Page content

Kefir drinken voor een gezonde darmwerking

kefir-drinken-voor-een-gezonde-darmwerking

Kefir is SUPERGEZOND voor je darmen! En een goede darmwerking ligt aan de basis van onze gezondheid. De voedingsstoffen uit voedsel moeten immers door het lichaam worden opgenomen en getransporteerd naar de cellen, en het afval moet worden afgescheiden en verwijderd. Wanneer de darmprocessen niet optimaal werken, ontstaat er geleidelijk aan een steeds groter tekort aan voedingsstoffen en een grotere ophoping van afval (toxines) in de darm. Dit leidt tot ontelbaar veel gezondheidsklachten. Niet alleen ernstige ziektes en serieuze klachten, maar ook 'simpele dingen' als verstopte neus, hooikoorts, oprispingen, slechte adem, stinkende urine, zweetvoeten, puisten en eczeem zouden een gevolg kunnen zijn van een verstoring in de darmen.

Je kunt je darmflora zelf beïnvloeden door je voeding en daar hoort ook het drinken van kefir bij. Zelf drink ik het ook iedere dag. Soms puur, soms met vers sinaasappel- of grapefruitsap, eventueel aangevuld met gebroken lijnzaad en hennepzaad. Kefir is heel eenvoudig zelf te maken, én het is heel lekker (althans, dat vind ik)

Wat is kefir?

Als je al eens van kefir hebt gehoord, dan ken je het waarschijnlijk als een melkdrankje. Wat kefir tot kefir maakt is echter niet de melk (of water of plantaardige melk), maar de levende bacteriën en gisten. Als je zelf kefir wilt maken, dan koop je kefirkorrels die je vervolgens in water of in melk laat fermenteren en zo krijg je uiteindelijk je ultragezonde kefirdrank.

Kefir is een 'samenleving' van verschillende bacteriën en gisten. Het is een probiotica omdat het veel probiotische culturen (melkzuurbacteriën) bevat. Deze bacteriën overleven het zuur in de maag en komen daardoor 'levend' in de darmen terecht waar zij hun positieve uitwerking werking hebben op de darmflora, de spijsvertering, maar ook op het zenuwstelsel en zelfs op je huid en haren.

Kefir bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur, dezelfde vorm die ook in de darm wordt aangetroffen. Verder bevat het de vitaminen B1, B2, B6, B12, C, D, en H en een hoog gehalte aan essentiële aminozuren.

Kefir en lactose intolerantie

Voor wie melk en andere zuivelproducten wilt vermijden, kan gerust toch eens kefir proberen. Het schijnt zelfs dat mensen die lactose intolerant zijn wel goed reageren op melkkefir.

De lactose die in melkproducten aanwezig is, wordt bij kefir juist afgebroken tijdens het fermentatieproces. De vele rechtsdraaiende melkzuurbacteriën in kefir zijn dezelfde als die van nature in de darm voorkomen en daarmee is kefir licht verteerbaar. Sterker nog, de levende bacteriën helpen juist de vertering van lactose.

Een ander voordeel van kefir ten opzichte van andere melkproducten is dat het vrijwel geen slijmvormende werking heeft.

Liever zuivelvrij? Kies dan waterkefir of maak kefir van plantaardige melk.

Kefir en gezondheidsbevorderende eigenschappen

 • Helpt bij het opbouwen en gezond houden van de darmflora
 • Wenselijk om te gebruiken ná een antibiotica kuur!
 • Kefir heeft een ontgiftende werking
 • Kefir stabiliseert de eetlust
 • Heeft een positieve uitwerking op het zenuwstelsel
 • Maakt de huid zacht en soepel (ook uitwendig, als masker)
 • Kefir helpt de vertering van zetmeel, suiker en alcohol (koolhydraten)

Zelf kefir maken? Enkele tips

 • Op internet vind je veel recepten om zelf kefir te maken.
 • Kefirkorrels kun je (online) hier kopen.
 • Of bestellen via een biowinkel, bvb: Lactoferm Kefirferment 5 gram voor 1 liter kefir
 • Let erop dat je het water of de melk op kamertemperatuur bij de korrels voegt.
 • Let erop dat je nooit iets met ijzer of metaal in de bewaarfles of pot laat komen
 • Gebruik liefst biologische en altijd schone producten want kefir is gevoelig voor verontreiniging (en wordt daardoor minder actief)

Zie ook dit verrassende recept van gestoomde groenten met volkorenpasta én kefir.

(Bronnen: http://jessevandervelde.com/kefir-de-voordelen-voor-je-gezondheid/, http://energiekevrouwenacademie.nl/gezonde-darmflora-uit-eigen-keuken/, http://bewuste-eenvoud.blogspot.be/2013/05/zelf-maken-plantaardige-melkkefir.html, http://www.kefir.nl/?gclid=CjwKEAiAy8ujBRCY6c-hveijhFASJAAcyGic6mhM_DmpL1f9jz8KxThbQhxqznm1ca-rjAWvZPHmdhoCEHDw_wcB, YAH - IntAy Map 3 - Kaya Chikitsa - Darmen herprogrammeren)

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Kefir drinken voor een gezonde darmwerking

Plaats een reactie


*