Page content

Hoe kan ik stress verminderen - 5 simpele tips

5-tips-tegen-stress

Drie factoren die een belangrijke rol spelen bij het omgaan en/of het voorkomen van stress zijn: voldoende bewegen, gezond eten, en mentaal welzijn. Dat weten we, maar ga het maar eens dóen als je midden in de stress zit. Soms heb je meer baat bij praktische, slimme en simpele ideetjes die een positief effect hebben op omgaan met en voorkomen van stress.

5 Tips tegen Stress

1. Opruimen

Het werkt helend en ontspannend om kamers, kasten en bureaus op te ruimen en te ordenen. Onbewust ruim je namelijk ook op in je hoofd. Als je oude kleding, spullen, rommel of papier weggeeft of weggooit, ben je letterlijk aan het loslaten, maar ook figuurlijk. Je ontdoet je als het ware van extra ballast die niet meer van pas komt.

2. Schoonmaken

Misschien niet je meest favoriete bezigheid, maar wel één met een positief effect. Werk met water zodat je letterlijk en figuurlijk schoonspoelt. Was de ramen, of geef badkamer een grote beurt. Verwen jezelf vervolgens met een extra lange douche of bad, in je schone, frisse badkamer. Laat alle zorgen letterlijk van je af stromen.
Zet na de douche of bad alle ramen en deuren open en laat de boel goed luchten. Verse zuurstof voor je huis en in je hoofd. Je kunt ook een frisse neus gaan halen in de buitenlucht. Sluit je schoonmaakdag af met een heerlijke kop warme én verwarmende thee.

3. Schrijven

Schrijf je zorgen van je af. Dat helpt om je hoofd leeg te maken. Gedachten herhalen zichzelf eindeloos. Het hoofd zit vol met gedachten over to do lijstjes, herinneringen, plannen, verwachtingen, teleurstellingen etc. Haal die gedachten uit je hoofd en zet ze op papier. Dat zorgt niet alleen voor een leeg (of leger) hoofd, maar doordat het op papier staat kun je er op een andere manier naar kijken.

Als je het de volgende keer terugleest, vraag je je waarschijnlijk af waar je je druk over hebt gemaakt (zo werkt het bij mij vaak wel). Op deze manier helpt het opschrijven van je zorgen om te relativeren.

4. Crea Bea

Ga tekenen, knutselen, schilderen, breien, haken, in de tuin werken, kokkerellen etc. Kortom, doe iets met je handen. Dit helpt om UIT je hoofd en IN je lichaam te komen. In je lichaam zijn er geen zorgen. Het lichaam is altijd in het hier en nu. Heel mindful dus.

Kies bij voorkeur een activiteit die je niet vaak doet, om te voorkomen dat je 'automatische piloot' aan gaat en je gedachten toch kunnen afdwalen naar stress en zorgen.

Wanneer heb jij bijvoorbeeld voor het laatst een kleurplaat ingekleurd? Het wordt misschien wel de nieuwe rage. Er zijn al kleurplaten voor volwassenen.

5. Hé-le-maal NIKS doen

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak is het voorgekomen dat je je ergens druk over hebt gemaakt en dat het achteraf allemaal best (of heel erg) meeviel? Mij is het vaak genoeg overkomen, en die ervaring heeft me geleerd om zaken meer op hun beloop te laten. In plaats van preventieve actie te ondernemen of er in je hoofd allemaal mogelijke scenario's op los te laten, kun je het beste helemaal niets doen. Gewoon niks. Nada. Noppes.

Stap als het ware over de zorgelijke gedachte heen. Besteed er geen aandacht aan en ga door met iets anders (bijvoorbeeld één van de vier bovengenoemde tips). Of ga een boek lezen, zet een kop thee, ga wandelen of fietsen. Doe een powernap. Tel je ademhalingen. Anything. Maakt niet uit. Maar negeer de gedachte. Weet je waarom?

Wijze les!

Je HEBT gedachten, maar je BENT niet je gedachten.
Gedachten komen en gaan. Ze komen in jouw hoofd, maar net zo goed in mijn hoofd. Zie ze als voorbijdrijvende wolken die aandacht van je vragen. Sommige wolken willen liefst heel lang blijven hangen en donkere wolken worden. Stuur ze gewoon weg door ze te negeren. Als ze geen aandacht krijgen, lossen ze vanzelf op. In het niets. Daar zijn ze ook vandaan gekomen. Gedachten zijn 'niets'. Maak ze dus niet tot 'iets'.

Bovenstaande trucjes helpen je om negatieve, onbruikbare, zichzelf herhalende gedachten te negeren.

Jouw reactie is waardevol

Welke tip is/was voor jou het meest bruikbaar?
Hoe ga jij met stress om? Heb je andere tips en trics voor de lezeressen van Mama Stralend Fit?
Jouw reactie is waardevol voor mij en voor anderen. Deel jouw ervaringen door een reactie achter te laten onderaan dit blog.
Alvast bedankt!

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

7 reacties op “ Hoe kan ik stress verminderen - 5 simpele tips


Door Whitney op 9 november 2014

Zeker weten! Door op te ruimen/schoon te maken kan ik me gedachtes op orde stellen en vermindert bij mij echt de stress/zorgen.


Door Ginny op 10 november 2014

Dankjewel voor je reactie, Whitney! Leuk om te lezen dat t voor jou echt zo werkt.


Door anneke op 11 november 2014

Voor mij werkt kundalini yoga perfekt. En dan op les. Dan moet je ook gaan. Elke week weer een cadeautje aan mezelf!!!!


Door Ginny op 12 november 2014

Heel goed, Anneke! Mooi om te lezen: cadeautje aan mezelf 🙂


Door Dirani op 12 november 2014

Ik probeer terug te denken aan een baaldag/vervelende situatie en dat gevoel dat ik hád, en besef dan dat het voorbij is, de stress en vervelende gevoelens zijn maar even- en als ik terugdenk aan leuke mooie momenten dat voel ik dat leuke gevoel meteen weer en dát is wel blijvend! Dus stress is tijdelijk, geluk is voor altijd.


Door Ginny op 12 november 2014

Waauw, mooi gesproken, Dirani!

Plaats een reactie


*