Page content

De kracht van zelfvertrouwen

Meer dan een kwart van de vrouwen zegt een gebrek te hebben aan zelfvertrouwen. Door dit gebrek aan zelfvertrouwen hebben vrouwen moeite met het aangeven van hun eigen grenzen en het maken van keuzes. Vrouwen maken elkaar ook vaak onzeker. Dat komt omdat zelfvertrouwen verward wordt met arrogantie. Dat is dan ook direct de reden waarom vrouwen niet te zelfverzekerd willen overkomen. We willen immers niet arrogant gevonden worden.

Onzeker door je eigen gedachten

Zelfvertrouwen is gezond. Als je op jezelf vertrouwt, dan geloof je in je eigen kunnen. Je gelooft in je eigen kracht en je weet dat je tegenvallers het hoofd kunt bieden. Als je zelfvertrouwen hebt in het leven kun je spontaner reageren. Je zit niet in over wat andere mensen van je denken. Zelfvertrouwen is vaak in de loop van je leven gevormd. Maar ook al heb je nu een laag zelfbeeld, er is hoop! Zelfvertrouwen is iets waar je aan kunt werken!

De mate van zelfvertrouwen wordt beïnvloed door de manier waarop je over jezelf denkt en wat je in gedachten tegen jezelf zegt. Negatieve gedachten en overtuigingen kunnen je belemmeren: ‘ik kan het toch nooit goed doen’ of ‘anderen kunnen wel afvallen maar dat lukt mij toch nooit’. Je geest kan geen onderscheid maken tussen of jouw gedachten waar zijn of niet waar zijn. Je gaat je eigen negatieve gedachten geloven en daar word je onzeker van.

Stop dus met het constant naar beneden halen van jezelf. Richt je op de dingen die je goed hebt gedaan en waar je dankbaar voor bent. Als je maar genoeg positieve kanten van jezelf benadrukt zal je zelfvertrouwen groeien. Benadruk jouw successen. Erken jouw aandeel in het succes. Wees trots op jezelf. Geef jezelf complimenten en beloon jezelf voor wat je goed hebt gedaan. Geef jezelf letterlijk een schouderklopje.

Gebruik affirmaties

Een andere manier om het zelfvertrouwen te vergroten is het gebruik van affirmaties. Een affirmatie is niets anders dan positieve zelfsuggestie. Door middel van affirmaties kun je direct je onderbewustzijn beïnvloeden of 'herprogrammeren'. Gebruik positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen. Want wederom: alles wat jij tegen jezelf zegt is waar! Affirmaties werken het beste als je ontspannen bent bijvoorbeeld tijdens meditatie of voor het slapen gaan. Je kunt zo’n affirmatie hardop uitspreken of in gedachten opzeggen. Wat ook goed werkt is het zeggen van affirmaties tijdens het sporten. Vaak werkt het fijn om de affirmaties als een soort mantra te herhalen tijdens een repeterende beweging zoals joggen.

Voorbeelden van affirmaties zijn:

  • Ik ben een goede moeder
  • Ik accepteer mijzelf zoals ik ben
  • Ik ben gezond en fit
  • Vanaf vandaag gaat alles beter
  • Alles wat ik doe is een succes
  • Ik verdien het om gezond te zijn
  • Ik ben vol energie

Een klassieke affirmatie van C.F. Haanel uit 1912 is:

“Ik ben compleet, perfect, sterk, machtig, liefdevol, harmonieus en gelukkig.”

Het klinkt misschien wat zweverig, maar probeer het eens! Of ‘eens’ is te weinig. Je moet affirmaties veelvuldig blijven herhalen om jezelf daadwerkelijk te herprogrammeren. Probeer het dus eens een maandje uit. Spreek je affirmatie uit met gevoel. Je moet voelen wat je zegt anders werkt het niet. Je zal zien dat het werkt en dat het je zelfvertrouwen vergroot.

Ik zou het leuk vinden om van je te horen welke affirmatie je (hebt) gebruikt en of het heeft geholpen ...

Comment Section

0 reacties op “ De kracht van zelfvertrouwen

Plaats een reactie


*