Page content

Platte buik, correcte houding én stabiele bekken? Train je CORE!

We willen het allemaal: én een platte buik, én een goede houding, én een sterk lichaam én een stabiel bekken. Dat kan heel simpel: door je core te trainen.
Coretraining gaat verder dan enkel buikspiertraining en het effect van coretraining is dan ook groter dan het effect van buikspiertraining. Waar je bij pure training van met name de rectus abdominus (de rechte buikspier) een leuke sixpack creëert, word je van coretraining sterker, krachtiger, stabieler (in de zin van balans), sneller en verbetert het je houding, vermindert het rugklachten, krijg je een smallere taille en verlopen bewegingen in het algemeen veel soepeler.
Dus als je dan toch van plan was om een paar maal per week buikspieren te trainen, doe dan op z'n minst een paar core oefeningen erbij en ervaar zelf de voordelen...

Wanneer we het hebben over het trainen van de core-spieren, wat bedoelen we dan precies?

Core betekent hetzelfde als 'romp'. Het rompskelet bestaat uit de ruggenwervel, heupen, bekken, proximale onderste ledematen (bovenbenen) en de buik. De rompspieren bestaan voornamelijk uit de spieren van de romp en het bekken.
Misschien heb je ooit de van term 'Powerhouse' gehoord? Het powerhouse stelt de rompspieren voor als een soort doos met aan de voorkant de buikspieren (rechte, schuine en dwarse buikspieren), en aan de achterkant de spieren van de onderrug (multifidus) en de bilspieren. De bovenkant van de doos bestaat uit het diafragma of middenrif en de onderkant uit de bekkenbodemspieren en de heupen.
Bij het trainen van de core- of rompspieren gaat het dus voornamelijk om de spieren van de buik, onderrug en bekken.

Waarom is het trainen van corespieren zo belangrijk?

In het Engels betekent het woord 'core' ook wel 'kern'. De rompspieren zijn de kern van het lichaam. Zij verbinden boven- en onderlichaam met elkaar. Het rompgebied is verantwoordelijk voor de stabiliteit, evenwicht en de houding van het lichaam.
Ook schijnen deze spieren te zorgen voor de transfer van energie van de grotere delen van het licham naar de kleinere. Bovendien starten álle bewegingen die we met ons lichaam maken vanuit de romp.
Een sterke romp zorgt o.a. voor meer explosiviteit, snelheid, kracht, evenwicht, flexibiliteit en beweeglijkheid.
Allerhande dagelijkse bewegingen verlopen soepeler bij een goed getrainde core. Ook tijdens het sporten en/of uitoefenen van hobby's als golfen, hardlopen, zwemmen etc. zorgt een sterke core voor vele malen betere prestaties en minder kans op blessures.

Nu dat je weet wát er wordt verstaan onder corespieren en waarom het trainen van deze groep zo belangrijk is, zou ik zeggen: aan de slag!
Met deze video workout met veel aandacht voor de rompspieren.

En voor de dagelijkse 'dosis' core-training een beetje huiswerk: Probeer vanaf vandaag (ja, waarom ook niet?) élke dag de 'Plank' (Hoover) te doen. Houd je stopwatch erbij en neem de tijd op. Iedere dag probeer je het iets langer vol te houden, totdat je het uiteindelijk gedurende één minuut kunt doen.
Ben je een beginner en kun je de plank (nog) niet op je tenen? Start dan op je knieën en zodra dat lukt (gedurende één minuut), dan ga je 'opnieuw beginnen', maar dan op je tenen.
Gebrek aan discipline? Start je eigen 'Plank Challenge'.

In mijn gratis E Book staan alle buikspier en core oefeningen vermeld met foto's

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

4 reacties op “ Platte buik, correcte houding én stabiele bekken? Train je CORE!


Door Vera van Paridon op 17 augustus 2013

Ben 15 aug. begonnen. Donderderdag 1 min. Vrijdag 1 min. 30
Ben benieuwd hoe het vandaag gaat....

Plaats een reactie


*