Page content

Hoe kun je een suikerverslaving afbouwen of verminderen?

suikerverslaving-afbouwen-of-verminderen

Suikerverslaving ‘cold turkey’ afkicken?

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat er een verschil bestaat tussen voedsel met een hoge glycemische index en voedsel met een lage glycemische index (GI). Voedsel met een hoge glycemische waarde brengt je bloedsuikerspiegel uit balans en zorgt ervoor dat je gaat snacken en snaaien. En dan niet van gezonde producten! Door toch suiker te blijven gebruiken, maak je het jezelf verdraaid lastig, want je houdt als het ware de verslaving in stand.

Mijn advies zou dus zijn om “cold turkey” af te kicken. Dat heb ik zelf ook gedaan en na een week of 6 was ik om (zie mijn blog daarover).

Is het mogelijk om toegevoegde suikers helemaal te bannen uit je eetpatroon?

Makkelijk is het niet bepaald. Het klinkt misschien raar, maar afkicken van suiker kan op een bepaalde manier lastiger zijn dan afkicken van enige andere “drug” of alcohol. Met drugs of alcohol stop je meestal “cold turkey”. Je bant de verboden producten definitief uit je leven. Met suiker kan je dat wel willen, maar het is in de praktijk verdraaid lastig. Je moet immers elke dag eten en zoals ik in mijn vorige blogs al aangaf, voegen voedselproducenten suiker toe aan talloze producten. Producten waarvan we het lang niet altijd vermoeden. Dit betekent minimaal 5 keer op een dag (uitgaande van 3 hoofdmaaltijden en 2 snacks) verstandige en bewuste keuzes maken. Om over hetgeen we drinken (sapjes en frisdrank staan vaak bol van suiker) nog maar te zwijgen.

Etiketten lezen en zelf (suikervrij) koken

Maar kennis is macht. Door de etiketten te lezen (zie mijn vorige blog) en toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden (zelf koken!) kom je een heel eind.

Suiker stapsgewijs minderen uit je eetpatroon is ook een optie

Mocht je echter liever stapsgewijs suiker willen minderen, dan is dat uiteraard prima. Alle suiker die je mindert is al winst! Bovendien passen je smaakpapillen zich snel aan. Die kop koffie zonder suiker smaakt na 2-3 weken opeens heerlijk. En die gevulde koek smaakt opeens niet meer zo lekker, hij is wel erg zoet. De vervolgstap naar nóg minder suiker is dan makkelijk gemaakt!

In de volgende blog meer over suikervervangers, bieden die uitkomst?

Wil je alvast meer informatie? Kijk voor inspiratie en recepten op www.facebook.com/Ongesuikerd en http://ongesuikerd.wix.com/ongesuikerd

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Hoe kun je een suikerverslaving afbouwen of verminderen?

Plaats een reactie


*