Page content

Dagelijks bewegen door te wandelen of fietsen: GEWELDIG voor je gezondheid

Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen is een absolute múst voor een goede gezondheid en dito gewicht.Dit heb je ook kunnen lezen in het blog " Wat is normaal? BEWEGEN".

In dit blog legt Heidi Schoofs - één van de organisatoren van het Fit Start Weekend - je uit wat de positieve effecten zijn van zowel wandelen als fietsen. Twee activiteiten die gratis zijn en die je kunt doen op ieder gewenst moment, precies zoals het jou uitkomt.

Wandelen (lees ook: fietsen) kan op vele verschillende manieren. Je kunt gewoon wandelen in de vrije natuur of in de stad, sportief wandelen, Nordic Walking, met GPS lopen. Je kunt wandelen in een groepje of alleen, maar je kunt het wandelen ook combineren met andere leuke activiteiten. Bijv. met winkelen, of naar het bos en bosbessen of bramen plukken, of aangekomen in het bos of stad een workout doen. Tijdens het wandelen observeren wat je ziet en hoort kun je doen om je zintuigen te prikkelen. Sportief wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een manier van wandelen in een hoger tempo. Je kunt sportief wandelen en gewoon wandelen combineren onderweg, waardoor het net zo pittig kan zijn als een stuk hardlopen. Wandelen is erg leuk en vergeet niet: Wandelen is de basis van zowat elke bezigheid!

Wandelen en vet verbranden

Gezond wandelen. Loop in je eigen tempo, zeker wanneer je net begint is een tocht van een ½ uur voldoende, voer het wandelen langzaam op, haast je zeker niet. Voor de berekening van de juiste hartslag kun je het beste het volgende rekensommetje aanhouden, hiermee behaal je het beste resultaat.

De "220 formule" is een goed uitgangspunt, je berekent deze als volgt:

220 - je leeftijd x 70%.
Dus 220 - bvb 30 jaar  = 190 x 70% = 133, dit is een indicatie voor de maximale hartslag, en geeft de beste vetverbranding.

Voordelen van dagelijks wandelen:

  • Sterke spieren en botten.

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, maar wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten moeten gaan draaien, bij een bepaalde beweging. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

  • Hart en bloedvaten

Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Als mensen 1 uur per week actief zijn daalt het risico op hartproblemen al met 50%.

  • De longen

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

  • Tegen diabetes

Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58% (!)

  • Tegen dementie

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

  • Tegen depressie

Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

  • Goed voor de nachtrust

Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

  • Wandelen helpt tegen overgewicht

Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

  • Goed voor de darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

  • Helpt tegen (bepaalde soorten) kanker

Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Voor andere soorten kanker is dit verband (nog) niet aangetoond.

Veel van de genoemde gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd elke dag blijft wandelen. Maar wie vandaag begint, voelt zich meteen meer ontspannen en krijgt een beter humeur. Na een week zal je al merken dat je conditie verbetert.

In de omgeving van Hoeve de Vrij heerlijkheid maken we ook heerlijke wandelingen door de prachtige natuur. Een mooie start om wandelen een dagelijks onderdeel te laten worden in jouw nieuwe levensstijl.

( Bronnen: GezondheidsNet )

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Dagelijks bewegen door te wandelen of fietsen: GEWELDIG voor je gezondheid

Plaats een reactie


*