Page content

Koken met kruiden: 5 tips

Waarom zou je koken met kruiden? Omdat kruiden VOEDING zijn. Superfoods eigenlijk. Door elke dag verse of gedroogde kruiden toe te voegen aan je gerechten, help je op eenvoudige wijze je spijsvertering en daarmee verbeter je je eigen gezondheid. Daarnaast zijn kruiden enorme smaakmakers. Wie heeft er in hemelsnaam kunstmatige smaakversterkers nodig als het ook vers en dus voedzaam kan?!

Wat is de kracht van kruiden?

Vrijwel alle kruiden bevorderen de spijsvertering. Zo helpt kaneel bij de vertering van appel, en zo helpen kruiden als fenegriek, komijn en basilicum o.a. bij de vertering van kaas. Niet zo gek dus, dat je deze kruiden en voedingsmiddelen vaak samen in een gerecht tegenkomt.

Ook hebben alle kruiden bepaalde effecten in het lichaam zoals een verkoelend of een verwarmend effect. Bekende 'verwarmers' zijn natuurlijk gember en peper. Munt verkoelt het lichaam. Dus ook al drink je een warm glas verse muntthee, het effect in je lijf is koelend. Prima dus om muntthee op een zomerse dag te drinken.

Naast algemene effecten hebben kruiden ook  specifieke eigenschappen. Ieder kruid heeft zijn eigen kracht en om die reden is het goed om zoveel mogelijk te variëren.

Koken met kruiden: 5 tips zelf-thee-maken-spijsvertering

  1. Alle kruiden zijn geschikt om thee mee te maken. In dit blog geef ik je een basisrecept voor thee en een overzicht van veelgebruikte theekruiden.
  2. Je doet het waarschijnlijk al: wanneer je gaat koken, fruit je eerst de ui en knoflook en vervolgens voeg je de overige ingredienten toe, nietwaar? Harstikke goed, want knoflook en ui zijn zéér gezonde kruiden die je best dagelijks mag gebruiken. Knoflook stimuleert het metabolisme, reinigt en verjongt en werkt sterk tegen infecties. Voeg ook eens verse peper en/of verse gember toe bij je knoflook en ui. Ook mosterdzaad, komijnzaad, venkelzaad etc kun je toevoegen. Liefst nog vóórdat je de verse kruiden toevoegt. Eerst de olie goe heet laten worden, dan de zaadjes toevoegen, daarna de ui, knoflook etc en dan pas de groenten. Al het goede van de kruiden trekt dan in de groenten! hummus met verse kruiden
  3. Maak zelf kruidenboter, tzatziki, pesto of hummus met verse kruiden en gebruik dit als dip of als broodbeleg. Als je een hele roomboter gebruikt, mag je best ook een heel kruidenplantje gebruiken. Hak de kruiden fijn en meng ze vervolgens (mag met je handen) door de boter. Als je hummus maakt van peulvruchten (alle peulvruchten kun je hiervoor gebruiken), meng er dan (met een staafmixer) verse kruiden door. Hetzelfde geldt voor de tzatziki: (griekse) yoghurt met komkommer, knoflook, zout, peper, en verse kruiden naar keuze. (denk aan koriander, salie, peterselie, dragon, bieslook, basilicum etc.)
  4. Gebruik verse kruiden in een smoothie, soepen en salades . En dan niet slechts één basilicumblaadje of sprietje peterselie om te garneren, maar één of twee volle handen.
  5. Gebruik gedroogde kruiden tijdens het kook- of bakproces. Veel van de recepten op mijn site zijn van, of geïnspireerd op - recepten van Odin. In die recepten wordt veel met kruiden gewerkt zoals kerrie, komijn, koriander, salie, tijm, rozemarijn etc. Zie bijvoorbeeld dit recept van pompoenbonenschotel en deze Ayurvedische bietensoep.
(Bron: fotocredit <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">(license)</a>)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Koken met kruiden: 5 tips

Plaats een reactie


*