Page content

Knieblessures verdwenen dankzij 'de juiste' hardloopschoenen

De juiste hardloopschoenen (of andere sportschoenen) kunnen (knie)blessures voorkomen of zelfs helpen 'genezen', zo heb ik zelf mogen ondervinden.
Wat precies 'de juiste hardloopschoenen' zijn, is een vraag die wordt beantwoord bij een gespecialiseerde hardloopwinkel.

Ik kan je vertellen dat ik nog nooit zó deskundig ben geadviseerd als bij het Voet Medisch Adviescentrum in Zoetermeer, oftewel bij Starshoe, en ik raad iedere fanatieke sporter (hardloper, bootcamper, crossfitter etc.) aan om voor een persoonlijke sportschoen analyse naar een dergelijke winkel te gaan!

De juiste hardloopschoen: Hoe testen en meten?

Bij het vinden van de hardloop- of sportschoen die perfect bij jou past, komt meer kijken dan enkel de prijs, het merk, de maat, het model en de kleur. Ieder mens loopt anders en niemand heeft dezelfde voeten. Individuele keuzes moeten worden gemaakt op basis van onder andere het gewicht van de sporter, de manier van voetafwikkeling, maat en vorm van de voet en de diverse soorten van voetbelasting.

Eerst wordt naar het looppatroon en de voetbelasting gekeken. Zowel stilstaand als lopend is de voetbelasting meetbaar. De voet in rust geeft informatie over lengte en breedte en de diverse soorten van voetbelasting. Bij lopen verandert de mate van belasting totaal. Daarom mogen aan de uitkomst van analyses over stilstaande voeten nooit consequenties worden verbonden over de voetbelasting tijdens lopen.

Op de 25 meter lange testbanen worden de bewegende voet (en uiteraard het gehele been) met behulp van videobeelden geanalyseerd. Afwijkingen kunnen beeld voor beeld worden teruggekeken. Met behulp van deze testgegevens wordt nieuw schoeisel uitgezocht dat past bij het looppatroon van de sporter. Ter controle worden opnieuw video-opnames gemaakt*.

Voetstand gecorrigeerd > knieklachten weg!

Tijdens mijn bezoek aan Starshoe bleek dat ik enorm ' proneer', zoals dat met een mooi woord heet. Het betekent dat ik tijdens het hardlopen naar binnen draai met mijn voet. Bij het terugkijken van de videobeelden schrok ik behoorlijk! De video wordt vertraagd afgespeeld, dus ik kon heel goed zien wat de adviseur bedoelde.

Ik heb nooit eerder knieklachten gehad, maar kamp wel al lang met rugklachten. Bij het analyseren van de beelden werd het mij pijnlijk duidelijk dat de manier waarop ik mijn voeten afwikkel (en dan met name mijn linkervoet) grote impact heeft op de rest van de 'keten' zoals de knieën en zeker ook mijn bekken. Na een aantal keer testen en meten kwam de adviseur met twee verschillende schoenen. Beide paren heb ik getest en het resultaat was verbluffend: bij het opnieuw vertraagd afspelen van de testbeelden was heel duidelijk te zien hoe mijn voeten ditmaal correct werden afgewikkeld en hoe daardoor mijn knieën en mijn heupen volledig 'recht' bleven. Wonderlijk bijna.

De adviseur durfde me te garanderen dat niet alleen mijn knieklachten, maar zelfs mijn rugklachten dankzij de nieuwe schoenen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Inmiddels heb ik de schoenen een maand en ik mag hem gelijk geven.

Wat kost het?

Nu zou je denken dat het harstikke duur is om sportschoenen te kopen in een speciale winkel, maar dat is absoluut niet zo. De schoenen die ik heb gekocht waren niet duurder dan andere hardloopschoenen en voor de test- en advieskosten worden bij aanschaf geen extra kosten in rekening gebracht. Bovendien, en dat vond ik erg prettig aan de service, kreeg ik de kans om de schoenen terug te brengen als zou blijken dat mijn klachten aanhielden.

Ook iets voor jou?

Loop je wel eens hard? Of doe je aan een andere sport waarbij je regelmatig stukken rent of waarbij je de voeten belast (denk dus ook aan wandelen)? Heb je wel eens last van rug-, knie- of enkelklachten? Realiseer je dan dat nieuwe schoenen die perfect op jouw zijn afgestemd een zeer waardevolle investering kunnen zijn.

Als er nieuwe bootcampers in mijn les zitten, maak ik vaak een opmerking over hun schoeisel. Het is namelijk verbazingwekkend hoeveel mensen met ongeschikt schoeisel sporten. Ikzelf incluis. En ja, het kan zo simpel zijn. In plaats van jarenlange dure sessies bij de chiropractor, is met mijn nieuwe schoenen in één keer de oorzaak van mijn probleem weggenomen.

* Teksten overgenomen uit folder van Starshoe

Ik wil nog even vermelden dat Starshoe mij absoluut niet heeft gevraagd om dit blog te schrijven. Ik wilde het zelf omdat ik zeer aangenaam verrast was door de geweldige service en ik hoop dat ik hiermee anderen trigger om voor dezelfde eenvoudige oplossing te kiezen. Mijn persoonlijke ervaring was met Starshoe, maar ook winkels als De Hardloopwinkel, Run Today en Runners' World schijnen degelijk en deskundig advies te geven. 

Lees ook: Afvallen met hardlopen
L
ees ook: Hardlopen: tips voor een goede techniek
Lees ook: Multifidus trainen tegen lage rugklachten
Lees ook: Oefening om achillespees blessure te voorkomen
Lees ook: 4-delige serie over knieklachten

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Knieblessures verdwenen dankzij 'de juiste' hardloopschoenen

Plaats een reactie


*