Suikerverslaving ‘cold turkey’ afkicken?
In mijn vorige blog gaf ik al aan dat er een verschil bestaat tussen voedsel met een hoge glycemische index en voedsel met een lage glycemische index (GI). Voedsel met een hoge glycemische waarde brengt je bloedsuikerspiegel uit balans en zorgt ervoor dat je gaat snacken en snaaien. En dan niet van gezonde producten! Door toch suiker te blijven gebruiken, maak je het jezelf verdraaid lastig, want je houdt als het ware de verslaving in stand.
Mijn advies zou dus zijn om “cold turkey” af te kicken. Dat heb ik zelf ook gedaan en na een week of 6 was ik om (zie mijn blog daarover).
Is het mogelijk om toegevoegde suikers helemaal te bannen uit je eetpatroon?
Makkelijk is het niet bepaald. Het klinkt misschien raar, maar afkicken van suiker kan op een bepaalde manier lastiger zijn dan afkicken van enige andere “drug” of alcohol. Met drugs of alcohol stop je meestal “cold turkey”. Je bant de verboden producten definitief uit je leven. Met suiker kan je dat wel willen, maar het is in de praktijk verdraaid lastig. Je moet immers elke dag eten en zoals ik in mijn vorige blogs al aangaf, voegen voedselproducenten suiker toe aan talloze producten. Producten waarvan we het lang niet altijd vermoeden. Dit betekent minimaal 5 keer op een dag (uitgaande van 3 hoofdmaaltijden en 2 snacks) verstandige en bewuste keuzes maken. Om over hetgeen we drinken (sapjes en frisdrank staan vaak bol van suiker) nog maar te zwijgen.
Etiketten lezen en zelf (suikervrij) koken
Maar kennis is macht. Door de etiketten te lezen (zie mijn vorige blog) en toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden (zelf koken!) kom je een heel eind.
Suiker stapsgewijs minderen uit je eetpatroon is ook een optie
Mocht je echter liever stapsgewijs suiker willen minderen, dan is dat uiteraard prima. Alle suiker die je mindert is al winst! Bovendien passen je smaakpapillen zich snel aan. Die kop koffie zonder suiker smaakt na 2-3 weken opeens heerlijk. En die gevulde koek smaakt opeens niet meer zo lekker, hij is wel erg zoet. De vervolgstap naar nóg minder suiker is dan makkelijk gemaakt!
In de volgende blog meer over suikervervangers, bieden die uitkomst?
Wil je alvast meer informatie? Kijk voor inspiratie en recepten op www.facebook.com/Ongesuikerd en http://ongesuikerd.wix.com/ongesuikerd
Comment Section
0 reacties op “ Hoe kun je een suikerverslaving afbouwen of verminderen?”