Page content

Calorieën tellen, zin of onzin?

calorieen-tellen-zin-of-onzin

Heeft het zin om calorieën te tellen als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven?

Nee, dat heeft geen zin. Sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat je zwaarder en ongezonder wordt.

Wat zijn calorieën?

Laten we eerst eens bekijken wat calorieën precies zijn: Een calorie is een maat om energie te meten. De energie in ons eten om precies te zijn. Middels een ingewikkeld proces zet het lichaam de energie uit het eten om in brandstof.

Volgens algemeen geaccepteerde tabellen wordt vrouwen geadviseerd ongeveer 2000 kcal (lees: energie) per dag te nuttigen en mannen mogen 2500 kcal binnen krijgen. Simpel gezegd; als we méér dan die 2000 kcal binnen krijgen, dan wordt dit overschot opgeslagen als reserve-brandstof (in de vetcellen). Wanneer er regelmatig een overschot aan energie wordt opgeslagen worden we dus vanzelf dikker.
Anderzijds, als het lichaam regelmatig te weinig energie krijgt uit voeding (bijvoorbeeld minder dan 1200-1500 kcal per dag), dan zouden we in gewicht afnemen.

Calorieën tellen lijkt simpel, maar pas op met deze 4 'fouten'

Het bovenstaande plaatje is echter iets te simpel geschetst. Voor een gezond gewicht en - veel belangrijker - voor een gezond lichaam, volstaat het niet om enkel calorieën te tellen. Hieronder volgt een aantal goede redenen om géén calorieën (meer) te tellen.

  1. Een calorie zegt niks over de kwaliteit van het eten.

    Bijvoorbeeld: 100 gram roomijs bevat zo'n 257 kcal en 100 gram makreel bevat 244 kcal. Bijna evenveel calorieën, maar de makreel is duidelijk een stuk gezonder. Als je alleen gericht bent op het tellen van calorieën om af te vallen, dan zou je dus de hele dag kunnen snoepen, zolang je maar onder die grens van bijvoorbeeld 1500 kcal per dag blijft.
    Je begrijpt dat je op deze manier totaal niet gezond bezig bent. En uiteindelijk zelfs dikker zult worden (zie ook het punt hieronder)

  2. Light-producten zijn laag in calorieën, maar hoog in suikers en chemische troep

    Inmiddels weten we dat we voornamelijk dik worden van een teveel aan suikers oftewel de snelle koolhydraten. Hierover heb ik al verschillende blogs geschreven die je kunt bekijken om je geheugen op te frissen.
    Het verraderlijke met calorieën tellen is dat we light producten gaan gebruiken zoals bijvoorbeeld pindakaas light. Deze variant heeft minder calorieën dan de originele variant omdat de vetten zijn vervangen door suikers. FOUT! Want van suikers word je dik, niet van de vetten uit noten. Als je vaak kiest voor light producten krijg je juist meer suikers binnen.

  3. Focus op afvallen in plaats van op gezond leven.

    We hebben een verkeerde focus als we ons beperken tot het tellen van calorieën. Dan lijkt het net alsof calorieën op zichzelf de boosdoener zijn, en des te minder je ervan binnen krijgt, hoe beter het is. Maar dat klopt niet. We hebben die calorieën hard nodig. Dat is onze brandstof, onze benzine. Zonder die brandstof werkt het lichaam niet.
    We hebben maar één lichaam en daar moeten we zuinig mee omspringen want daar willen we graag (op een vitale manier) heel oud mee worden, of niet? Daarom zou de focus moeten liggen op gezond leven en op gezonde voeding, kwalitatief hoogwaardige producten ... omdat je het waard bent, in plaats van op zo weinig mogelijk calorieën binnenkrijgen.

  4. Calorieën tellen houdt geen rekening met individuele behoeften/verschillen

    De maatstaf van 2000 kcal per dag houdt geen rekening met de verschillen tussen mensen. Sommige vrouwen komen bij wijze van spreken al aan van enkel het kijken naar een koekje, terwijl andere vrouwen met moeite een grammetje aankomen. Hun energiebehoefte zal derhalve niet hetzelfde zijn. Ook maakt het verschil hoeveel energie je gedurende de dag verbruikt. Heb je een zittend of een fysiek actief beroep? Verder is nog van belang welke leeftijd je hebt? Naarmate we ouder worden vertragen bepaalde processen en daarmee daalt ook de energiebehoefte.

Hoe kan ik afvallen zonder calorieën te tellen?

Afvallen is meestal ingewikkelder dan enkel minder gaan eten en meer bewegen. Maar dat is meestal wel de basis en een goed uitgangspunt:

  • Ga dagelijks bewegen middels wandelen of fietsen, een 3x3 workout, door één van mijn programma's te volgen, yoga, bootcamp, zwemmen etc. Er is genoeg te verzinnen.
  • Start met gezonder eten door:
    • minderen of helemaal weglaten van geraffineerde suikers
    • meer goede vetten (noten, zaden, oliën en vette vis)
    • véél meer verse groenten
    • veel meer vers fruit
    • puur, onbewerkt, natuurlijk voedsel
    • zelf klaarmaken, rustig opeten,
  • Meer tijd en ruimte voor ontspanning en rust. Onze redenen om te eten zijn niet altijd de juiste redenen. Soms eten we zelfs compleet onbewust. We eten soms meer dan we nodig hebben doordat we gestressed zijn of doordat we niet lekker in ons vel zitten. Als er meer rust en balans in je leven is, dan kom je weer dichter bij jezelf. En dán merk en voel je pas echt aan welke producten je lichaam behoefte heeft, ongeacht de hoeveelheid calorieën.
(bronnen: http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/wat-zijn-calorie%C3%ABn-en-hoe-tel-je-ze, http://energiekevrouwenacademie.nl/calorieen-tellen-waarom-het-ongezonde-onzin/, http://jessevandervelde.com/hoeveel-calorieen-moet-ik-eten/)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Calorieën tellen, zin of onzin?

Plaats een reactie


*