Page content

Doe de Detox

Bij het woord DETOX denken we aan woorden als sapkuur, afzien, hongerlijden, niet eten etc. Je kunt inderdaad een complete sapkuur doen van minimaal 7 dagen, maar er zijn ook heel milde en makkelijke varianten waarbij je bijvoorbeeld gedurende één dag slechts één en dezelfde maaltijd eet. Zo hoef je geen honger te lijden, en toch geef je je maag-darmstelsel de rust en ruimte om wat rommel op te ruimen. In dit blog zal ik iets dieper ingaan op wat detoxen is en een aantal verschillende manieren om je lichaam en geest (ja, die ook) te zuiveren.

Wat is DETOX?

Detox betekent letterlijk ontgiften, zuiveren, reinigen, het afvoeren van aanwezige giftige en/of belastende stoffen. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs te gaan over voedselproducten. In eerdere blogs en in het E-Book beschrijf ik dat er in het lichaam continu talloze chemische processen plaatsvinden waaronder bijvoorbeeld het spijsverteringsproces. Bij ieder proces komen afvalstoffen vrij, en daarvan kun je je door middel van een detox ontdoen. Ook emoties, stress en spanning kunnen zich 'opslaan' en 'vastzetten' in je lichaam. Net zoals indrukken en geluiden van tv, radio en andere media. In mijn opleiding leer ik dat: "Alles wat het lichaam binnenkomt verwerkt moet worden". (zie mijn blog over 'Hoe belangrijk is een goede spijsvertering' dat uiteraard een directe relatie heeft met detox). Soms krijgt het lichaam zóveel te verwerken dat het even een time out nodig heeft en een detox kan dan een oplossing zijn.

Hoe komt afval ons lichaam binnen?

Via onze zintuigen. Het meest voor de hand liggende zintuig is uiteraard de smaakzin, de tong, omdat deze de toegangspoort tot het lichaam is voor voedsel en dranken. Daarnaast hebben we nog het gezichtsvermogen (ogen, voor visuele indrukken), de gehoorzin (oren, voor auditieve indrukken), de reukzin (neus), en de tastzin (huid, o.a. voor producten die we op ons lichaam smeren).

Een zintuig is een compleet systeem met sensorische cellen waarmee wij kunnen waarnemen. Zodra we met onze zintuigen iets waarnemen gaat er een signaal naar de hersenen dat ervoor zorgt dat we ons bewust worden van de waarneming. We voelen warmte of kou, we proeven scherp of bitter, we horen lawaai of mooie muziek.
Je kunt je misschien voorstellen dat het zintuiglijke systeem overwerkt kan raken als gevolg van de constante stroom aan waarnemingen: Telefoons die altijd aan staan en afgaan, (slecht-)nieuwsberichten op de tv en radio, stress op het werk, huilende kinderen, werklieden die staan te boren en te zagen, de radio hard aan, ongezonde voeding, in de file staan (uitlaatgassen), chemische crèmes en shampoos die we op huid en haar aanbrengen. Als je dit leest denk je vanzelf: STOP! RUST! TIME OUT!

Vormen van Detox

Door middel van een detox gun je je zintuigen rust.
Keer je naar binnen.
Even geen of slechts heel weinig input van buitenaf.
Belangrijk is dat je de prikkels minimaliseert. Dit kan betekenen: helemaal geen prikkels (volledige stilte en vasten), of constant dezelfde prikkels zoals hetzelfde voedsel gedurende een bepaald aantal dagen, dezelfde muziek, dezelfde geuren (bv. qua wierook).

1. Een paar dagen in volledige stilte doorbrengen ...

... en alleen maar lekker wandelen in de rustige natuur is een geweldige vorm van zuivering waar je hele systeem (lichaam en geest) veel baat bij heeft. Geen tv, radio, telefoon, alleen bossen, bergen of strand om je heen, niemand om mee te praten of om naar te luisteren. Als je dan ook nog een mono-dieet of een beperkt dieet nuttigt dan gun je je smaakzin en maag-darmstelsel meteen ook rust en is de zuivering vrijwel compleet.
Zie je jezelf niet zo gauw alleen in een hutje op de hei? Neem dan een paar uur, een dagdeel of een hele dag vrij. Laat telefoon, radio en tv uit, lees geen krant, maar maak een wandeling in de natuur, of doe helemaal niks. Zorg dat je alleen bent en niet gestoord kunt worden.

2. Laat eens een dag, paar dagen of hele week de tv en de radio uit...

... lees geen krant of nieuwsberichten. Op deze manier breng je de dagelijkse dosis indrukken al flink omlaag.

3. Volg gedurende één of maximaal 5 dagen een Mono-dieet...

... Dit houdt in dat je 3x per dag één en dezelfde maaltijd nuttigt. In de Ayurveda is er één specifiek gerecht bijzonder geschikt als mono-dieet omdat het een zuiverende werking heeft, namelijk Kitchari. Zie mijn blog over " Het Beperkte dieet en het Mono-dieet om je lichaam af en toe een time out te geven". Het is ook mogelijk om zelf een maaltijd te kiezen die je met gemak 3x per dag kunt eten.
Drink tijdens zo'n dag slechts één en dezelfde soort thee, bij voorkeur venkelthee.

4. Volg gedurende één of maximaal 5 dagen een Beperkt dieet..

.... Dit houdt in dat je slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen nuttigt. Zie mijn blog over " Het Beperkte dieet en het Mono-dieet om je lichaam af en toe een time out te geven".

5. Eet gedurende één dag in de ochtend alleen fruit en na het middaguur alleen groenten...

... Je kunt ook (zelfgemaakte) sappen drinken. Gebruik bij voorkeur één soort fruit of groenten per eetmoment ipv een salade met 5 verschillende soorten fruit / groenten.

Waarom we meestal detoxen in de lente

De bovenstaande suggesties om je lichaam en geest te zuiveren van overtollige ballast kun je eigenlijk op ieder moment van het jaar uitvoeren. Hierbij wil ik wel als kanttekening plaatsen dat het volgen van een mono-dieet gedurende meer dan 3 dagen en het eten van enkel groenten en fruit gedurende meer dan 1 dag het beste gedaan worden in het voorjaar. In de winter hebben we vanwege de koude vaak extra voeding in de vorm van vetten nodig onder andere om het lichaam warm te houden. Enkel groenten en fruit eten koelt het lichaam te zeer af en maakt je wellicht vatbaarder voor verkoudheden en griep.

Juist omdat we in de wintermaanden zwaarder voedsel hebben gegeten, is een detox in het voorjaar wenselijk. Ook al hebben we dat zwaardere voedsel nodig gehad, het heeft ook extra afvalstoffen in ons lijf gecreëerd. Zodra de lente zich aankondigt en de sneeuw begint te smelten, gaan ook de afvalstoffen in ons lijf 'smelten' oftewel 'loslaten'. Dit merken we aan fysieke reacties als hooikoorts, allergieën, verkoudheid, meer slijmvorming en wellicht wat lusteloosheid. We kunnen het lichaam heel gemakkelijk een handje helpen bij het opruimen van de afvalstoffen door bijvoorbeeld ons eten (of onze thee) wat meer te kruiden zodat het scherper van smaak wordt. Denk aan kruiden als zwarte peper, verse gember en gemberpoeder, groene komijn, zwarte komijn, brandnetel en verbena. Denk ook aan groenten als spinazie, waterkers en radijs. Het is niet voor niets dat juist die groenten nu volop te verkrijgen zijn. De natuur zorgt ervoor dat wij precies op de juiste momenten kunnen beschikken over de voedingsmiddelen die in de betreffende periode het beste zijn voor het lichaam.

Ik zou het erg leuk vinden als je me vertelt óf je iets aan dit blog hebt gehad en zo ja, welke detox-suggestie je hebt uitgeprobeerd en hoe het je is bevallen.
Een stralende dag gewenst!

Lees ook: Tijd voor detox?

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Doe de Detox


Door Evelien Berghuis op 7 augustus 2014

Grappig, ik ben net aan het vasten als ik je blog lees. Ik doe de citroensapkuur, ben vandaag op dag 4. Ik voel me goed, mijn huid wordt er ook zachter van. Het gevoel "lichter" te zijn is fijn. Mijn kinderen zijn bij hun vader (wij hebben co-ouderschap), dat maakt dat ik lekker op mezelf kan zijn. Qua werk, ik ben massagetherapeut, heb ik het even rustig en dus heb ik tijd voor het schrijven van een nieuwsbrief, ik bedenk nieuwe aanbiedingen, ik doe elke ochtend yoga en spierversterkende oefeningen. Tijd voor zelf een massage ontvangen, zondag lekker naar het strand. Wat meer alleen zijn in deze periode is fijn. Dus het bevalt me goed!


Door Ginny op 7 augustus 2014

Het klinkt ook erg goed, Evelien! Dit is een perfect voorbeeld van quality time met jezelf.

Plaats een reactie


*