Page content

Tijd voor een nieuw trainingsschema? 3 signalen!

Wanneer is hettijd voor een nieuw trainingsschema of trainingsroutine? Inmiddels weet je: om progressie te (blijven) boeken is het noodzakelijk het lichaam te blijven prikkelen. Uitdaging, variatie en 'progressive overload' zijn de sleutels naar succes. Hoe weet je wanneer het lichaam niet meer (voldoende) geprikkeld wordt en dat de uitdaging weg is? Let op deze 3 signalen...

3 Signalen die aangeven dat het tijd is voor een nieuw trainingsschema

Signaal 1 > je ziet geen resultaat

Toen je pas startte met sporten (en gezonder eten?) ging je als een trein, maar je staat al een poosje stil, terwijl je nog steeds even hard je best doet. Frustrerend, en tegelijkertijd een duidelijk teken dat het tijd is voor een tandje meer. We noemen dit een 'plateau': Het lichaam heeft zich aangepast aan de zwaarte, frequentie en duur van de training.

Wat je moet doen om de trein weer in beweging te krijgen lees je hier >>>

Signaal 2 > het is geen uitdaging meer

Toen je pas begon kon je je nog niet voorstellen dat je ooit één push up zou kunnen maken. Tegenwoordig doe je er al 10. Op je tenen! Ook al is dat absoluut iets om trots op te zijn, toch moet je nu streven naar méér of moeilijker. Stel jezelf een doel, bvb dat je over 1 week 15 push ups op je tenen kan maken. Of maak de uitvoering van de push up moeilijker. Doe 'm bijvoorbeeld op één been. Of zet je armen afwisselend smal en wijd.

Het veranderen van één oefening - zoals de push up in het voorbeeld hierboven - heeft al tot gevolg dat je het lichaam weer laat schrikken en dat het denkt "Wow, dat kan ik (nog) niet, daar ben ik (nog) niet sterk genoeg voor". Dat is precies wat je wilt: een nieuwe prikkel en daar reageert je lijf op.

BELANGRIJKE TIP : Ga ook eens aan de slag met lichaamsdelen die je de afgelopen tijd niet hebt getraind . Bijvoorbeeld je rug. Een hele grote spiergroep, dus een flinke vetverbander, maar tegelijkertijd een groep die we snel overslaan omdat we focussen op de voorkant: onze buikspieren. Het lichaam werkt als één geheel, dus als je de rugspieren een flinke boost geeft, dan heeft dat effect op je hele lijf.

Denk bij rugoefeningen aan allerlei soorten bewegingen waarbij je moet trekken zoals roeien, optrekken etc. Gebruik gewichten, elastieken, touwen, rekken enz.

Signaal 3 > je motivatie is ver te zoeken

Weet je nog, dat moment dat je nét begon met sporten? Toen zag je er misschien ook tegenop, maar dat was waarschijnlijk 'frisse tegenzin', nietwaar? Of gezonde spanning. Wat voor gekke oefeningen staan je vandaag te wachten en hoe gaat je lijf reageren? En ook al had je het heus niet de hele tijd naar je zin TIJDENS de workout, achteraf had je dat heerlijke voldane gevoel. Die klus had je toch maar mooi geklaard en je voelde je trots, sterk en lekker!

Dat gevoel heb je al een tijdje niet meer. Na de workout heb je niet meer dat euforische gevoel. En vóór de workout al helemaal niet, waardoor je steeds vaker een workout overslaat. En ja, je boekte ook al geen progressie meer, dus waar doe je het eigenlijk voor? Als al die moeite toch niks oplevert, waarom zou je dan nog moeite doen?

Ho! STOP! Je betreedt een gevaarlijk gebied. Het gebied van OPGEVEN. Nee!

Als je dit punt herkent, bedenk dan dat de oplossing eenvoudig is: Tijd voor een nieuwe prikkel. Een nieuwe uitdaging. Misschien een compleet andere sport? Maar minder rigoreus is ook prima. Verander je hardlooproute. Gebruik nieuwe muziek. Wat ook wel eens helpt: koop een nieuwe sportoutfit. Vraag een nieuw trainingsschema aan op de sportschool. Doe eens een andere groepsles. Kies een andere workout. Ga voor het onbekende. Dat is niet alleen spannend voor jou. Het is ook nieuw voor je lichaam, dus...: een nieuwe prikkel, een nieuwe uitdgaing.

Kan ik je helpen met mijn producten?

-> word lid van de GinFit CLUB

-> of doe een 30 dagen programma

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Tijd voor een nieuw trainingsschema? 3 signalen!

Plaats een reactie


*