Page content

Zelf thee maken

Een simpele maar effectieve manier om je lichaam te zuiveren en te voeden is door het maken van je eigen kruidenthee.
Zelfs wanneer je helemaal niets aan je voedingspatroon zou veranderen, maar wel dagelijks verse kruidenthee zou bereiden, dan nog zou dat een positief effect hebben op je gezondheid.
In een eerder blog over " Hoe belangrijk is een goede spijsvertering?" heb ik beloofd hierover een blog te schrijven. Na het schrijven van de blogs over " Doe de Detox" en " Het Beperkte Dieet en het Monodieet" kon het blog van de kruidenthee niet langer uitblijven omdat het een geweldige aanvulling is op al deze onderwerpen.

Schema voor Kruidenthee

Hieronder geef ik je een schema voor het bereiden van je eigen ”evenwichtige kruidenthee”. Dit houdt in dat je uit alle vier de categoriëen een kruid kiest waardoor de thee in balans zal zijn.
De kruiden zijn ingedeeld op basis van hun eigenschappen, te weten:
* verwarmend (verwarmende werking in het lichaam, goed bij bv koud weer, verkoudheid en griep)
* verkoelend (verkoelend effect in het lichaam, goed te drinken in bv de zomer)
* smerend (smerend effect in het lichaam, bv goed in geval van constipatie of wanneer je last hebt van veel droogte zoals droge ogen, droge huid, droge slijmvliezen etc.)
* drogend (drogend effect in het lichaam, kan bv goed zijn in geval van diarree en wanneer er teveel vocht of slijm is bv. bij tranende ogen, loopneus etc.)

Het is niet persé noodzakelijk om uit iedere categorie een kruid te kiezen. Wanneer het bijvoorbeeld hartje zomer is en zinderend heet, dan kan ik me voorstellen dat je liever geen gember (verwarmend effect) in je thee doet, maar wel munt en venkel die een verkoelend effect ín het lichaam hebben. Wees niet bang dat de thee 'uit' balans is omdat je niet uit elke categorie een kruid hebt genomen. Het is buiten al warm, en met de thee koel je je lichaam af. Op die wijze creëer je dus toch balans. Het omgekeerde geldt bij kou. In de wintermaanden kies je juist voor de verwarmende kruiden en misschien helemaal niet voor de verkoelende of je gebruikt er slechts een beetje van.

De bereiding

Het is van belang te weten dat zaadjes en wortels gekookt dienen te worden, terwijl (bloem)blaadjes slechts hoeven te trekken. Bijvoorbeeld: anijszaad, venkelzaad, verse gember e.d. breng je in een pan met water (1 liter) aan de kook. Wanneer de thee lang genoeg gekookt heeft (tussen de 10-20 minuten) dan zeef je het af boven een thermoskan. In die thermoskan heb je reeds de (bloem)blaadjes gedaan zoals kamille, groene thee, brandnetel of munt. Zelf laat ik de (bloem)blaadjes er altijd in zitten (de thee wordt dan wel steeds sterker). Bij het inschenken van een kop thee gebruik ik dan een klein zeefje voor mijn glas zodat de blaadjes er niet invallen. Je zou de thee ook nogmaals kunnen afzeven wanneer je vindt dat de blaadjes er lang genoeg in hebben gezeten.

Voorbeeldrecept Verwarmende kruidenthee

Onderstaand recept is van mijn leraar van de opleiding tot Ayurvedisch Practitioner. Bij het bereiden van je eigen thee kun je in ieder geval de hieronder beschreven Basis gebruiken (let op: is allemaal verwarmend, dus afhankelijk van het seizoen en van hoe je je voelt) 😉

BASIS

1 l water

20 dunne schijfjes verse gember

½ koffielepel fenegriekzaad

7 zwarte peperbollen

1ste UITBREIDING

1 eetlepel gebroken zoethout

2 kruidnagels

3 à 5 stukken Indische kaneel

zaadjes uit 1 rode kardamom (2 bij keelpijn)

1 koffielepel venkelzaad

2de UITBREIDING

1 koffielepel rozebottels

1 koffielepel anijszaad

(½ à 1 koffielepel ajwain-zaad bij onrustige darmen)

eventueel:

1 koffielepel vruchtenmix of 2 koffielepels Turkse appelthee of 1 eetlepel rozijnen

ongeveer 10 min. koken & dan afzeven

Graag wil ik je uitnodigen aan de slag te gaan met het bereiden van je eigen thee. Gebruik in het begin niet teveel verschillende kruiden. Probeer liever te voelen en te ervaren in je lichaam wat het effect is van bepaalde kruiden. Wanneer je allerlei kruiden hebt gebruikt is het moeilijk te achterhalen wélk kruid het nu precies is geweest waarvan je ineens zulke rode wangen hebt gekregen en bent gaan transipireren.

(Bron: Yoga Ayurveda Health.be)

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Zelf thee maken

Plaats een reactie


*