Page content

3 excuses om GEEN tijd voor jezelf te nemen

Wanneer ging jij voor het laatst met een vriendin naar de bioscoop of las je een boek? Wanneer heb jij voor het laatst in de tuin genoten van de zon of heb je op je gemak een lekkere taart gebakken? Nee, jij moest zeker eerst de huiskamer stofzuigen, de wasmachine aanzetten, leesmoeder spelen, rommel oprapen, naar je vriendin d’r verhaal luisteren en de kattenbak verschonen? Zucht! Volgens mij vergeet jij iemand: jezelf!

Tijd voor jezelf

‘Ik snak naar wat tijd voor mijzelf’ is een veel gemaakte opmerking door moeders. Veel moeders hebben de neiging zichzelf weg te cijferen. Het zit in de aard van het beestje. Het lijkt wel meegegeven bij de bevalling. Altijd maar bezig met van alles en nog wat. Altijd maar bezig met iedereen behalve jezelf. Tegen de tijd dat je klaar bent met alle activiteiten blijft er geen tijd meer over voor 'ME time'. Vaak blijf je ongewild jaren in dit patroon doorgaan. Totdat je kinderen ineens groot zijn en je je afvraagt wanneer jij jezelf verloren bent. Tijd om het roer om te gooien en niet meer te luisteren naar drie belangrijke excuses die moeders gebruiken om geen tijd zichzelf te nemen.

  1. Geen tijd! 24 uur is gewoon niet genoeg tijd om alles te doen wat je van jezelf MOET doen. Al die verplichtingen: je werk, de zwemles, het avondeten, de administratie, naar oma, de was en ga zo maar door. Je komt gewoonweg niet aan jezelf toe.

Onzin! Je hebt wel tijd om te Facebooken of voor de T.V. te hangen. Een uurtje piekeren voor het slapen gaan is ook geen uitzondering. Prima, als dit is wat jij WIL doen met de tijd voor jezelf! Maar als je eigenlijk zou willen sporten of een goed boek wil lezen, dan is het bankhangen natuurlijk zonde. Hoe minder tijd je hebt, hoe belangrijker het is je tijd goed in te delen.

  1. Ik heb kinderen! Ik ben de hele dag met de kinderen bezig: halen, brengen, naar de sportclub, eten geven, badderen en voorlezen, huiswerk, druk druk druk.

Ja, je hebt kinderen. Natuurlijk zijn die super belangrijk. Natuurlijk staan die op de eerste plaats. Kinderen kosten tijd. Met kinderen is het druk. Je moet rekening houden met kinderen, dat klopt. Maar JOUW leven is niet over na het krijgen van de kinderen. Natuurlijk kun je wel een hobby uitvoeren. Natuurlijk kun je tijd maken om te sporten! Juíst als je kinderen hebt is het veel belangrijker om tijd voor jezelf te nemen. Daar word je een leukere moeder van.

  1. Ik ben moe! Ik kan echt niet sporten want ik ben zo moe. De baby heeft mij weer de hele nacht wakker gehouden. Ik ben kapot van het werken dus ik zeg onze afspraak af. Ik ben echt te vermoeid om vandaag nog boodschappen te doen. Ik heb zo’n zwaaaar leven….

Alle verplichtingen: dáár word je moe van. Dingen die je tegen je zin in doet. Dag in dag uit. Ze slurpen energie uit je lichaam. Sporten daar kríjg je juist energie van! Dus ook al ben je moe: trek je sportschoenen aan en ga een rondje rennen. Of doe een korte workout in je huiskamer om je energie level weer wat op te krikken. Tijd voor jezelf, daar krijg je juist energie van.

Hoe dan?

Tips die je kunnen helpen.

Plannen en organiseren
Tijd voor jezelf moet je inplannen. Dat klinkt misschien heel saai, maar de tijd van spontane avondjes naar de bioscoop zijn voorbij. Bespreek dus op zondagavond de komende week met je partner: op welke dagen wil jij gaan sporten en hoe laat? Op welke avond is jouw favoriete programma op T.V. en moet manlief de kids naar bed brengen? Op welke dag heb jij met je vriendinnen afgesproken? Opvang voor de kinderen kan op deze manier geregeld worden en je hebt weer wat leuke activiteiten om naar uit te kijken. Je geeft hierdoor ook goed je eigen behoeften en grenzen aan.

To-Do-List
Maak voor jezelf iedere dag een to-do-list met taken die je echt af wil hebben die dag. Plan deze taken realistisch in. Leg de lat niet te hoog en houd in je achterhoofd dat het niet allemaal hoeft en dat het ook niet allemaal optimaal hoeft. Tegenover al die taken die je moet doen schrijf je ook op wat jij WIL doen die dag. Plan dus iedere dag een moment in voor jezelf: kop thee met een tijdschrift, rondje rennen of een warm bad.

Doen!
Welk advies zou jij je beste vriendin geven in deze situatie? Ben je eigen beste vriendin en volg het advies op wat je haar ook zou geven! Laat aan jezelf zien dat JIJ de belangrijkste persoon bent in je leven. Dat je graag tijd doorbrengt met jezelf en dat je dat ook belangrijk vindt! Gooi alle excuses het raam uit en begin vandaag!

Comment Section

0 reacties op “ 3 excuses om GEEN tijd voor jezelf te nemen

Plaats een reactie


*