Page content

hoe word je een goed genoeg moeder

Ik noem mijzelf altijd gekscherend een nét-niet-moeder: troste bezitter van de nét niet factor! De alles nét even niet perfect en naar wens factor. Thuis alles nét even niet op orde, als moeder laat ik nog wel eens een steekje vallen, met mijn partner-in-crime runnen wij de BV ‘Het Gezin’, en oh ja, we hebben ook een relatie. Op mijn werk wil ik het graag goed doen maar ook daar zie ik weleens iets over het hoofd….. Het is het allemaal nét even niet. Het heeft misschien een wat negatieve bijklank: nét niet. Maar zo voelt het vaak wel. Een goed-genoeg moeder klinkt al een stuk beter. Want ik weet best dat de perfecte moeder niet bestaat.

Het is een uitdaging de balans te vinden tussen werk en privé. Als thuisblijf moeder is het vaak ook lastig de juiste balans te vinden tussen het moederschap en je eigen behoeften. Wij moeders trekken alle verantwoordelijkheid naar ons toe en willen graag dat alles perfect geregeld en georganiseerd is: huis snel aan kant voordat er visite komt. Wakker schrikken van iets wat je vergeten bent te doen op het werk. Piekeren of je je kinderen wel genoeg waarden en normen meegeeft. Is de relatie met je partner nog wel spetterend genoeg? En we kunnen pas ontspannen als alles is gedaan. En als het dan gedaan is, is het dan wel perfect gedaan? Als deze omschrijving je bekend voorkomt lijd je misschien ook wel aan de kwaal die perfectionisme heet.

Voor wie doen we dit allemaal?

Waarom stoppen we hier niet gewoon mee? Voor wie doen we dit eigenlijk allemaal? Zijn wij bang dat andere mensen ons niet waarderen? Vinden wij dat we net zo “pefect” moeten zijn als de andere moeders op het schoolplein? Leggen we de lat niet onvoorstelbaar hoog? Hoe fijn is het eigenlijk om perfect te zijn? Is dat niet harstikke saai? Je af en toe uitsloven is helemaal niet erg. Als je daar de energie voor hebt. Geniet van die “perfecte” momentjes. Maar gelukkig hoeft niet iedereen altijd perfect te zijn. Goed genoeg is ook écht goed genoeg.

Overtuigingen

Voordat ik wat tips geef over hoe je jezelf kunt transformeren naar een goed genoeg moeder wil ik eerst een belangrijk punt aan de orde brengen: overtuigingen. Neem een moment om je bewust te worden van welke overtuigingen jij hebt over het moederschap. Wat vind jij ‘goed’ of ‘slecht’ moederschap? Hoe vind jij dat alles moet gaan? Wees eerlijk en schrijf op welke overtuigingen er onbewust in je hoofd ronddwalen.

Als jouw overtuigingen op een rijtje staan kun je nagaan of deze ideeën eigenlijk wel realistisch zijn? Vaak is dat namelijk helemaal niet zo. Bijvoorbeeld: als ik het niet doe, doet niemand het. Als ik mijn kind voor de TV zet, dan ben ik een slechte moeder. Met deze improductieve denkbeelden leg je jezelf ontzettend veel druk op. Je kunt deze overtuigingen beter loslaten. Want diep in je hart weet je best dat ze onzin zijn.

En dan nu: hoe word je een goed genoeg moeder?

Laat je overtuigingen los
Natuurlijk raak je ingeslepen denkbeelden niet één-twee-drie kwijt. Stap 1 is om ze in ieder geval te signaleren. Als je ze dan gesignaleerd hebt, probeer dan niet in de normale reflex te schieten en op basis van deze gedachten te handelen. Aanschouw ze als een buitenstaander en laat ze los.

Streef naar 90%
Laat je perfectionisme los. Streef niet meer naar 120 % maar neem genoegen met 90% procent. Probeer het eens een tijdje uit en kijk hoe je je erbij voelt. Houd de volgende gedachten in je achterhoofd: 'Het is een gezellige chaos bij ons thuis!' 'Handig die voorverpakte poffertjes. 'Die broek kun je nog wel een dagje aan.' 'Poets morgenochtend je tanden maar extra lang'.

Meer tijd voor jezelf
De grote wens van alle moeders: meer tijd voor jezelf. Lees mijn blog: 3 excuses om geen tijd voor jezelf te nemen om te ontdekken hoe je meer momenten voor jezelf kunt creëren.

Moeders voor moeders
Het zou een boel schelen als wij als moeders elkaar eens zouden gaan steunen in plaats van bekritiseren. Laten we proberen niet zo snel te oordelen over anderen. Laten we luisteren naar elkaars behoeften in plaats van ongevraagd (goedbedoeld) advies geven.

Schuldgevoel uit en vertrouwen aan
Vooral werkende moeders hebben veel last van schuldgevoel. Je hebt het gevoel dat je meer tijd met je kinderen zou moeten doorbrengen. Omgekeerd voel je je weer schuldig naar je werk toe als je thuis een ziek kind hebt. Door schuldgevoel kun je het gevoel krijgen dat je voortdurend tekortschiet. Laat je schuldgevoel varen en heb er vertrouwen in dat het wel goed komt. Je doet wat je kan doen en je doet je best, meer kun je niet doen. Lees mijn blog over de kracht van zelfvertrouwen  voor meer tips.

Balans in jouw gezin
Concentreer je op je eigen gezin en vind een balans die voor jullie goed voelt. Laat je niet gek maken door wat andere moeders je vertellen. Laat je niet gek maken door wat je ziet op T.V. Maak keuzes die goed voelen voor jouw gezin. Keuzes die bij jullie passen. Maak samen met jouw partner jullie eigen balans op en bespreek ook welke ballen je af en toe mag laten vallen. Het draait allemaal om jouw gezin!

(Bron: Perfecte Moeders bestaan niet, Diana Koster, www.plan-point.nl)

Comment Section

0 reacties op “ hoe word je een goed genoeg moeder

Plaats een reactie


*