 • verkeerde voedselcombinaties
 • teveel suiker
 • teveel koffie
 • teveel alcohol
 • teveel koolzuurhoudende dranken

Heb je regelmatig last van zuurbranden of is het redelijk hardnekkig, dan zul je toch naar een arts moeten gaan om uit te sluiten dat het ernstiger kwalen zijn zoals een slokdarmontsteking, maagwandontsteking of bvb hypochloorhydrie (gebrekkige maagzuurafscheiding).

Onderstaande tips tegen zuurbranden zijn effectief bij het bovenstaande rijtje van mogelijke oorzaken (van stress t/m koolzuurhoudende dranken)

5 natuurlijke tips tegen brandend maagzuur en zure oprispingen

 1. Koolsap drinken.

  Het best is broccoli, maar het perssap van elke kool is bruikbaar. Het sap kun je eventueel verdunnen met water. Koolsap helpt het maagzuur te neutraliseren en het bevat vitamine U of cabagine en dat verzorgt het maagslijmvlies.

 2. Aardappelsap drinken.

  Je drinkt dan het versgeperste sap uit rauwe aardappelen. (uiteraard heb je voor tip 1 & 2 een sapcentrifuge nodig). Indien gewenst kun je het aanlengen met water. Helpt ook overmatig maagzuur te neutraliseren.

 3. Aloe-vera sap drinken.

  Aloe vera staat erom bekend dat ze verlichtend kan werken bij een brandende huid. Hetzelfde geldt voor een brandende maag. Aloe vera heeft een verzachtende en een ontstekingswerende werking. (LET OP: het moet wel gaan om aloe-vera sap zonder laxerende anthrachinonen (aloïne)).

 4. Kruidentheetjes drinken.

  Waaronder thee van: Zoethoutwortel. Dit vermindert de ontsteking van de maagwand. Thee van Kamille, Kurkuma of Engelwortel. Deze kruiden werken ontstekingswerend.

 5. Superfoods.

  Waaronder spirulina, chlorella (beiden zijn algen), gerstegras of tarwegras. Dankzij de oplosbare vezels, het hoge chlorofylgehalte en de beschermende antioxidanten, neutraliseren zij het maagzuur.

We hebben maagzuur nodig!

Voor een goede eiwitvertering is sterk maagzuur nodig. Onder optimale omstandigheden scheidt de maag naast maagzuur ook een slijmvliesbeschermend slijmlaagje af. Als dit proces goed werkt dan zou je dus geen brandend maagzuur mogen ervaren.

Als je last hebt van zure oprispingen of zuur in de slokdarm dan zou dat kunnen wijzen op het niet goed sluiten van de sluitspier tussen slokdarm en maag.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, wijst het ervaren van zuurbranden niet altijd op een teveel aan maagzuur. Een gebrek aan maagzuur kan dezelfde klachten geven. In dit geval gaan de onvoldoende verteerde voedingsresten in de maag gisten en dat kan aanleiding geven tot zuurbranden.

TIPS om brandend maagzuur en zure oprispingen te voorkomen:

 • eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel
 • vermijd suikers, alcohol, frisdrank en koffie. Zeker tijdens en vlak voor of na het eten omdat dit de zuurgraad van de maag in de war schopt en de maagsappen verdunt en vervuilt. Het is het allerbeste om NIET te drinken tijdens het eten.
 • eet rustig, neem de tijd, kauw je eten voldoende, concentreer je op je eten in plaats van op de tv, smartphone etc.
 • experimenteer met voedselcombinaties en voel zelf welke combinaties je lichaam als onprettig ervaart. Denk aan fruit na een maaltijd. Fruit wordt zeer snel verteerd, maar als de maag nog vol zit met andere voedsel dan blijft het fruit als het ware bovenop liggen en dan kan het gaan gisten. Toetjes na de maaltijd zijn ook onverstandig omdat de maag aan het einde van een maaltijd toekomt aan het verteren van de eiwitten. Wanneer we er dan snelle suikers in de vorm van een toetje bovenop gooien, gooien we het hele verteringsproces door de war.

(Bron: BioGezond, 2, 2014)

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ 5 tips bij brandend maagzuur en zure oprispingen


Door Paulien op 8 juni 2015

Bedankt voor dit stukje ivm maagzuur, ik ga dit zeker opnemen en dan komt het vast en zeker goed met sporten!! 🙂


Door Ginny op 8 juni 2015

Laat je me nog weten of het heeft geholpen, Paulien?

Plaats een reactie Annuleren


*