Page content

Suiker herkennen en etiketten lezen.

suiker-herkennen-en-etiketten-lezen

Hoe herken je suiker en hoe lees je etiketten om erachter te komen of er suikers aan het product zijn toegevoegd? Zoals in de vorige blog al aangegeven, is de wetenschappelijke term voor suiker koolhydraten. Er bestaan verschillende soorten koolhydraten en ze zijn niet altijd even eenvoudig te herkennen.

Verschillende soorten suiker

  • monosachariden (enkele suikers) zoals: glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), galactose (slijmsuiker);
  • disachariden (tweevoudige suikers) zoals: sacharose (kristalsuiker), lactose (melksuiker), maltose (maltsuiker);
  • polysachariden (meervoudige suikers, zijnde ketens/schakels van monosachariden) zoals (gemodificeerd) zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen).

Voedselproducenten voegen aan talloze producten suiker toe omdat dit de smaak vaak verbetert, vooral bij light producten waar weinig vet in zit. Deze toegevoegde suikers zijn de suikers die je vaak onbewust binnen krijgt (zie vorige blog). Wie vermoedt nu dat aan hartig broodbeleg zoals pindakaas, sandwichspread of smeerkaas suiker is toegevoegd? Uiteraard vermelden voedselproducenten wel de ingrediënten op de verpakking; hiertoe zijn ze verplicht. Maar suiker kent zoveel benamingen, dat de consument door de bomen het suikerbos niet meer ziet.

Suiker herkennen op de verpakking

Om je te helpen suiker te herkennen, volgt hieronder een opsomming van de benamingen die voedselproducenten het meest hanteren:

dextrose, fructose, glucose(stroop) /glucose-fructosestroop, honing, kandij, karamel, lactose, maisstroop, maltodextrine, maltose, monosachariden, polydextrose, polysachariden, sacharose, sucrose, zetmeel en alles wat eindigt op stroop of suiker uiteraard (druivensuiker, palmsuiker, parelsuiker, basterdsuiker, schenkstroop etc.)

Lees voortaan dus kritisch de etiketten om te controleren of er suiker aan een product is toegevoegd. Weet dat voedselproducenten verplicht zijn om de hoofdingrediënten als eerste te vermelden. Als suiker tot de eerste 5 ingrediënten behoort, dan kan je het product beter links laten liggen.

Tip: maak niet de fout door je alleen op de “voedingswaarde” van een product te focussen. Op een pak zongedroogde dadels, waar verder niets aan is toegevoegd, staat namelijk ook “koolhydraten waarvan suikers”. Dit zijn echter alleen de suikers die van nature in dadels zitten. De toevoegde suikers zijn de boosdoeners! Deze vind je niet in de voedingswaardetabel maar op de ingrediëntenlijst.

In de volgende blog ga ik in op de vraag of suiker verslavend is! Wat denk jij?

Wil je alvast meer informatie? Kijk voor inspiratie en recepten op www.facebook.com/Ongesuikerd en http://ongesuikerd.wix.com/ongesuikerd

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Suiker herkennen en etiketten lezen.

Plaats een reactie


*