Page content

Koolhydraten of vetten ‘verbranden’ om af te vallen?

Verbrand je vet en slank je succesvol af door langdurig cardio te doen op een lage intensiteit (gemiddeld 50-70% van je maximale hartslag)?

75% vetverbranding versus 25% koolhydraatverbranding

In rust maakt ons lichaam met name energie vrij uit vet. Dat klopt. Ongeveer 75% komt van vetverbranding en slechts 25% uit de verbranding van koolhydraten. Naarmate de intensiteit van de inspanning toeneemt, wordt het aandeel energie dat uit vet wordt gehaald steeds kleiner. Je zou dus kunnen zeggen dat mensen die willen afvallen (vetverbranden) zoveel mogelijk moeten zitten of liggen. Onzin natuurlijk!

 

Teveel koolhydraten voorkomt vetverbranding

Een goede reden om wel degelijk koolhydraten te verbranden (dus op hogere intensiteit te sporten) is omdat de mogelijkheid tot opslag van koolhydraten in ons lichaam beperkt is. Met name bij mensen die niet regelmatig trainen. Alle koolhydraten (suikers) die iemand tot zich neemt en die niet verbrand worden, zullen worden opgeslagen als vet. In plaats van toe te laten dat koolhydraten worden opgeslagen als vet, doe je er verstandiger aan om je koolhydraatinname te beperken én ervoor te zorgen dat je de energie die je tot je hebt genomen (in de vorm van drankjes en voeding) verbruikt.

Vet is opgeslagen energie

Wanneer het kwaad al is geschied, of met andere woorden: wanneer het overschot aan koolhydraten al is opgeslagen als vet in de vetcellen, dan ontstaat er, of is er al sprake van, overgewicht. Nu willen we eigenlijk twee dingen:

1) we willen voorkomen dat er meer overgewicht ontstaat
2) we willen het opgeslagen vet in de vetcellen verbranden om af te slanken

1) Voorkomen dat er méér overgewicht ontstaat

Dit doe je door:

  • voldoende (lees: DAGELIJKSE) lichaamsbeweging op matige tot hoge intensiteit. Hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt is dus afhankelijk van hoeveel je eet. Als je heel veel eet, dan zul je dus veel moeten bewegen om al die energie te verbranden. Doe je dat niet, dan word je steeds zwaarder.
  • met name de koolhydraatinname beperken omdat een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen als vet.

2) Vetten verbranden om af te slanken

Dit doe je door:

  • voldoende (lees: DAGELIJKSE) lichaamsbeweging op matige intensiteit. Een goed idee is om in de ochtend, na het ontwaken, een stukje te gaan wandelen of aan yoga te doen. Je lichaam is pas net wakker en het zit dus nog in de vetverbrandingsmodus. Op het moment dat je op lage tot matige intensiteit gaat bewegen, blijf je in die modus en zo spreek je de opgeslagen energie uit de vetcellen aan. (lees meer in dit blog)
  • de vetverbranding te stimuleren door voedsel te eten dat rijk is aan vetten (noten, zaden, vette vis, kokosnoot, avocado).
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Koolhydraten of vetten ‘verbranden’ om af te vallen?

Plaats een reactie


*