Page content

Oefening om achillespeesblessure te voorkomen

achillespeesblessure

Eenachillespeesblessure komt regelmatig voor bij hardlopers. Zowel om de blessure te behandelen, maar ook ter preventie is er één zeer effectieve oefening die je wel héél vaak moet herhalen voor het gewenste resultaat, namelijk: pijnvrij hardlopen.

2 soorten achillespeesblessure

Voor de volledigheid moet ik zeggen dat er 2 soorten blessures zijn: de achillespees ontsteking (tendinitis) en tendinosis (slijtage verschijnselen). Dit blog gaat over deze laatste: de tendinosis.

Oefening voor de kuitspier

De oefening is zeer simpel:
•    Ga met je voorvoet op een traptrede staan
•    De hakken en middenvoet staan dus níet op de trede.
•    Breng je hielen langzaam omlaag en omhoog
•    Je gaat als het ware op je tenen staan en vervolgens laat je je zo ver mogelijk zakken (je hielen komen dan lager dan de traptrede)
•    Herhaal dit ongeveer 180 keer (!)

Oefening tegen achillespeesblessure vaak herhalen

Uit onderzoeken blijkt dat deze oefening alleen effect sorteert als je ‘m vaak genoeg doet. Dat wil zeggen: dagelijks en veel, heel veel herhalingen.
Vroeger werd vooral rust geadviseerd. “Wetenschappelijke studies hebben echter aangetoond dat het herstelproces van pezen in complete rust 2 maanden tot 200 jaar(!) kan duren”, aldus de Runners World nr. 4, 2015.
Lees en bekijk ook mijn andere blogs over hardlopen.
Afvallen met hardlopen
Hardlopen: tips voor een goede techniek

(Bron: Runners World. Nr. 4 2015, photo credit: <a href="http://www.flickr.com/photos/60252052@N00/8245641629">2012Vegas 461</a> via <a href="http://photopin.com">photopin</a> <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">(license)</a>)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Oefening om achillespeesblessure te voorkomen

Plaats een reactie


*