Zeewieren zijn rijk aan mineralen, sporenelementen, vitamines en plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken, kun je bovendien zien als vezelrijke balaststoffen die de darmwerking bevorderen. Omdat zeewier zoveel voedingsstoffen bevat, wordt het ook gebruikt in verzorgingsproducten en bij huidbehandelingen.
Tijd voor een korte introductie met zeewier.
Waarom is zeewier gezond?
Oordeel zelf; het bevat o.a.
- het hele vitamine B complex
- meer vitaminen, mineralen en celzouten dan enige andere landgroente
- natuurlijke jodium in hoeveelheden die 1000x hoger liggen dan enige andere landplant
- antioxidanten
- essentiële aminozuren
- essentiële vetzuren inclusief DHA
- ideale verhouding kalium - natrium
- een hoge dosis calcium van goed opneembare kwaliteit en plantaardig.
- natuurlijke antibiotica en antibacteriële substanties
- deze lijst is misschien al indrukwekkend, maar nog lang niet compleet. Voor een completer overzicht klik je hier.
Hoe gebruik je zeewier?
In Japan staat zeewier al eeuwen op het menu, terwijl het in het Westen vooral iets was voor vegetariërs en macrobioten. Gelukkig raken steeds meer mensen bekend met de gezonde en veelzijdige toepassingen van zeewier. En dan niet alleen in het eten...
- Als je denkt aan zeewier, dan denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan sushi? Als ik sushi ga eten bestel ik steevast een wakame salade. Heerlijk! Maar er is meer, véél meer.
- Zeewier kunnen een maaltijd verrijken als bijgerecht, als smaakmaker in een gerecht of als zoutvervanger. Bekende zeewieren zijn zeesla, nori (de zwarte vellen om de sushi), wakame (mijn favo-salade), dulse, kombu en zeespaghetti.
- Zeewieren komen zelfs voor als E-nummers . Specifiek de nummers E-400 t/m E-407. Hier worden ze gebruikt als natuurlijke verdikkingsmiddelen.
- Via de huid: denk aan saunabehandelingen, bodypakkingen en (lichaams)verzorgingsproducten. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van zeewier worden door de huid opgenomen. Het kan de huid helpen ontgiften en verstevigen.
Op deze site vind je véél meer informatie over o.a. de gezondheidsbevorderende eigenschappen van zeewier, en de verzorgende kwaliteiten.
Recepten met zeewier
- Zelf gebruik ik tegenwoordig regelmatig kelp noodles, vooral in soep of in bouillon . Ze bevatten slechts 11 kcal (!) per 100 gram en zijn volledig glutenvrij, suikervrij, vetvrij, en koolhydraatarm. Daartegenover bevat kelp een hoop sporenelementen en mineralen. Kelp noodles koop ik bij de biowinkel en je hoeft ze niet te bereiden, enkel de juiste hoeveelheid af te knippen of te snijden en toevoegen aan het gerecht. Kelp smaakt heel neutraal en kun je dus eigenlijk overal bij doen, in plaats van noodles, pasta of rijst, zowel koud als warm te gebruiken.
- Ook gebruik ik graag zeekraal (ook te koop bij de biowinkel, maar vast ook bij toko's). Het heeft een zoute smaak, dus ik gebruik het ter vervanging van zout.
- zie hier vegetarische hoofdgerechten met zeewier
- zie hier vis hoofdgerechten met zeewier
Supersnelle RAUWE Spinaziesoep met kelp noodles
Je hebt nodig:
een grote handvol ongebrande cashewnoten, 250 ml water, 1 lente-ui, 75 gr spinazie (ik gebruik altijd meer groenten dan het op het recept vermeld staat), zeezout (bvb keltisch) naar smaak, kelp noodles gemarineerd in citroensap.
Zo maak je het:
Pureer alle ingrediënten - behalve de kelp noodles - en breng de soep (of groentesap, zo je wilt) op smaak met zout. Spoel de gemarineerde noodles af met water, snijd ze in kleinere stukjes en voeg ze toe aan de soep. Roeren en klaar. Je kunt de soep verwarmen, maar koken is niet nodig. (lees ook mijn blog over vermoeidheid ná het eten en hoe je dat kunt voorkomen door rauw of licht verhit voedsel te eten)
(Bronnen: http://www.wereldvanzeewier.nl/, http://www.zeewierwijzer.nl/)
Comment Section
2 reacties op “ Zeewier: Gezond, Vegetarisch, en Verzorgend”
Pingback
Pingback: Lunchtip: Sushiwrap met zalm en avocado
Pingback
Pingback: Gezonde zee-salade in 7 minuten