Page content

Zelf kefir maken

kefir-maken

Zelf kefir maken stond al héél lang op mijn 'lijstje'. Telkens kwam het er niet van, totdat ik me realiseerde dat de kefir die ik altijd koop (van schapenmelk) bijna 3x zo duur is als de normale kefir van koeienmelk. "Dat moet echt anders!" dacht ik toen. Een groot deel van mijn inkomen gaat op aan kwalitatief hoogwaardig en biologisch voedsel, dat mag je best weten. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Zelf kefir maken bleek niet alleen een goedkope, maar ook een leuke én niet te vergeten lekkere oplossing!

Hoe maak je zelf kefir?

Heel eenvoudig. Hieronder vind je mijn stappenplan.
Oh ja, ik maak dus melkkefir. Je kunt het ook maken op basis van water. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik heb het wel al geproefd. Het was lekker, maar ik geef toch de voorkeur aan een iets dikker drankje, vandaar dat ik kies voor melkkefir.

 1. Bestel kefirkorrels (ik heb ze hier besteld en had ze binnen 1 dag in huis, zakje van ongeveer 20 gram)
 2. Zorg ervoor dat je de volgende zaken in huis hebt:
  1. een plastic vergiet
  2. een glazen weckpot van ongeveer 1-1,5 liter
  3. een kaasdoek of een koffiefilter en een elastiekje
  4. een plastic of houten lepel
  5. melk (van koe, geit of schaap. Beste is rauw, maar gepasteuriseerd of UHT mag ook. Ik gebruik rauwe geitenmelk van 't Geertje.
 3. Bekijk eventueel dit filmpje ter voorbereiding

Aan de slag:

STAP 1:

Doe de kefirkorrels in een plastic vergiet en spoel ze goed af onder stromend water. De kefirkorrels kun je hergebruiken. Als je kefirdrank klaar is, gooi de korrels dan dus niet weg, maar maak ze schoon en weeg ze. Ze groeien namelijk. Afhankelijk van hun 'nieuwe' gewicht doe je er de juiste hoeveelheid melk bij. Als je ze net hebt besteld, heb je zo'n 20 gram kefirkorrels. Dat is goed voor 200 ml kefirdrank. Na een poosje heb je wel 100 gram kefirkorrels en dat is goed voor 1 liter kefirdrank!

STAP 2:

Doe de korrels in een glazen weck fles en overgiet ze met melk.
Juiste verhouding: 15-20 gram kefirkorrels voor 150-250 ml melk.
Dus 1 deel kefirkorrels en 10 delen melk.

STAP 3:

Dek de pot af met een kaasdoek of met een koffiefilter en het elastiekje. Zet weg op een ietwat donkere plek bij kamertemperatuur (ik zet het in een keukenkastje).

STAP 4:

Houd je van zacht en vloeibaar dan is je drankje al na ongeveer 16 uur klaar.
Heb je liever een vollere, dikkere (en beetje zuurdere) drank, wacht dan tot er 24 uur voorbij zijn. Je kunt ook 48 uur wachten. Hoe langer je wacht, des te zuurder wordt de drank. Langer dan 48 uur is echter niet aan te raden in verband met de kwaliteit van de kefirkorrels.

 • Plaats het plastic vergiet boven een grote kom.
 • Schenk de inhoud van de weckpot leeg in het vergiet
 • Roer het geheel met een plastic lepel voorzichtig door. Let erop dat de kefirkorrels zoveel mogelijk intact blijven.
 • De drank in de beslagkom is de kefirdrank die nu klaar is om te drinken.
 • Wat is overgebleven in het vergiet zijn de kefirkorrels die je nu voorzichtig kunt afspoelen en hergebruiken.
 • Dit is een handige site met goeie en duidelijke uitleg. Er zijn nog veel meer site te vinden. Gewoon even Googlen op 'zelf kefir maken'.

Waarom kefir drinken?

Kefir drink je omdat het een hele goede probiotica is en omdat het zeer gezond is voor de darmen. Lees mijn eerdere blog over kefir  en laat het je inspireren om het zelf ook te gaan maken of op z'n minst te gaan drinken.

Hier vind je nog een lekker recept van gestoomde (winter)groenten met (volkoren)pasta en kefir (als sausje)

(Bronnen: http://www.kefir-online.com, http://kefir-yoghurtplantje.jouwweb.nl/hoe-maak-je-kefir)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Zelf kefir maken

Plaats een reactie


*